Saappaat jalassa: Marko Ekroth onkii Suomen MM-kilpajoukkueessa — Erikoismies antaa vinkkejä myös perusongintaan

matin saappaat jalassa -podcastin jokakertainen vinjettikuva (2019 kevät) Katja Juurikko

MATTI TIEAHO

Myllykoskelainen Marko Ekroth epäilee, kävisikö hän lainkaan ongella, jos onkikilpailuja ei olisi. Maajoukkueeseen valittu Ekroth edustaa maajoukkueessa Suomea, kun Serbiassa järjestetään MM-kilpaonginnat syyskuun alussa. Runsaasti onkikilpailuja kiertävä Ekroth tietää, että Euroopassa kalat ovat vaativampia kuin Suomessa.

Ekroth kertoo Saappaat jalassa -podcastissä, millaista Suomeen 1980-luvun alussa rantautunut kilpaonginta on. Joukkuekilpailuissa kyse on ennen kaikkea ryhmätyöstä. Kaveri auttaa kilpaonkijaa ”vakoilemalla” toisia kilpailijoita. Kaikki huomioidaan: syötit, syötin uintisyvyys, syönti ja ottivälineet.

Onkikilpailu alkaa mäskistä

Kilpaonginnan suosio on vuosikymmenten kuluessa vähentynyt Suomessa. Nykyisin kilpaonkijoita on Suomessa vain muutama sata. Keski-Euroopassa lajia harrastetaan enemmän. Onkijoiden joukosta löytyy myös puoliammattilaisia.

Ekroth vakuuttaa, että kilpaonginta on aivan toisenlaista kuin sunnuntainen lahnaongen liottaminen mökkirannassa.

Ennen kilpailua omalle sektorille upotetaan mäskiä houkuttelemaan kaloja. Mäskipalloja heitetään kaloille syötäväksi tarpeen mukaan myös kilpailun kuluessa.

Mäskääminen on tarkkaa puuhaa. Jos sitä on liikaa, kalat unohtavat sen koukussa olevan syötin tai matkaavat vieressä olevan kilpailijan mäskin luo.

Pelistrategiatkin vaihtelevat. Nämä niksit kannattaa muistaa sunnuntaiongellakin.

— Särkeä ongitaan yleensä pikkuisen pohjan yläpuolelta: viisi, kymmenen tai kolmekymmentä senttiä. Lahnaa haetaan ylisyvästä, eli koukku makaa reilusti pohjassa.

13-metrinen vapa ei paina kiloakaan

Kilpaonginnassa myös pelivälineet ratkaisevat. Koukut ovat erittäin pieniä ja siimat ohuita. Koho viritetään painoilla niin, että vain sen päässä oleva tikku näkyy. Tarkimmillaan tikkukin rasvataan, jotta se saataisiin mahdollisimman herkäksi.

Ekroth itse käyttää enimmäkseen 13-metristä komposiittivapaa, joka painaa reilusti alle kilon. Huippuonget voivat maksaa reilusti yli tuhat euroa.

Kevytkin vapa muuttuu lopulta raskaaksi, kun sitä pidetään ojossa neljä tuntia. Kilpaonkijat käyttävätkin kilpailuissa hyväkseen tuolista saatavaa tukea. Myös haavi kuuluu luonnollisesti kilpavarustukseen.

Joskus kun voi tulla isojakin. Ekroth on saanut ongella ylös jopa 7-kiloisen karpin.

Saappaat jalassa -podcastiä isännöi Matti Tieaho. Kevätkauden viimeinen podcast-jakso kuullaan juhannusviikolla, 20. kesäkuuta. Uusi tuotantokausi starttaa syksyllä.

Marko Ekrothin käyttämät onkilaitteet ovat paljon pienempiä kuin huoltasemilta saatavat mökkionkivälineet. Matti Tieaho

Kuuntele ja tilaa Applen podcast -sovelluksessa

Kuuntele ja tilaa Spotifyssa

Kuuntele ja tilaa Google podcastseissa

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka