Saappaat jalassa: Tiistaina veneeseen nousi 11,7-kiloinen kuha – Vertikaalijigaaja Mikko Honkanen tuntee Kymijoen keskiosan kuin omat taskunsa

matin saappaat jalassa -podcastin jokakertainen vinjettikuva (2019 kevät) Katja Juurikko

Matti Tieaho

Kouvolalainen urheilukalastaja Mikko Honkanen sahaa veneellään Kymijoella, josta löytyy mörkömäisiä kuhia ja haukia.

Suurimmat petokalat löytyvät tähän aikaan vuodesta 5—7 metrin syvyydestä. Näin kävi viimeksi myöhään tiistai-iltana, kun jigiin otti 11,7-kiloinen kuha.

— Kyllä se pienessä rimpulakepissä tuntuu, kun 7—8-kiloinen kala lyö kiinni viisi metriä veneen alla.

Honkaselle mieluisin kalastusmuoto on täsmävertikaalijigaus. Siinä ajatuksena on se, että kala etsitään ensin kaikuluotaimen kanssa. Kun kaikuluotaimen näyttöön ilmestyy iso kala, vene peruutetaan suoraan kalan päälle.

Tämän jälkeen viehe lasketaan tarkasti paikallistetun kalan yläpuolelle. Jos kala on otillaan, se nousee kiinni isoon jigiin, jossa on hopeiset kyljet ja tumma selkä.

Honkasen kalaonni jatkuu. Tiistai-iltana 7. toukokuuta hän sai tämän 11,7-kiloisen kuhan Kymijoesta Anjalan seudulta.

— Vertikaalikalastuksessa tärkeintä on se, miten luet kaikua ja ohjaat venettä, Honkanen sanoo.

Kymijoella Honkanen käyttää reilusti yli kymmenen senttiä pitkiä jigikumeja, joissa on 60-90-grammainen koukku. Vaikka Honkanen hakee isoja kaloja, hän käyttää ohuita, punottuja siimoja, jotta viehe pysyy virtaavassa vedessä kaikuluotaimen keilassa. Honkanen tietää jo kaikuluotaimen kuvasta, mikä kala vieheeseen nappaa.

– Hauki nousee jigiin pystysuoraan, kuha tulee hyvin rauhassa jigille.

Mikko Honkanen näyttää, millaisia vieheitä hän käyttää keskisessä Kymijoessa isoa haukea pyytäessään: isoja jigejä, pieni umpihyrräkela, jäykkä ja lyhyekö vapa - ja tietysti vene, jossa on kaikuluotain. Matti Tieaho

Nykytekniikan kanssa kalan löytää tehokkaasti, mutta aina kala ei innostu syötistä. Jokaisellä säällä pitää kokeilla erilaisia vieheitä. Joskus ei nappaa, vaikka mitä tekisi. Ilmanpaineella on paljon yhteyttä hyvään syöntiin.

– Jos on nouseva tai laskeva ilmanpaine, ei tule ainakaan supersyöntiä.

Honkanen tunnustautuu catch and release -kalastajaksi. Hän päästää saamistaan kaloista melkein kaikki takaisin.

Saappaat jalassa -podcastiä toimittaa Kouvolan Sanomien toimittaja Matti Tieaho. Podcast ilmestyy torstaisin joka toinen viikko. Kevättuotantokausi päättyy kesäkuussa.

Kuuntele ja tilaa Applen podcast -sovelluksessa

Kuuntele ja tilaa Spotifyssa

Kuuntele ja tilaa Google podcastseissa

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka