Saappaat jalassa: Kouvolassa kasvanut Heidi Ahonen tutki pingviinejä Antarktiksella kolme kuukautta — Pingviinit ja turistit parveilivat sulassa sovussa Deception-saarella

matin saappaat jalassa -podcastin jokakertainen vinjettikuva (2019 kevät) Katja Juurikko

MATTI TIEAHO

Myssypingviini on kuin Puuha-Pete. Näin toteaa Kouvolassa kasvanut meribiologi Heidi Ahonen. Hän tutki myssypingviinejä kolme kuukautta Antarktiksella Norjan Polaari-instituutin ja Merentutkimusinstituutin retkikunnassa.

Deception-saarelta maaliskuussa palannut Ahonen kertoo Saappaat jalassa -podcastissä, millaista tutkijan arki syvällä etelässä oli. Hän kuului tutkimusryhmään, joka tutki pingviinien syömisrutiineja kolmessa eri pisteessä aivan Etelämantereen tuntumassa.

— Laitoimme pingviinien selkään pieniä lähettimiä, Ahonen kertoo.

Lähettimien mukaan selvisi, että pingviinit kävivät pisimmillään sadan kilometrin päässä saaresta ennen paluutaan takaisin pesälle. Tällaiseen ruuanhakumatkaan meni useita päiviä. Sillä aikaa toinen pingviinipuolisoista hautoi munia tai lämmitti poikasia rantakalliolla.

Deception-saari on suurten pingviinikolonnien lisäksi tunnettu eksoottisena turistikohteena, jossa sikäläiseen kesäaikaan vierailee runsaasti risteilijöitä. Päivittäisten pingviinirutiinien ohessa Ahonen pääsi tutkijamiehensä kanssa esitelmöimään pingviineistä ja Antarktiksen oloista myös risteilyvieraille.

Niin kummalliselta kuin se kuulostaakin, Ahosen mukaan turistiluennot laivoissa olivat hienoja kokemuksia.

— Turistit olivat aidosti innostuneita ja vastaaottavaisia.

Vuonna 2015 Heidi Ahonen vietti niin ikään pari kuukautta antartktisissa oloissa, kun hän tutki maailman syrjäisimmäksi sanotussa paikassa, Bouvet’n-saarella, merikarhuja ja etelänmerinorsuja. Siellä retkikunta vietti täysin eristäytynyttä elämää.

— Silloin emme nähneet kertaakaan taivaalla edes lentokoneen juovia, Ahonen kertoo.

Kouvolalainen Heidi Ahonen on kokenut meribiologi, joka tutkii tällä hetkellä Norjassa valaiden äänimaailmaa. Katja Juurikko

Heidi Ahonen

Syntynyt Kouvolassa 1982.

Ylioppilas, Kouvolan yhteiskoulun lukio 2001.

Luonnontieteiden maisteri, Joensuun yliopisto 2007.

Luonnontieteiden tohtori, Ranska, Australia 2013.

Tutkii nykyisin valaiden ääniä Norjan Polaari-instituutissa Tromssassa.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka