Saappaat jalassa: Kymenlaakson metsissä on tuhansia Urpo Koposen linnunpönttöjä — Pelkästään viime vuonna metsänkaatajat tuhosivat Urpo Koposelta 103 pönttöä

MATTI TIEAHO

Lintujen kevätmuutto on nyt vilkkaimmillaan. Linnut löytyvät parhaiten sulavesien ääreltä ja lumettomilta pelloilta. Näin vakuuttaa Saappaat jalassa -podcastissä legendaarinen lintumies Urpo Koponen Kotkasta.

Hän avaa kevätmuuton etenemistä ja puhuu elinikäisestä lintuharrastuksestaan, joka alkoi jo 1950-luvulla. Kahdeksanvuotiaana Koponen aloitti lintumuistiinpanojen kirjaamisen. Heti alussa hän ihmetteli, miksi harakka valitsi aina saman puun pesäpuukseen kotitalonsa lähipiirissä.

— Harakka pesii samassa puussa edelleenkin, ja minä olen 70-vuotias. Sen täytyy olla jo kolmas, ellei neljäs sukupolvi.

Edelleen Koponen kertoo viettävänsä lintujen parissa noin 300 vuorokautta vuodessa.

— Tämä on elämäntapa, jota eletään ympäri vuoden, Koponen sanoo.

Pöntötysvihjeitä

Koponen antaa Saappaat jalassa -podcastissä arkijärkisiä ohjeita lintuharrastuksen aloittamiseen. Hän neuvoo, mistä kevätmuuttolintuja kannattaa etsiä. Tietenkin puhutaan myös linnunpöntöistä.

Kun avohakkuut levisivät Suomen metsiin 1960-luvulla, Koponen koki ”uskonnollisen herätyksen”. Hän alkoi rakentaa viirupöllöjen pesiä. Tarkoitus oli keskittyä pelkästään niihin, mutta jo 1980-luvulla metsiin tarvittiin muitakin pesiä. 2000-luvulla Koponen on kehitellyt perinteisten pönttöjen lisäksi lukuisia uusia malleja.

Hän vakuuttaa, että pönttöjä voi aina rakentaa mihin vuodenaikaan tahansa, eikä niitä tarvitse ripustaa korkealle puuhun. Pönttö kannattaa ainakin tarkistaa kerran vuodessa, sillä linnut eivät pesi täyteen pönttöön.

Metsänkaatokliimaksi huolestuttaa

Koponen on huolissaan metsänkaatokliimaksista, jota hän on seurannut kauhistuneena viimeksi kuluneet viisi vuotta. Jos pönttö ennen sattui avohakkuiden kohdalle, isännät soittivat ja kertoivat, mihin puusta otettu pönttö oli laitettu talteen.

Viime vuonna Koposelta katosi 103 pönttöä tehometsätalouden jalkoihin. Monitoimikoneiden kuljettajilla on aika kortilla.

— Liian moni ei tule kopista ulos ollenkaan, ei edes pissalle. Kaari lentää ohjaamosta suoraan. Meinaatko, että tällainen henkilö tulee ottamaan Urpon pöntön ja siirtämään kiven päälle. Ei todella.

Saappaat jalassa -podcastiä toimittaa Kouvolan Sanomien toimittaja Matti Tieaho. Podcast ilmestyy torstaisin joka toinen viikko. Kevättuotantokausi päättyy kesäkuussa.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka