Saappaat jalassa: Jouni Röntynen on intohimoinen metsästäjä ja koiramies —  Hän on lopettanut itse kaikki koiransa

Röntynen kertoo podcastissä, millaista metsäkanalinnun metsästys käytännössä on. Koiran osuus onnistuneessa jahdissa on aivan keskeistä.

Jouni Röntynen (vasemmalla) ja Matti Tieaho äänittivät tämänkertaisen Saappaat jalassa -podcastin Lapin erämaassa. Matti Tieaho

Matti Tieaho

Rautalampilainen Jouni Röntynen on käynyt Lapissa kanalintujahdissa yli 20 vuotta. Metsäkanalintuja löytyy toki Savostakin, mutta ihanteelliset käyntiolot, hirvikärpästen puuttuminen ja lappilaiset tervastulet houkuttelevat syksyisin kymmeniätuhansia suomalaisia pohjoisille leveysasteille. Röntysen johtama savolaisryhmä kiinnostui Lapista ensimmäisen kerran 1990-luvun lopulla.

Jouni Röntynen kertoo Saappaat jalassa -podcastissä kouluttaneensa monta hyvää metsästyskoiraa. Perinteiseen metsästäjien tapaan hän on lopettanut kaikki koiransa itse. Koirien keskimääräinen elinikä kieppuu 14 vuoden tienoilla.

Raskas päätös voidaan tehdä joskus myös aikaisemmin, jos koiran kunto heikkenee.

— Mäyräkoirallekin tuli kasvain kitalakeen. Se oli 11 vuotta. Heti kun lumet sulivat, sain montun aikaiseksi, Röntynen kertoo podcast-äänitteellä.

Humppa hakee ja löytää

Viisivuotias Humppa hakeutuu aina kauemmas erätulista. Jouni Röntynen lähempänä tulta taustalla. Matti Tieaho

Nykyisin Röntynen käy Lapissa suomenpystykorvan kanssa. Viisivuotias Humppa-koira näytti Saappaat jalassa -podcastin isännälle Matti Tieaholle syyskuun puolivälissä, miten metso saadaan pysymään puussa.

Röntynen tiesi heti koiran hankittuaan, että tästä tulisi hyvä.

— Kyllä se löysi lintuja ja ajoi kaikkea muutakin: riistaveriä oli paljon, ja haku oli hyvä heti pienestä pitäen, Röntynen kertoo.

Koulutusvaiheessa Röntynen vietti monta yötäkin koiransa kanssa metsässä. Tiivis koulutus kannatti.

— Kolmantena syksynä se näytti taitonsa. Käytin sen kaksissa kokeissa. Toisesta tuli 88 ja toisessa 81 pistettä. Se voitti Jaakon haukut, jossa oli 40 koiraa. Se oli silloin Suomen toiseksi paras narttu.

Valiokoiria kouluttanut Röntynen vakuuttaa, että kissan tapaan koira elää kiitoksella. Huonoa suoritusta moittimalla ja pakottamalla ei hyvää metsästyskoiraa tehdä.

Röntysen mukaan hänellä ja viisivuotiaalla Humpalla on sataprosenttinen luottamus toisiinsa.

Näitä Lapista syksyisin haetaan: metsäkanalintuja. Matti Tieaho

— Voin laskea sen vaikka Helsingin kauppatorilla irti, ja tiedän sen olevan hallinnassa.

Saappaat jalassa äänitettiin erämaassa

Tämänkertainen Saappaat jalassa -podcast tehtiin Lapissa, Ronttosenvaaran tuntumassa. Röntynen kertoo tervastulien ääressä, millainen on hyvä sää metsäkanalintujen metsästämiseen, miten vaikeaa puussa istuvan linnun ampuminen on, ja missä päin Lappia nykyisin kannattaa metsäkanalintuja etsiä.

Ääniraidalla kuullaan tervastulen ritinää ja muutama laukaus.

— Lapissa parasta ovat erämaaolot, tervastulet ja kunnon nokipannukahvit, Röntynen vakuuttaa.

Seuraava Saappaat jalassa -podcast ilmestyy 24. lokakuuta. Silloin Tieaho keskustelee kouvolalaisen Janika Mankin kanssa hirvenmetsästyksestä.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka