Kymsote: Noin 60 prosenttia yli 85-vuotiaista ja heidän kanssaan asuvista on rokotettu – Seuraavan ikäryhmän rokotusaikataulu aikaistuu

Kymenlaaksossa on annettu yli 17 000 rokoteannosta.

Maanantaina Kymsote aloittaa Astra-Zenecan koronarokotteen antamisen alle 70-vuotiaille, joilla on vakavalle koronavirustaudille voimakkaasti altistava sairaus tai tila. Markku Ulander

Joonas Heinonen

Kymenlaakson ensimmäisen joukkorokotusviikon kokemukset ovat yleisesti hyvät, Kymsote tiedotti perjantaina.

Joukkorokotuksissa on rokotettu tähän mennessä 4 246 kymenlaaksolaista. Tähän kuuluvat yli 85-vuotiaat sekä näiden kanssa samassa taloudessa asuvat ja omaishoitajat.

– Rokotuspisteillä on kaikki sujunut pääosin hyvin. Tietysti esille tulee aina jotain, johon pitää reagoida, mutta sitten vain nopeasti muutetaan ja parannetaan vauhdissa. Esimerkiksi rokotustilojen järjestyksessä on saatettu tehdä pientä säätöä, jos on huomattu, että tarvetta on, Kymsoten koronarokotuskoordinaattori Tanja Metsola sanoo tiedotteessa.

– Totta kai olemme saaneet palautetta, niin hyvää kuin huonoa, mutta se on ihan ymmärrettävää. Tämä on kaikille uusi tilanne, vaikka kausi-influenssarokotukset toteutetaankin vuosittain.

Kymenlaaksolaiset ovat saapuneet rokotuksiin kiitettävästi, ja yli 85-vuotiaiden rokotusaikojen kysyntä on jo hieman hiipunut. Kiivainta vauhti oli heti ajanvarauksen käynnistyessä, kun ensimmäisenä päivänä puheluita tuli noin 1 900.

Kymsote sai kaikki puheluvaraukset purettua ensimmäisen viikon aikana. Sähköisen ajanvarauksen kautta rokotusaikoja on varattu yli 500.

– 85 vuotta täyttävien ja vanhempien rokotukset jatkuvat edelleen. Jos aika onkin jäänyt varaamatta, niin ei ole myöhäistä. Vielä siis ehtii hyvin rokotukseen, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo tiedotteessa.

Iäkkäimpien joukkorokotusryhmään kuuluu kymenlaaksossa noin 5 300 henkilöä ja heidän kanssaan samassa taloudessa asuvia ja omaishoitajia on noin 1 700. Heistä yli 60 prosenttia on nyt saanut rokotuksen.

Seuraavien ryhmien rokotukset alkavat ensi viikolla

Ensi viikolla käynnistyvät seuraavien ryhmien rokotukset. Maanantaina rokotteen saavat ensimmäiset henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila.

Tälle ryhmälle on käytössä Astra-Zenecan rokote, jota THL:n ohjeistuksen mukaan annetaan vain alle 70-vuotiaille. Ensimmäisessä vaiheessa rokotetta on käytettävissä jonkin verran alle 2 000 annosta.

– Kymsotella ei ole tarkkaa tietoa sairaudelliseen riskiryhmään kuuluvin määrästä, mutta arvioiden mukaan se on iso. Siksi tässä vaiheessa tarjoamme rokotetta ensin kaikista vanhimmille ryhmään kuuluville, eli 65–69-vuotiaille. Kun näemme, miten paljon rokoteaikoja varataan, niin ikäryhmää laajennetaan sitten mahdollisimman nopeasti, Mäntymaa sanoo.

Ensi viikon lopulla rokotusvuoronsa saavat 80–84-vuotiaat. Alun perin heidän rokotustensa oli tarkoitus alkaa vasta seuraavalla viikolla, mutta tarkentuneen aikataulun myötä ensimmäiset rokotusajat ovat tarjolla jo ensi viikolla. Ajanvaraus tälle ryhmälle alkaa maanantaina 8. maaliskuuta.

70–80-vuotiaille odotetaan sopivaa rokotetta

Kymenlaaksossakin on ihmetelty, mihin ovat unohtuneet 70–80-vuotiaat. Erityisesti kyselyä on tullut niiltä, joilla on pitkäaikaissairauksia. Mäntymaa ymmärtää ihmettelyn ja hämmennyksen.

– Yli 70-vuotiaat kuuluvat kaikki riskiryhmään ikänsä perusteella, ja heidän rokotuksensa etenevät ikäjärjestyksessä vanhimmista nuorimpiin. Sairaudellisen riskitekijän perusteella olevaa jaottelua ei heillä ole.

Kymsote aloittaa rokotukset 70–80-vuotiaille heti, kun heille sopivaa rokotetta on riittävästi käytettävissä.

– Rokotusjärjestystä noudatetaan kyllä tarkkaan, ja siinä yli 70-vuotiaat tulevat ennen muita riskiryhmiä. Mutta jos käytössä on vain osalle sopivaa rokotevalmistetta, niin sitä voidaan antaa sille ryhmälle, jolle se sopii, vaikka järjestyksessä aikaisemmin ollut ryhmä ei olisi rokotettu. Haluamme joka tapauksessa antaa kaikki rokotteet mahdollisimman nopeasti, kun niitä saadaan.

Kymsote ei lähetä alle 80-vuotiaille rokotekirjettä

Alle 80-vuotiaille ei enää olla lähettämässä rokotekirjettä kotiin, kuten lähetettiin vanhemmille ikäryhmille. Sen sijaan 70–80-vuotiaiden rokotusten ja ajanvarauksen käynnistymisestä tiedotetaan Kymsoten koronainfossa ja Facebook-sivulla, mediassa ja ilmoituksilla eri viestintäkanavissa. Tieto löytyy myös kaupunkien viestintäkanavien kautta.

– Kirjeet kohdennettiin ikäryhmille, jotka eivät ehkä olen niin hyvin tavoitettavissa yleisellä viestinnällä ja ilmoittelulla. Toki muissakin ryhmissä on heitä, jotka eivät lue lehtiä, käy verkkosivuilla tai seuraa sosiaalisen median kanavia, mutta kasvatamme koko ajan tarpeiden mukaisesti viestintäkeinoja. Seuraamme esimerkiksi, miten kussakin ryhmässä rokotukset edistyvät ja jos jossain ryhmässä ajanvarauksen aktiivisuus olisi huomattavan pientä, niin silloin lisäämme entisestään viestintää heille, viestintäjohtaja Anni Björklund sanoo tiedotteessa.

– Koska olemme yhteisen asian äärellä, niin toki on toivottavaa, että muistetaan myös jokainen itse vinkata läheisille ja ystäville, kun tämän rokotusvuoro on, ja tukea tarpeen mukaan ajanvarauksessa ja rokotukseen pääsemisessä. Huolehditaan siis yhdessä, että jokainen rokotuksen haluava sellaisen myös omalla vuorollaan saa.

Kymenlaaksossa on annettu yli 17 000 rokoteannosta

Kymenlaaksossa oli perjantaihin mennessä annettu yhteensä 17 083 koronarokotusta, joista 3 623 on toisen annoksen rokotteita.

Rokoteannoksia on annettu sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille yhteensä 8 617, ikääntyneille ja muille tehostetun palveluasumisen asukkaille 2 510, palveluasumisen asukkaille 690, ikääntyneiden lyhytaikainen asumisen asiakkaille 60 sekä säännöllisen kotihoidon asiakkaille 960 rokotusta.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka