Kymenlaakson koronatilanne on vakaassa kiihtymisvaiheessa – Huolta aiheuttaa muiden maakuntien heikentynyt tilanne sekä virusvarianttien esiintyvyyden kasvu

Kymsote pitää virusvarianttien lisääntymistä merkittävänä riskinä maakunnan epidemiatilanteelle.

Kymsote muistuttaa, että tutut suojautumistoimet toimivat myös virusvariantteihin. Näihin kuuluvat tarkka käsihygienia, turvavälit, yleinen kontaktien vähentäminen sekä kasvomaskien käyttö. Katja Luoma

Kanerva Jalarvo

Kymenlaaksossa koronavirustilanne on pysynyt vakaasti kiihtymisvaiheessa. Kymsoten tiedotteen mukaan tilanne on viime ajat ollut huomattavasti vaikeaa tammikuuta parempi.

Huolenaiheena on kuitenkin useimpien Kymenlaaksoa ympäröivien maakuntien heikentynyt tilanne ja se, että osassa alueita muutos on tapahtunut hyvinkin nopeasti.

Tiedotteen mukaan suurin huoli kohdistuu Uudenmaan tilanteeseen ja erityisesti herkästi tarttuvien virusvarianttitapausten esiintyvyyden kasvuun. Myös meneillään oleva talvilomakausi ja sitä kautta lisääntyvä ihmisten liikkuminen lisää tartuntamäärän kasvun riskiä myös Kymenlaaksossa.

Yli 85 prosenttia tartunnoista saadaan jäljitettyä

Kymsoten tiedotteessa kerrotaan, että viimeisen seitsemän päivän aikana Kymenlaaksossa on todettu 27 uutta koronavirustartuntaa, kun edellisellä viikolla niitä oli 29. Kymenlaakson kahden viikon ilmaantuvuusluku on hieman noussut ja se nyt noin 34. Edellisellä kahden viikon jaksolla se oli noin 25. Päivittäin uusia tartuntoja viimeisen kahden viikon aikana on keskimäärin ollut neljä, ja positiivisten näytteiden osuus kaikista näytteistä 1,2 prosenttia.

Kymsoten mukaan tartunnanjäljitys onnistuu edelleen erittäin hyvin, sillä yli 85 prosentissa tapauksista tartunnanlähde on saatu jäljitettyä. Edelleen merkittävin osuus uusista tartunnoista on samassa taloudessa asuvien tai muun kiinteän lähipiirin välisiä. Merkittävänä tartunnanlähteenä on myös yksityistilaisuudet.

Muuntovirustapauksia todettu yhteensä reilu kaksikymmentä

Tähän mennessä virusvariantteja on todettu reilu kaksikymmentä Kymenlaaksoon liittyvistä tartunnoista. Niin sanottua brittivarianttia on todettu 20 tartunnassa ja lisäksi muualla asuvilla, mutta Kymenlaaksossa kirjoilla olevilla, on todettu niin sanottua Etelä-Afrikan varianttia muutamassa tapauksessa.

– Valitettavasti virusvarianttien tutkinta ottaa edelleen aikaa. Vastauksia tulee melko hitaasti ja meillä on tuloksia saamatta kuukausi sitten otetuista näytteistä. Tilanne siis kehittyy tämän osalta koko ajan, kertoo infektioylilääkäri Risto Pietikäinentiedotteessa.

Kymsote pitää virusvarianttien lisääntymistä merkittävänä riskinä maakunnan epidemiatilanteelle. Johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kuitenkin muistuttaa tiedotteessa, että tutut suojautumistoimet toimivat myös variantteihin. Näihin keinoihin kuuluvati tarkka käsihygienia, turvavälit ja yleinen kontaktien vähentäminen sekä kasvomaskien käyttö.

Koronasuosituksia tiukennetaan ensi viikosta alkaen

Koronakoordinaatioryhmä käsitteli kokouksessaan ensi viikolla voimaan tulevia tiukennuksia Kymenlaaksoon alueella. Ryhmän antoi suositukset viime perjantaina hallituksen linjauksen mukaisesti. Kunnat ja Aluehallintovirasto tekevät tarvittavat päätökset, joita tarvitaan toiminnan rajoittamiseksi.

Katso alta Kymenlaaksossa voimassa olevista koronasuosituksista 8. maaliskuuta alkaen.

Kymenlaaksossa on voimassa seuraavat suositukset 8.–28. maaliskuuta välisellä ajalla:

Vahva kasvomaskisuositus 12-vuotiaille ja tätä vanhemmille.

Laaja etätyösuositus: Työnantajia suositellaan järjestämään etätyötä kaikissa sellaisissa työtehtävissä, joissa se on tilapäisestikin mahdollista.

2. aste ja korkeakoulut jatkavat etäopetuksessa, pois lukien välttämätön lähiopetus. Ylioppilaskirjoitukset toteutetaan aikataulun mukaisesti.

Yläkoulut siirretään etäopetukseen, pois lukien erityistä tukea tarvitsevat.

Suositellaan, että ei järjestetä yli 6 hengen yksityistilaisuuksia tai perhejuhlia, eikä tällaisiin myöskään osallistuta. Tapahtumien ja julkisten kokoontumisten rajoituksista päättää Etelä-Suomen aluehallintovirasto.

Julkiset tilat (urheilu- ja liikuntatilat sekä nuorisotalot) suljetaan yleisöltä. Kuntouttavaa ja erityisryhmien liikuntatoimintaa voi jatkaa yksilö- ja pienryhmätoimintana turvaohjeet huomioiden erikseen määritellyille ryhmille.

Kirjastoissa lainaus- ja palautustoimintaa jatketaan siten, että suositeltu asiointiaika kirjastossa on kerrallaan maksimissaan 15 minuuttia. Kirjastojen lukusalit ja ryhmätyöskentelytilat suljetaan ja kirjastoautojen liikennöinti keskeytetään.

Museot ovat avoinna kävijämäärä rajoittaen siten, että kahden metrin turvavälin voi tosiasiallisesti toteuttaa.

Ravintolatoimintaa koskevista rajoituksista päättävät hallitus ja eduskunta.

Yläkouluikäisten ja sitä vanhempien nuorten ja aikuisten harrastustoiminta keskeytetään (pois lukien ammattilais- ja huippu-urheilu aiemmin määritellyn mukaisesti). Kansalaisopisto noudattaa toiminnassaan harrastustoiminnan rajoituksia.

Alakouluikäisten harrastustoimintaa voi jatkaa siten, että toiminnassa voidaan tosiasiallisesti noudattaa turvavälejä.

Peli- ja ottelutoiminta (pois lukien ammattilais- ja huippu-urheilu aiemmin määritellyn mukaisesti) keskeytetään kaiken ikäisiltä.

Tämän lisäksi Kymsote on jatkanut sairaaloiden vierailukieltoa 31.3.2021 asti. Kielto ei koske Kymenlaakson psykiatrista sairaalaa, palliatiivisen hoidon yksiköitä Villa Apilaa ja Villa Merta, lastenosastoa eikä synnyttäjien tukihenkilöitä. Näissä vierailut sallitaan erillisten ohjeiden mukaisesti. Myös kuolevien ja kriittisesti sairaiden potilaiden omaisten vierailut sallitaan hoitavan yksikön henkilökunnan kanssa sovittavalla tavalla.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka