Yli 70-vuotiaiden rokotukset käynnissä – "Jos minulle tarjottaisiin AstraZenecaa, olisin itse valmis ottamaan sen," Kymsoten johtajaylilääkäri sanoo kysymyksiä herättäneestä rokotteesta

Rokotetta ei voi valita. Kymenlaaksolaisille annetaan myös AstraZeneca-rokotteita.

Kouvolassa rokotuksia annetaan Hansakeskuksessa ja Keltakankaan terveysasemalla. Jussi Lopperi

Johanna Tenovirta

Koronarokotukset ovat Kymenlaaksossa käynnissä kaikille yli 70-vuotiaille. Koronarokotusten ajanvaraus 70 vuotta täyttäneille avautui keskiviikkona ja rokotukset alkoivat saman tien.

Rokotusten ajanvarauksen avaaminen 70–74-vuotiaiden ryhmälle näkyi Kymsoten mukaan heti vilkkaana niin sähköisessä ajanvarauksessa kuin puhelinajanvarauksessakin. Kaikkiaan rokotusaikojen varauksia on tehty sähköisesti jo 8 730.

70 vuotta täyttäneet ja kaikki tätä vanhemmat voivat edelleen varata aikoja koronarokotuksiin.

Kymenlaaksossa oli perjantaihin mennessä annettu 29 874 koronarokotusta, joista 3 756 on toista rokotetta. Yli 80-vuotiaita kymenlaaksolaisia on rokotettu 10 559, mikä tarkoittaa noin 80 prosenttia ikäryhmästä. Suunnitelmien mukaan kaikki 70 vuotta täyttäneet kymenlaaksolaiset saavat koronarokotteen ensimmäisen annoksen huhtikuun puoliväliin mennessä.

Kouvolassa ensimmäisen rokotteen saaneita oli perjantaina 11 599 ja toisen rokotteen 1 603.

Linjoja on lisätty rokotuspaikoilla

Joukkorokotukset ovat käynnissä rokotuspisteissä eri puolilla Kymenlaaksoa. Ikäryhmän laajentuessa rokotuspisteissä olevia Kymsote on lisännyt rokotuslinjoja. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL päätti keskiviikkona, että koronarokotuksia AstraZenecan rokotteella voidaan jatkaa 65 vuotta täyttäneillä ensi maanantaista alkaen.

Luotamme terveysviranomaisiin.

Marja-Liisa Mäntymaa

THL:n mukaan AstraZenecan rokote sopii kaikille 65 vuotta täyttäneille. Sairausperusteisia rajoitteita rokotteen antamiselle tällä hetkellä ole. Uudet tutkimustulokset AstraZeneca-rokotteesta osoittavat, että rokote on yhtä tehokas kuin mRNA-rokotteet. Teho vakavaa tautia vastaan on lähes 100 prosenttia.

Kymsote ottaa AstraZenecan käyttöön viikon keskeytyksen jälkeen 65 vuotta täyttäneiden rokotuksissa.

– Käytämme tehokkaasti THL:n ohjeiden mukaisesti kaikki rokotevalmisteet, joita olemme saaneet ja tulemme jatkossa saamaan. On tärkeää, että kymenlaaksolaisten rokotukset etenevät, Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo.

"Olisin valmis ottamaan AstraZenecan"

Alle 65-vuotiaiden AstraZenecan toisen annoksen antamisesta THL antaa ohjeet myöhemmin.

AstraZenecan lisäksi Kymsotessa käytetään tällä hetkellä BioNTechin ja Pfizerin rokotetta Comirnaty. Kymsotella on käytössään myös pieniä määriä Modernan rokotetta. Se soveltuu ominaisuuksiltaan liikkuvaan rokotustyöhön. Tämän vuoksi sitä on käytetty esimerkiksi kotihoidossa.

Rokotettava ei voi valita, mitä rokotevalmistetta saa, mutta halutessaan hän saa tiedon rokotevalmisteesta ajanvarauksen yhteydessä. Ensi maanantaina Kymsoten rokotuspisteissä on käytössä AstraZenecan valmiste.

AstraZenecaan liittyen Kymsote on saanut jonkin verran palautetta ja kysymyksiä rokotevalmisteen turvallisuudesta, koska rokotteeseen on liittynyt useita THL:n ohjeita. THL:n päätös AstraZenecan ja muidenkin rokotusvalmisteiden kohdalla perustuu Mäntymaan mukaan tutkittuun tietoon.

– Luotamme terveysviranomaisiin. Jos minulle tarjottaisiin AstraZenecaa, olisin itse valmis ottamaan sen olkavarteen. Tosin en vielä ikäni puolesta ole rokotusvuorossa, hän sanoo.

Riskiryhmään kuuluvien rokotukset keskeytyneet

Viikko sitten perjantaina Kymsote perui Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen päätöksen jälkeen sairaudelliseen 1. riskiryhmään kuuluvien 18–69-vuotiaiden rokotusajat. Rokotusajat peruttiin tältä viikolta,. Myös ensi viikon maanantain ajat on peruttu. Kymsote on ollut yhteydessä ajan varanneisiin, joita on noin kaksituhatta. Heille ilmoitetaan, kun ajan varaus on jälleen mahdollista. Tällä hetkellä ajanvaraus ei ole auki tälle ryhmälle.

Poikkeuksena ovat tähän ryhmään kuuluvat 65–69-vuotiaat, joiden aika on peruttu. Heihin ollaan suoraan yhteydessä ja heidän kohdallaan rokotukset jatkuvat.

Sairauden tai tilan perusteella 1. riskiryhmään ja myös 2. riskiryhmään kuuluvien rokotukset pyritään aloittamaan mahdollisimman pian, kun rokotesaatavuus varmistuu, Kymsote kertoo.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka