54 uutta tartuntaa Kymsotella viikonvaihteessa, Kouvolassa neljä maanantaina: Muuntovirus leviää ripeästi parikymppisten nuorten illanistujaisissa – Koronatilanne on nyt otettava vakavasti, johtajaylilääkäri sanoo

Etäopetuksesta huolimatta korona on levinnyt myös kouluikäisten ja opiskelijoiden keskuudessa. Maanantaina neljä uutta koronakuolemaa Suomessa.

Kuvituskuva. Katja Juurikko

Johanna Tenovirta

Kymenlaaksossa varmistui viikonvaihteen aikana 54 uutta koronatartuntaa. Lauantaina tartuntoja oli 17, sunnuntaina 21 ja maanantaina 16. Yhteensä Kymsotella oli maanantaihin mennessä 1 140 varmistettua tartuntaa.

Tartuntoja on todettu erityisesti kouluikäisillä ja parikymppisillä sekä heidän lähipiireillään.

Sairaalassa oli maanantaina kahdeksan koronaviruspotilasta.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL raportoi maanantaina neljästä uudesta virustartunnasta Kouvolassa. Kouvolassa on ollut pandemian alusta lähtien 597 tartuntaa. Iitissä tartuntoja oli 27.

Suosituksia isompia bileitä

Koronaviruksen leviäminen jatkuu tasaisesti Pohjois- ja Etelä–Kymenlaaksossa. Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa on huolissaan siitä, että viime päivinä herkästi tarttuvaa muuntovirusta on levinnyt etenkin nuorten, parikymppisten keskuudessa.

– On järjestetty suosituksia selvästi isompia illanistujaisia, saunailtoja ja kaveriden tapaamisia. Kymenlaakson pahentuva koronatilanne on otettava vakavasti ja on vältettävä kaikkia kokoontumisia, matkustamista ja erityisesti tällaisia vapaa-ajan kontakteja.

Tartuntoja on runsaasti myös perhe- ja lähipiirissä. Yläkoulujen ja toisen asteen etäopetuksesta huolimatta kouluikäiset ja opiskelijat ovat saaneet tartuntoja. Kouluikäiset ovat saaneet tartuntoja vanhemmiltaan ja muilta perheenjäseniltään., Mäntymaa sanoo. Erityisen herkästi leviävien muuntovirusten osuus lisääntyy Kymenlaaksossa koko ajan.

– Siksi myös kaikkia lähipiirin tapaamisiakin tulisi harkita tarkasti.

Kymenlaaksossa tartuntojen määrän ilmaantuvuus jatkaa nousuaan. Maanantaina luku oli 85,1. Sitä edeltäneiden kahden viikon aikana luku oli 30. Ilmaantuvuus kuvaa tautitapauksia kahden viikon aikana 100 000 asukasta kohti.

Rokotukset etenevät Kouvolassa

Kymsote oli maanantaihin mennessä antanut 26 979 ensimmäistä koronarokotetta. Toisia rokotteita oli saanut 3 724. Yli 80-vuotiaista Kymsote on rokottanut 10 487. Kymenlaaksossa 70–79-vuotiaista ensimmäisen rokotteen oli saanut 4 705.

Kouvolassa ensimmäisen rokotteen saaneita oli maanantaina 12 018 ja toisen rokotteen saaneita 1 609. Yli 80-vuotiaista kouvolalaisista ensimmäisen rokotteen oli saanut 5 275.

Lisää näytteenoton aikoja

Koronanäytteenottoon on hakeuduttu aiempia viikkoja vilkkaammin. Viime viikolla otettiin 2 657 koronanäytettä, mikä on 440 enemmän kuin edeltävällä viikolla. Koronanäytteenoton aikoja lisättiin viikonlopun aikana. Sunnuntaina lisättiin näytteenottoaikoja lähes sadalla, josta noin puolet Kouvolaan ja puolet Kotkaan.

Suomessa raportoitiin maanantaina viisi uutta koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyvää kuolemantapausta, THL kertoo. Yhteensä Suomessa on todettu nyt 822 koronavirukseen liittyvää kuolemaa.

Sairaalahoidossa on 313 ihmistä, joista tehohoidossa on 54.THL raportoi maanantaina koko maassa 422 koronatartuntaa. Kaikkiaan pandemian aikana on varmistunut Suomessa 76 425 tartuntaa.

Lisätty rokotustiedot kello 14.02.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka