Pääsiäisen bileistä ja päiväkahvitteluista on lähtenyt Kymenlaaksossa liikkeelle useita koronan tartuntaketjuja: "Myös muut kuin nuoret ovat järjestäneet"

Koronan ilmaantuvuusluvu on Kymenlaaksossa nyt suurempi kuin kertaakaan epidemian aikana. Kuntosalit ovat menossa kiinni myös Kymenlaaksossa.

Yksityiset kuntosalit ovat menossa kiinni myös Kymenlaaksossa. Outi Paappanen

Johanna Vehkaluoto, Tapani Olkku

Koronavirustilanne Kymenlaaksossa on vakava. Pääsiäisen aikana Kymsoten alueella on saatu uusia tartuntoja sukutapaamisissa, isoissa juhlissa, kuntosaleilla, nuorten kokoontumisissa sekä perhe- ja lähipiirissä. Tartuntaketjuja on myös työpaikoilla.

– Viimeisen parin viikon aikana on Kymenlaaksossa ollut myös useampia nuorten kokoontumisia, joista on lähtenyt liikkeelle koronan tartuntaketjuja, kertoo Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

Mäntymaa kertoo, että myös muut kuin nuoret ovat järjestäneet pääsiäiskokoontumisia ja perhetilaisuuksia, joista on tullut pahimmillaan yli 20 altistumista. Myös pienemmistä kahvitteluista ja ystävien tapaamisista on välittynyt koronatartuntoja.

– On kokoonnuttu perheen kanssa kahvittelemaan tai juhlimaan, ja sitten on syntynyt isojakin tartuntaketjuja.

Kokoontumisista jatkotartuntoja

Nuorten kokoontumisia on ollut useita eri puolilla Kymenlaaksoa.

– Niistä on tullut jatkotartuntoja nuoren omaan lähipiiriin, perheeseen vanhemmille ja sisaruksille, isovanhemmille, tyttö- ja poikaystäville ja heidän kauttaan eteenpäin.

Myös moni kouluikäisen tartunta on saanut alkunsa nuorten juhlista.

– Nuori itse voi olla vähäoireinen, mutta vanhempien oireet voivat olla vakavampia. Nuoretkaan eivät ole turvassa vakavalta sairastamiselta. Tälläkin hetkellä nuorin Kymsotessa sairaalahoidossa oleva on kolmekymppistä ikäluokkaa, toteaa Mäntymaa.

Mäntymaa on erityisen huolestunut tällä hetkellä yksityisiin kokoontumisiin ja perhejuhliin liittyvästä huolettomuudesta.

– On kyllä ollut pettymys, miten huonosti jaksamme pitää kiinni kokoontumissuosituksista ja yleisestä kontaktien välttämisestä. Yksityisissä tapaamisissa ei mielletä edelleenkään tartuntariskiä, ja muuntovirus leviää tehokkaasti muualle perheeseen ja lähipiiriin.

Tartunnanlähteinä korostuvat kaikissa ikäluokissa kontaktit lähipiirin kanssa ja yksityistilaisuudet. Niihin liittyy yli neljäsosa tartunnoista.

Samassa taloudessa asuvilta on saatu 26 prosenttia tartunnoista. Työpaikoilla tartunnoista on saatu reilu 4 prosenttia. Lisäksi tartuntoja on nyt tapahtunut myös kuntosaleilla, mikä on Kymsoten mukaan merkittävä muutos aiempaan.

Tartuntoja eniten 10–19-vuotiailla

Viimeisen viikon aikana tartuntoja on ollut eniten 10–19-vuotiailla, sitten 40–49-vuotiailla ja 20–29-vuotiailla.

Suurin osa Kymenlaaksossa todetuista uusista tartunnoista on herkästi tarttuvia virusmuunnoksia.

– Tartunnan voi nyt saada aiempaa herkemmin, joten kaikki oman perheen ulkopuoliset tapaamiset ovat tartuntariski, isommista kokoontumisista tai juhlista puhumattakaan, varoittaa Mäntymaa.

Uusista tapauksista 90 prosentissa epäillään olevan kyse herkästi tarttuvista virusmuunnoksista.

Suurin osa muuntovirusepäilyistä on paljastunut viruksen brittivariantiksi. Etelä-Afrikan tai Brasilian muunnosta Kymenlaaksosta ei ole löytynyt.

– Brittivariantti tarttuu hyvin herkästi, mutta tartuntariskiä voi vähentää tutuilla tavoilla. Huolehditaan tarkasti hygieniasta, pidetään maskia ja turvavälejä ja ennen kaikkea vältetään kontakteja kasvokkain muiden kanssa, Mäntymaa sanoo.

Ilmaantuvuusluvussa ennätys

Koronaviruksen kahden viikon ilmaantuvuusluku on Kymenlaaksossa noin 140. Ilmaantuvuusluku kertoo, montako koronatartuntaa on ilmennyt 100 000 asukasta kohti.

Ilmaantuvuusluku ei ole ollut maakunnassa koko epidemian aikana vielä näin korkea, Kymsote kertoo tiedotteessaan.

Positiivisten näytteiden osuus kaikista näytteistä on 4,3 prosenttia.

Paljon altistumisia

Tartuntojen jäljitettävyys on heikentynyt. noin 70 prosenttia tartunnoista pystytään jäljittämään, kun pitkään jäljitysprosentti oli yli 90.

Altistumisten määrät ovat pysyneet suurina. Tällä hetkellä Kymenlaaksossa on yli 640 henkilöä määrättynä karanteeniin.

Karanteeniin määrätään altistuneet. Tartunnan saaneet määrätään eristykseen.

Karanteenin ja eristyksen pituus vaihtelee 10–14 vuorokauden välillä.

Kuntosalit menossa kiinni

Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä kokoontuu keskiviikkona. Etelä-Suomen aluehallintovirastolle eli aville se on jo tehnyt pyynnön valmistella tartuntalain 58 g -pykälän toimeenpanoa.

Virallinen suositus aluehallintovirastolle annetaan keskiviikkona koronakoordinaatioryhmän kokoontumisessa. Pykälä mahdollistaa laissa mainittujen tilojen väliaikaisen sulkemisen asiakkailta ja osallistujilta koronavirusepidemian leviämisen estämiseksi.s

Tästä seuraisi muun muassa yksityisten kuntosalien sulkeminen. Kymenlaaksossa sitä ei ole vielä tehty, vaikka ympäröivissä maakunnissa salit ovat jo menneet kiinni.

Juttua päivitetty 6.4. kello 13.36: lisätietoja.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka