Riskiryhmien rokotukset laajenevat Kymenlaaksossa – Kymsote tarjoaa uusia rokotusaikoja 2 000 perutun ajan tilalle

Kymenlaaksossa on nyt annettu yhteensä 38 907 koronarokotusta. Astra Zeneca on Kymsotessa käytössä THL:n ohjeistuksen mukaisesti 65 vuotta täyttäneiden rokotuksissa.

Kymsotessa seurataan tarkasti koronarokotuksiin liittyviä kansallisia ohjeita. Arkistokuva. Marko Kauko

Johanna Vehkaluoto

Joukkorokotukset ovat edenneet tällä viikolla noin 5 000 rokotuksen viikkotahtia eri puolilla Kymenlaaksoa. Tällä viikolla on rokotettu pääasiassa 70–74-vuotiaita ja edelleen rokotetaan myös tätä vanhempia.

– Kaikki 70 vuotta täyttäneet voivat edelleen hakeutua rokotuksiin. Myös sairauden tai tilan vuoksi riskiryhmään kuuluvien 65–69 -vuotiaiden rokotukset ovat käynnistyneet, kerrotaan Kymsoten tiedotteessa.

Kymenlaakson väestöstä noin 22 prosenttia on saanut koronarokotuksen ensimmäisen rokoteannoksen ja 2,3 prosenttia myös kakkosannoksen. Kymenlaaksossa on nyt annettu yhteensä 38 907 koronarokotusta. 80 vuotta täyttäneistä on rokotettu jo noin 90 prosenttia, 75–79-vuotiaista on rokotettu noin 85 prosenttia ja 70–74-vuotiaista noin 52 prosenttia.

Kymsote tarjoaa uusia rokotusaikoja peruttujen tilalle

Joukkorokotukset laajenevat seuraavaksi sairauden tai tilan vuoksi riskiryhmiin kuuluvien kohdalla uusiin ikäryhmiin.

Kymsote perui 19. maaliskuuta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen päätöksen myötä sairaudelliseen 1. riskiryhmään kuuluvien 18–69 -vuotiaiden rokotusajat. Aikoja peruttiin noin 2 000.

– Kymsote on yhteydessä näihin henkilöihin ja tarjoaa uutta rokotusaikaa, yhteydenottosoitot ovat jo alkaneet. Osa tähän ryhmään kuuluvista 65–69-vuotiaista on jo saanut uuden rokotusajan ja osa heistä jo rokotuksenkin.

Riskiryhmien rokotukset jatkuvat

Ajanvaraus ensimmäiseen riskiryhmään kuuluvien 18–64-vuotiaiden rokotuksiin avautuu maanantaina 12. huhtikuuta. Myös ensimmäiseen riskiryhmään kuuluvat 65–69-vuotiaat voivat edelleen hakeutua rokotuksiin.

– Ensimmäiseen riskiryhmään kuuluvat 16–17 -vuotiaat eivät voi vielä varata rokotusaikoja, heidän rokotuksistaan pyritään kertomaan mahdollisimman pian.

Toiseen riskiryhmään kuuluvien 60–64-vuotiaiden ajanvaraus avautuu maanantaina 12. huhtikuuta. Myös toiseen riskiryhmään kuuluvat 65–69-vuotiaat voivat edelleen hakeutua rokotuksiin.

Tarkemmat tiedot kriteereistä löytyvät THL:n nettisivuilta.

Astra Zenecan -rokotteita yli 65-vuotiaille

Kymsotessa seurataan tarkasti koronarokotuksiin liittyviä kansallisia ohjeita. Astra Zeneca on Kymsotessa käytössä THL:n ohjeistuksen mukaisesti 65 vuotta täyttäneiden rokotuksissa.

– Astra Zenecaa koskevissa kansainvälisissä tutkimuksissa yli 65-vuotiaiden kohdalla ei ole todettu sellaisia riskejä, jotka estäisivät valmisteen käytön. Nuorempien ikäryhmien kohdalla halutaan vielä lisää tutkimusnäyttöä eli tutkitaan mahdollisia haittavaikutuksia, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa toteaa.

– Suomi odottaa tällä hetkellä EU:n lääkeviraston päätöstä Astra Zenecan käyttöön liittyvistä mahdollisista muutoksista. Sen perusteella Suomessa tehdään tarvittaessa päätöksiä, joita myös Kymsote noudattaa.

Kymsotessa on tällä hetkellä käytössä Astra Zenecan Vaxveria-rokotteen lisäksi myös BioNtech-Pfizerin Comirnaty-rokote sekä pieniä määriä Moderna-rokotetta.

– Rokotettava ei voi valita, mitä rokotevalmistetta hän saa, mutta hän saa halutessaan tiedon rokotevalmisteesta ajanvarauksen yhteydessä.

Kymsote huolehtii siitä, että eri rokotevalmisteita annetaan ryhmille, joille kyseinen valmiste tutkitun tiedon valossa parhaiten sopii.

Tietoa Kymsotessa käytössä olevista rokotevalmisteista saa Kymsoten koronainfosta.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka