Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kymsote: Leviämisvaihe jatkuu, mutta suunta on hyvä – Rajoituksia saatetaan purkaa toukokuusta lähtien, liikuntatilojen sulkupykälää arvioidaan loppuviikosta

Mahdollinen rajoitusten purku alkaisi lasten ja nuorten harrastustoiminnan avaamisesta.

Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä totesi keskiviikkona Kymenlaakson tilanteen kääntyneen hieman parempaan suuntaan viimeisen viikon aikana.

Tällä hetkellä muutoksen pysyvyyttä on kuitenkin vaikea ennustaa, joten Kymenlaakso jatkaa leviämisvaiheessa, ja nykyisiä suosituksia jatketaan huhtikuun loppuun asti. Mikäli suotuisa muutos jatkuu, alkaa ryhmä harkita toukokuulle rajoitusten lievennyksiä, Kymsote tiedotti.

Kahden viimeisen viikon aikana Kymsoten tilastoihin on kertynyt 205 uutta tartuntaa. Tartunnat ovat kuitenkin olleet laskusuunnassa: 30.3.–5.4. uusia tartuntatapauksia oli vielä 126, mutta viimeisen viikon aikana, eli 6.–12.4., uusia tapauksia tuli ilmi enää 79. Ilmaantuvuusluku on nyt noin 125.

– Suunta on hyvä, ja totta kai kaikki toivomme, että lasku jatkuu ja tämän hetken epidemiahuippu olisi ohitettu. Mutta yhden viikon perusteella ei oikein tehdä kovin suuria päätelmiä. Positiivisista merkeistä huolimatta koronatapausluvut ovat edelleen hyvin korkeat, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo tiedotteessa.

Yli puolet uusista tartunnoista jo karanteenissa olleilla

55 prosenttia uusista tartunnoista on todettu tiedetyistä tartuntaketjuista, eli henkilöillä, jotka ovat jo olleet altistumisen takia karanteenissa.

Yksityistilaisuuksista tartuntoja on tullut edellisviikkoja vähemmän, 7 prosenttia. Muutaman prosentti tartunnoista on työpaikoilta.

Kymsoten mukaan tartunnanjäljitys on parantunut. Ruuhkaa on helpottanut se, että suurin osa tartunnoista liittyy jo tunnistettuihin ketjuihin. Tällä hetkellä tartunnoista pystytään jäljittämään 80 prosenttia.

Rajoituksia puretaan asteittain, jos tilanne niin sallii

Paremmasta käänteestä huolimatta Kymenlaakso on selkeästi edelleen leviämisvaiheessa. Koronakoordinaatioryhmä linjasi, että Kymenlaaksossa jatketaan nykyisillä leviämisvaiheen suosituksilla ja rajoituksilla toistaiseksi.

Tilannetta arvioidaan seuraavan kerran viikon päästä 21. huhtikuuta. Tartuntatautilain 58g-pykälän jatkamisen tarve arvioidaan Etelä-Suomen aluehallintovirastolle vielä erikseen tämän viikon lopulla senhetkisen tilanteen perusteella.

Ryhmä kävi samalla kuitenkin jo keskustelua, miten suosituksia ja rajoituksia voitaisiin keventää, jos tilanne jatkuu hyvänä kohti toukokuuta. Kokonaisuudessaan rajoitusten lieventämistä ja purkamista tehdään asteittain ja varovaisuusperiaatteen mukaan.

– Jos tämä hyvä suuntaus jatkuu ja jaksamme sitä yhteisesti edistää, niin ensimmäisessä vaiheessa lähdemme suunnittelemaan sitä, miten lasten ja nuorten harrastustoimintaa voitaisiin turvallisesti avata. Sitten asteittain muita, kun tilanne sen sallii.

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.