Kymsoten rokotusajanvarauksessa on paljastunut huijauksia sekä erehdyksiä – Virheellisesti ajan varanneet eivät kuitenkaan saa pistosta, vaan tiedot tarkistetaan rokotuspaikalla

Väärään aikaan rokotettavaksi on voinut päätyä myös vahingossa. Rokotettavaksi saapuneen henkilön kuuluminen riskiryhmään voidaan tarkistaa vielä rokotuspaikalla.

Kuopiossa paljastui tällä viikolla suuri määrä koronarokotusten nettiajanvarauksissa tapahtuneita väärinkäytöksiä. Terveet ihmiset olivat varanneet riskiryhmäläisille ja sairaille henkilöille tarkoitettuja aikoja ja kaupunki joutui muuttamaan rokottamiseen liittyviä käytäntöjään.

Samanlaisia rokotusaikahuijauksia on yritetty tehdä Kymsotenkin alueella.

– Kyllä, mutta sellaisia tapauksia on ollut onneksi vain muutamia ja niiden paljastuttua ei sellaisia henkilöitä ole rokotettu väärin perustein varatulla ajalla, kertoo Kymsoten rokotuskoordinaattori Tanja Metsola.

Väärään aikaan rokotettavaksi on voinut päätyä myös vahingossa.

– Jotkut ovat varanneet rokotusajan itselleen erehdyksessä, kun ovat miettineet, kuuluvatko he johonkin rokotettavina olevista riskiryhmistä ja sitten rokotuspaikalla on käynyt ilmi, että heidän vuoronsa ei olekaan vielä.

Riskiryhmään kuuluminen näkyy potilastiedoista

Netissä rokotusajan varaajan ei tarvitse kertoa totuutta riskiryhmiin kuulumisestaan tai kuulumattomuudestaan. Puhelinajanvarauksessa asiat selvitetään perusteellisemmin.

– Jotkut rokotusaikaa varaavista soittavatkin terveydenhoitajalle tai lääkärille keskustellakseen siitä, kuuluvatko he riskiryhmään vai eivät ja onko jo heidän vuoronsa saada rokotus.

Metsola kertoo, että myös rokotuspaikalla rokotettavaksi tulevilta kysellään heidän terveyteensä liittyvistä asioista.

– Ihmisten potilastiedot voidaan tarkistaa ja samalla selvittää riskiryhmään kuuluminen tai kuulumattomuus.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka