Kymenlaakson koronatilanne parantui – Kuntosalit ja kauppakeskusten yleiset tilat voidaan avata, alaikäisten harrastusrajoituksia puretaan

Alle 18-vuotiaat voivat harrastaa ulkona ilman ryhmäkoon rajoitusta turvavälejä noudattamalla. Riitta Kumpulainen

Tiina Knaappila

Kuntosalit ja kauppakeskusten yleiset tilat voidaan avata Kymenlaaksossa ensi viikonloppuna. Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä on lieventänyt koronarajoituksia, ja kertoo tiedotteessa, että tartuntatautitilanne on helpottanut.

Kuuden henkilön kokoontumisrajoitusta jatketaan kuitenkin edelleen 16. toukokuuta saakka.

Ryhmä päätti siis lieventää tartuntatautilain 58 g-pykälää eli "sulkupäätöstä", josta aluehallintoviraston päätös on voimassa 23. huhtikuutta saakka, mutta 58 d eli "turvavälipäätös" pysyy voimassa.

Lisäksi ryhmä antoi suosituksen jatkaa avin määräystä rajalla tapahtuvista terveystarkastuksista toukokuun loppuun asti.

Alle 18-vuotiaat voivat harrastaa ilman ryhmäkoon rajoitusta

Koordinaatioryhmä päätti purkaa myös lasten ja nuorten harrastustoimintaan liittyviä rajoituksia. Vuonna 2003 syntyneiden ja sitä nuorempien ulkona tapahtuva ryhmäharrastustoiminta on mahdollista ilman ryhmäkoon rajoitusta turvavälejä noudattamalla.

Vuonna 2008 syntyneiden ja sitä nuorempien ryhmäharrastustoiminta on mahdollista sisällä ja ulkona ilman ryhmäkoon rajoitusta turvavälejä noudattamalla.

Aikuisten ryhmäharrastustoiminta on edelleen keskeytetty sisä- ja ulkotiloissa.

Toisen asteen opetuksessa siirrytään lähiopetukseen turvallisuutta edistävien toimien avulla. Järjestelyjä tehdään kunta- ja koulukohtaisesti, ja tällöin huomioidaan muun muassa koulun koko.

Kiihtymisvaihe häämöttää

Kymenlaakso on edelleen leviämisvaiheessa, mutta jos suotuisa kehitys jatkuu, alue voisi siirtyä kiihtymisvaiheeseen.

Kymsoten alueelta löytyi 93 uutta tartuntaa 7.-20. huhtikuuta. Ilmaantuvuusluku maakunnassa on laskenut ja se on nyt noin 56. Positiivisten tulosten osuus näytteistä on laskenut. Nyt koronaa löytyy 1,9 prosentista näytteistä.

Noin 40 prosenttia uusista tartunnoista on saman talouden sisällä ja lisäksi noin 20 prosenttia muusta lähipiiristä. Tällä hetkellä tartunnoista pystytään jäljittämään yli 80 prosenttia.

– Nyt muutos parempaan alkaa jo vahvistua, varsinkin kun koko maan tasolla suuntaus on pysynyt samana. Seuraamme kuitenkin tilannetta tarkasti, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo tiedotteessa.

– Ei siis hellitetä perusohjeista, eli tarkasta hygieniasta, riittävistä turvaväleistä, kontaktien välttämisestä ja maskien käytöstä. Näistä ei päästä luopumaan kyllä vielä hetkeen, vaikka tilanne paranee ja rokotuskattavuus kasvaa.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka