Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Kova kysyntä nostaa sahatavaran ja tukkipuun hintoja – Jyrkät hintapiikit sotkevat kokonaisuutta

Korona-aikana moni omakotitalon omistaja on halunnut ehostaa taloaan tai nikkaroida jotain muuta puusta.

Remonttibuumi on näkynyt luonnollisesti sahatavaran kysynnässä. Kouvolan Sahan yrittäjä Matti Heikkilä totesi viime viikolla Kouvolan Sanomissa, että tällä hetkellä sahatavarassa on myyjän markkinat.

Myyjän silmin hyvästä tilanteesta huolimatta arki väijyy nurkan takana. Historia on opettanut, että kun sahatavaran hinnat menevät rajusti ylös, tulevat ne enemmin tai myöhemmin vähintään yhtä rajuna alas.

Merkkejä markkinan ylikuumentumisesta on jo ilmassa. Kun sahatavaran kysyntä on merkittävästi lisääntynyt, raaka-aineen eli tukkipuun hinnat ovat lähteneet myös nousuun.

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK totesi huhtikuun puumarkkinakatsauksessaan, että lopputuotteiden hintojen voimakkaan nousun pitääkin näkyä myös puun hinnassa.

Niin sahatavaran kuin puun ostajat ja myyjät tietävät, että jyrkät hintapiikit ovat haitaksi kokonaisuudelle.

Jos jokin osa toimitusketjussa rupeaa niin sanotusti keulimaan, seuraukset iskevät ennemmin tai myöhemmin myös omaan jalkaan. Toki niin sahuri kuin metsänomistaja ansaitsee tuotteestaan hyvän hinnan.

Pieni osa myyjistä kuittaa hintapiikkien aikana kovan tilin. Tasainen hintojen kehitys ilman jyrkkiä nousuja ja sukelluksia on kuitenkin ketjun toimivuuden kannalta paras vaihtoehto.

Sahatavaran markkinoiden kuumentumisen yksi palko on puupula. Se näkyy jo ainakin paikoin. Esimerkiksi myllykoskelaisen Arvolistan yrittäjä Matti Koskinen kertoi, että yritys ei saa tällä hetkellä niin paljon puuta kuin tarvitsisi.

Suomen metsissä pitäisi puuta riittää. Vääräleuat ovat leukailleet, että puukaupan pahin hillitsijä on uutinen, jossa kerrotaan puun hintojen olevan nousussa. Tämä saa metsänomistajat odottamaan entistä parempia aikoja.

Joka tapauksessa puun kysynnän lisääntyminen on hyvä uutinen niin sahureille kuin puun myyjille.