Poliisi voi käyttää virka-asun rintamuksessa sukunimen sijaan numerosarjaa – Muutoksella halutaan vähentää poliiseihin kohdistuvaa uhkailua ja maalittamista

Maalittamisen yksi tarkoitus voi olla virkamiehen painostaminen pois virkatehtävien hoitamisesta.

Kuvituskuva. Katja Kaikkonen

Marjo Latvanen

Poliisit voivat jatkossa käyttää virka-asujensa rintamuksessa näkyvän sukunimen paikalla pelkkää numerosarjaa. Numerosarja on jo otettu käyttöön Kaakkois-Suomen poliisissa.

Nyt poliisi voi itse päättää, käyttääkö hän virkapuvussaan nimilaattaa vai numerosarjaa. Sen kaksi ensimmäistä numeroa kertovat, miltä poliisilaitokselta poliisi on.

Aiemmin poliisin virkavaatteissa oli oltava virka-asemaa osoittavat tunnukset ja nimilaatta.

Muutoksen mahdollistaa sisäministeriön lokakuussa antama uusi asetus, jonka mukaan poliisi virkavaatteissa voi olla myös muu yksilöivä tunniste kuin nimilaatta.

Pyynnöstä poliisin on yhä esitettävä virkamerkkinsä, josta hänen nimensä käy ilmi ja jonka perusteella hänet voi yksilöidä.

Kaakkois-Suomen poliisin tiedotteessa kerrotaan, että numerosarjan käyttönotolla halutan vähentää poliiseihin kohdistuvaa uhkailua ja maalittamista.

Komisario Timo Kuokkanen sanoo tiedotteessa, että Suomessakin on ollut tilanteita, joissa yksittäisiä poliiseja on ryhdytty maalittamaan nimen perusteella.

Maalittamisella tarkoitetaan esimerkiksi uhkailua tai epäsuoraa uhkailua tai yksityiselämään liittyvien tietojen kaivelemista tai vääristelemistä.

Maalittamisen yksi tarkoitus voi olla virkamiehen painostaminen pois virkatehtävien hoitamisesta.

Maalittamisella ei kuitenkaan tarkoiteta viranomaisen arvostelua eikä yksittäisen virkatoimen arvostelua.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka