Kymmeniä kiloja huumeita kuskanneet jäivät kiinni ennen kuin aineet ehtivät Kouvolan katukauppaan – Poliisin takavarikoima amfetamiini oli erittäin vahvaa

– Ei ole ihan jokapäiväistä, että pääsemme takavarikoimaan esimerkiksi 17 kiloa amfetamiinia, rikoskomisario sanoo. Kaakkois-Suomessa viime aikojen huumetakavarikot ovat olleet suuria.

Kuvituskuvassa kannabiskasvin murskattuja lehtiä pussissa. Harri Teitto

Kaakkois-Suomen poliisi on syksyn ja kevään aikana tutkinut kahta törkeää huumausainerikosta, joissa huumeita on levitetty Kotkasta muualle Suomeen. Poliisi kertoo tiedotteessaan, että molemmissa tapauksissa huumausaineiden, marihuanan sekä amfetamiinin, määrät ovat olleet suuria. Esitutkinta on nyt tapausten osalta valmistunut ja ne siirtyvät syyteharkintaan.

– Ei ole ihan jokapäiväistä, että pääsemme takavarikoimaan esimerkiksi 17 kiloa amfetamiinia, vaikka amfetamiini ja marihuana ovatkin tyypillisiä Suomessa liikkuvia huumeita, rikoskomisario Marko Heinonen Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta kertoo.

Poliisin viime aikoina tutkimat, huumeisiin liittyvät juttukokonaisuudet ja takavarikot ovat olleet Heinosen mukaan mittavia. Monet isot huumejutut ovat paljastuneet Kaakkois-Suomen alueella.

– Kaakon rikolliset toimijat ovat olleet merkittävässä roolissa, kun huumeita on salakuljetettu ja levitetty täältä muualle Suomeen.

Kysymyksessä on Heinosen mukaan erittäin järjestäytynyt toiminta. Tapauksiin liittyy suuria toimijoita.

– Olen tyytyväinen, että olemme olleet oikeaan aikaan oikeassa paikassa ja päässeet reaaliajassa kiinni suuriin tekijöihin.

Kotkasta isoja eriä levitykseen

Ensimmäisessä tapauksessa on kysymys 63 kilon marihuanaerän toimittamisesta Kotkasta yhden marraskuisen päivän aikana. Rikoksesta epäillyt, haminalaiset vuosina 1994 ja 1996 syntyneet miehet, kuljettivat 63 kiloa marihuanaa pakettiautollaan Lahteen ja sieltä edelleen Lohjalle.

Rikoksen esitutkinnan yhteydessä on ollut vangittuna neljä henkilöä ja lisäksi kaksi on ollut pidätettynä.

Ensin huumausaineita toimitettiin Lahteen. Siellä 48 kiloa marihuanaa vastaanotti vuonna 1989 syntynyt mies. Esitutkinnassa poliisi selvitti, että Lahteen toimitetut marihuanat pakattiin uudelleen ja ne toimitettiin Turkuun.

Käry kävi ennen Kouvolaa

Lahdesta haminalaismiehet jatkoivat matkaansa Lohjalle. Siellä huumausaineet jätettiin pysäköintialueelle tuodun auton takapenkille, jonka kuljettaja poistui hetkeksi paikalta. Poliisi otti autoa kuljettaneen vuonna 1970 syntyneen naisen kiinni hänen palatessaan autolle. Autosta takavarikoitiin viisi kiloa marihuanaa.

Poliisi pysäytti haminalaisten miesten kuljettaman pakettiauton heidän ollessa matkalla kohti Kouvolaa. Autosta takavarikoitiin tässä vaiheessa vielä 10 kiloa marihuanaa. Yhteensä marihuanaerän arvo katukaupassa on 945 000 euroa. Kaikkia asianosaisia epäillään törkeästä huumausainerikoksesta.

Vahvaa amfetamiinia Kotkasta Helsinkiin

Toisessa kokonaisuudessa poliisi epäilee kotkalaisen vuonna 1986 syntyneen miehen toimittaneen huomattavia määriä huumausaineita Kotkasta Helsinkiin.

Maaliskuun alussa mies ajoi pakettiautollaan Kotkasta Helsinkiin erään kauppaliikkeen parkkipaikalle. Myös tässä tapauksessa huumausaineet siirrettiin alueelle pysäköityyn henkilöautoon. Myöhemmin autolla liikkeelle lähti helsinkiläinen vuonna 1988 syntynyt mies. Poliisi pysäytti auton ja otti kuljettajan kiinni. Autosta takavarikoitiin 14 kiloa amfetamiinia.

Huumausaineet Helsinkiin toimittanut mies otettiin kiinni Kotkassa. Hänen kotiinsa tehdyn etsinnän yhteydessä takavarikoitiin kaksi kiloa amfetamiinia.

Takavarikoitu amfetamiini oli erittäin vahvaa. 14 kilogramman löydetystä erästä olisi saanut noin 46 kiloa käyttövahvuista amfetamiinia.

– Sen katukauppa-arvo olisi ollut noin 1,4 miljoonaa euroa. Kotkasta kotietsinnässä löydetty amfetamiini oli saman vahvuista. Siitä olisi saanut noin seitsemän kiloa käyttövahvuista amfetamiinia. Sen katukauppa-arvo olisi ollut yhteensä 204 540 euroa, Heinonen kertoo.

Molemmat epäillyt ovat edelleen vangittuina. Heitä epäillään törkeästä huumaisainerikoksesta.

Lisätty Marko Heinosen haastattelu kello 10.04

Palvelut

Ruokapaikka