Suomen tunnetuin norppa Pullervo kumppaneineen köllöttelee taas rantakivillä suorassa lähetyksessä – Mukana on nyt myös ääni

Saimaalla puun latvassa jännitetään, kuinka monta munaa mahtaa kalasääksi pyöräyttää tänä keväänä. Luonnon elämää kuvaavat suorat lähetykset ovat vuosi vuodelta suositumpia.

Kuvituskuva. Saija Linnamurto

Johanna Tenovirta

Kyyt, ahmat, naalit ja metsäpeurat. Niiden kaikkien elämää on päässyt seuraamaan reaaliaikaisesti talven ja kevään mittaan. Kalasääksen pesimäpuuhat ovat parhaillaan käynnissä Luontoliven suorassa lähetyksessä Saimaalla. Tänään avautui myös toinen suora lähetys, suosittu Norppalive. Näitä kaikkia voi seurata suoraan kotisohvalta.

Maailmanluonnonsäätiön WWF:n kameran suora lähetys norppien elämästä on kerännyt lähes 10 miljoonaa katselukertaa. Toukokuun aikana lähetyksessä voi nähdä Saimaalla eläviä norppia rantakivillä kuivattelemassa turkkia ja raaputtelemassa talvikarvaansa pois. Vuodesta 2016 näytetty Norppalive poikkeaa tänä keväänä siinä, että mukana on myös ääni. Norpat eivät juuri pidä meteliä itsestään, joten mikrofoni tallentaa lähinnä luonnon ääniä, kuten veden liplatusta ja tuulen huminaa.

– Alueella liikkuu myös veneilijöitä, ja lähetyksessä saattaakin kuulua myös moottorin ääniä. Tämä tuo esiin sen, että ihminen ja norppa jakavat samat vedet, Luontolive-kameroiden asennuksista vastaava kehityspäällikkö Justus Hyvärinen sanoo.

Jo ennen lähetyksen aukeamista yleisölle kamera on tallentanut kivellä pötköttelevän norpan. Itä-Suomen yliopiston norppatutkija tunnisti kyseisen yksilön Suomen tunnetuimmaksi saimaannorpaksi Pullervoksi. Parhaat olosuhteet norppahavaintoihin vallitsevat aurinkoisella poutasäällä. Karvanvaihtoaika kestää yleensä toukokuun ajan.

Norppaliven toteutuksessa alusta asti mukana ollut luontokuvaaja-kalastaja Juha Taskinen pitää Norppaliven suosiota hienona asiana. Norppaliven suosio kertoo hänen mielestään siitä, että suomalaiset haluavat suojella norppaa.

– Joskus herkistyn itsekin Norppaliveä katsellessa, se tuntuu siltä kuin istuisi norppaa häiritsemättä viereisellä kivellä hyljettä katsellen, Taskinen kertoo.

Vuonna 2016 ensi-iltansa saanut Norppalive oli ensimmäinen WWF:n suora lähetys luonnosta. Vuonna 2018 WWF avasi Luontolive-sivuston, jossa yleisö voi seurata luontolähetyksiä ympäri vuoden.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka