Kun Kymsoten koronarokotteita on jäämässä yli, soittavat hoitajat ensin seuraaville viikoille rokotusaikoja varanneille – Jo avattua ampullia ei voi jättää odottamaan seuraavaan päivään

Ampulleissa on tavallisesti viidestä seitsemään annosta ja tavoitteenamme on, että niitä ei jäisi yli yhtään, Kymsoten rokotuskoordinaattori Tanja Metsola kertoo.

Ampulleissa on tavallisesti viidestä seitsemään annosta rokotetta. Arkistokuva. Marko Kauko

Johanna Vehkaluoto

Lukija kävi ottamassa koronarokotteen ja seurasi samalla mitä hänen ympärillään tapahtuu.

– Oma aikani oli juuri ennen rokotuspisteen sulkemista. Siinä piikin jälkeen istuskellessa katselin, että rokotukseen tuotiin vielä pari ihmistä ikään kuin ”lennosta”. Hoitaja toi rokotettavaksi käytävälle pysähtyneen naisen, jolla oli rokotusaika varattuna joskus tulevaisuudessa. Toinen nainen tuotiin samaan tyyliin hoitajan saattamana rokotettavaksi viereisestä vaatekaupasta, ihmettelee viestin toimitukseen lähettänyt henkilö.

Toimivatko rokottajat oikeasti noin Kymsoten rokotuskoordinaattori Tanja Metsola?

– Kun meille on rokotuspäivän päätteeksi jäämässä käyttämättömiä rokoteannoksia, soittelemme ensin seuraaville viikoille rokotusaikoja varanneille ihmisille ja kysymme, voisivatko he tulla rokotettaviksi aikaisemmin. Voimme antaa ylijäämärokotteita myös sote-henkilökunnalle.

– Ihmiset eivät aina vastaa tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun emmekä tavoita kaikkia ihmisiä. Sitten etsimme jostakin ihmisen ja kysymme, haluaisiko hän saada rokotuksen.

Kannattaako rokottamattoman henkilön tulla norkoilemaan rokotuksen toivossa rokotuspaikan lähelle juuri ennen rokotusajan päättymistä?

– Ei, sitä emme suosittele.

Kuinka paljon rokoteannoksia jää yli päivittäin?

– Ampulleissa on tavallisesti viidestä seitsemään annosta ja tavoitteenamme on, että niitä ei jäisi yli yhtään. Joskus niin käykin, mutta tavallisesti meille jää kolmesta neljään annosta, joille meidän on etsittävä saajat.

Miten pyritte pienentämään rokotehävikkiä?

– Laskemalla tarkasti niiden menekin. Laskemme keskimäärin, kuinka monta annosta on käytössämme ja rokotusaikoja on saatavilla sen mukaan. Rokotteiden säilyvyys on huono, emmekä voi jättää jo avattua ampullaa odottamaan seuraavaan päivään.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka