Pääkirjoitus: EU:n elvytyspaketista sekoilujen suma – Kansanvallasta tulee nopeasti kansanvallan väärinkäyttöä

Janne Rönkkö

Euroopan unionin elvytyspaketti on osoittautunut Suomelle muita jäsenmaita vaikeammaksi asiaksi.

Asia politisoitui viimeistään silloin, kun perustuslakivaliokunta äänesti määräenemmistövaatimuksen puolesta. Elvytyspaketin hyväksyminen vaatii kaksi kolmasosaa annetuista äänistä.

Ensin paketin kanssa kipuili kokoomus. Puheenjohtaja Petteri Orpo ilmoitti, että kokoomus tulee äänestämään tyhjää, kun paketti on eduskunnan käsittelyssä.

Taktikointi ja sen perusteet olivat kuitenkin sen verran erikoisia, että kokoomus ei näyttänyt lopulta tietävän itsekään, mitä oli tekemässä ja miksi.

Lopulta kokoomus ilmoitti olevansa elvytyspaketin takana. Tosin osa kokoomuslaisista aikoo äänestää pakettia vastaan.

Sen jälkeen perussuomalaiset aloitti eduskunnassa erikoisen viivytystaistelunsa. Eduskunnassa on yöllä saatu kuunnella perussuomalaisten suista muun muassa Punahilkka-satua.

Perussuomalaiset pyrkii puhemaratonilla viivyttämään ja viime kädessä estämään elvytyspaketin hyväksymisen. Jos ja kun paketti menee äänestykseen, se myös hyväksytään.

On totta, että yökausia kestävä keskustelu eduskunnassa kuuluu demokratiaan. Toinen kysymys on se, onko omien tavoitteiden ajaminen tällaisella viivytystaistelulla demokratian väärinkäyttöä.

Kun eduskunnassa luetaan keskellä yötä satuja, on kysymys komiikasta, joka vie politiikalta uskottavuutta.

On vaikea uskoa, että perussuomalaiset itsekään kuvittelisivat olevansa kansanvallan asialla kertoessaan sananmukaisesti satuja toisilleen. Jos huomaa olevansa yksin oikeassa, ei tilanne yleensä puheilla parane.

Varapuhemies Juho Eerolan (ps.) tunnustus, että hän olisi todennäköisesti käyttänyt tilannetta hyväkseen ja estänyt elpymispaketin hyväksymisen, on demokratian irvikuva.

Eerola viittasi tilanteeseen, jossa täysistuntosalissa olisi ollut selvä enemmistö perussuomalaisia ja kristillisdemokraatteja pöydällepanoesitystä varten.

EU:n elvytyspaketti, euro ja myös Euroopan unionin jäsenyys ovat asioita, jotka eivät ole mustavalkoisesti vain hyviä tai huonoja.

Vaikka Suomi on elvytyspaketissa nettomaksaja, paketin hyväksyminen ja sitä kautta yhteistyön vahvistaminen hyödyttää isossa kuvassa niin suomalaisia kuin Suomen talouttakin.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka