Kymsotella 25 uutta koronatartuntaa lauantaista maanantaihin, Kouvolassa oli maanantaina kaksi: Viikonvaihde käänsi tartuntaluvut nousuun Kymenlaaksossa – Korona ei ole vielä ohi, turvalisuuspäällikkö muistuttaa

Kouvolassa on liikkeellä herkästi tarttuvaa brittivarianttia.

Rokotukset koronavirusta vastaan etenevät Kymenlaaksossa. Sirpa Repo

Johanna Tenovirta

Kymenlaakson koronatartuntojen määrä kääntyi nousuun loppuviikon ja viikonvaihteen aikana. Lauantaista maanantaihin uusien tartuntojen lukumäärä oli 25 Kymsoten alueella. Maanantaina uusia tartuntoja oli neljä. Lauantaina tartuntoja oli 12 ja sunnuntaina yhdeksän.

Kymsoten alueella on todettu yhteensä 1 514 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa Kymsotella oli maanantaina kaksi koronaviruspotilasta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL raportoi Kouvolassa maanantaina kaksi uutta tartuntaa. Sunnuntaina THL:n tilastossa tartuntoja oli Kouvolassa kymmenen. Kouvolassa oli maanantaihin mennessä varmistunut THL:n mukaan 708 tartuntaa. Iitissä tartuntoja oli maanantaihin mennessä 32.

THL:n tilastossa Kymenlaaksossa koronaviruksen ilmaantuvuus kääntyi nousuun kahden viime viikon aikana. Maanantaina ilmaantuvuus oli 37,4 kun se kahden sitä edeltäneen viikon aikana oli 27,5. Luku kuvaa koronaviruksen ilmaantuvuutta kahden viikon aikana 100 000 asukasta kohti.

Tartuntojen määrä oli THL:n mukaan Kymenlaaksossa kahden viime viikon aikana 61. Sitä edeltäneiden kahden viikon aikana määrä oli 45.

Koronatilanne ei ole ohi, Kouvolan kaupungin turvallisuuspäällikkö Johanna Franzén sanoo tiedotteessa.

─ Varovaisuutta tarvitaan edelleen, maskeja tulee käyttää ja turvaohjeita noudattaa, hän sanoo.

Viimeaikainen koronatilanteen kehittyminen hyvään suuntaan on Kymenlaaksossa pysähtynyt. Näin totesi Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä viime viikolla. Sen takia Kymenlaaksossa ei voida siirtyä kiihtymisvaiheesta perusvaiheeseen.

─ Korona ei ole vielä ohi. Esimerkiksi Päijät-Hämeessä on tällä hetkellä Suomen huonoin koronatilanne. Varovaisuutta tarvitaan edelleen, maskeja tulee käyttää ja turvaohjeita noudattaa, Franzén kertoo.

Vapun kokoontumisista ja baareissa sekä viihteellä on tullut tartuntoja ja jatkotartuntojakin.

– Alkoholin nauttiminen on selvästi riskitekijä, mikä on hyvä muistaa kesää kohden mennessä, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoi Kymsoten tiedotteessa viime viikolla.

Kymsote kertoi maanantaina tiedotteessaan, että korona tarttuu tällä hetkellä erityisen herkästi, koska käytännössä kaikki uudet tartunnat ovat todennäköisesti niin sanottua brittivarianttia. Uusista tartunnoista suurin osa on 40–60-vuotiaiden ikäryhmässä. Tartuntoja on etenkin Kouvolassa ja Kotkassa. Viikonlopun tartunnoista ja altistumisista suuri osa on aiemmin tunnistettuja tartuntaketjujen jatkotartuntoja.

Kouvolassa todettiin viime viikon ja viikonvaihteen aikana tartuntoja kolmessa koulussa ja yhdessä päiväkodissa. Kymmeniä oppilaita, lapsia ja henkilökuntaa on parhaillaan karanteenissa Sarkolan, Urheilupuiston ja Eskolanmäen kouluissa sekä Kymintehtaan päiväkodissa. Tartuntaketjuja niissä ei kuitenkaan ole todettu.

─ Pääosa tartunnoista tulee omasta perheestä tai lähipiiristä, Franzén sanoo.

Perheestä tai muusta lähipiiristä saatujen tartuntojen määrä on Kymsoten mukaan laskenut. Kokoontumiset niin baareihin kuin yksityisiin tiloihin ovat edelleen tartuntariski.

– Tartuntoja on saatu myös työpaikoilta, joissa koronasuojaohjeita on syytä noudattaa erityisen tarkasti, Kymsote sanoo tiedotteessaan.

Viikon aikana Kymsoten alueella tutkittiin 1 910 koronanäytettä. Viime vuoden maaliskuun alusta Kymsote on tutkinut 78 199 koronanäytettä.

Kymenlaaksossa oli saanut maanantaihin mennessä lähes 42 prosenttia eli yhteensä 68 509 ensimmäisen koronarokotteen. Toisen rokotteen saaneita oli 8 329. Kouvolassa ensirokotteen saaneita oli maanantaihin mennessä 33 323. Määrä on lähes 41 prosenttia alueen asukkaista. Toisen rokotteen saaneita oli 4 076. Eniten rokotteita ovat saaneet 70–74-vuotiaat. Heidän määränsä oli maanantaina 5 818. Samassa ikäryhmässä toisen rokotteen saaneita oli 140. Yli 80-vuotiaita Kouvolassa on rokotettu 5 710 ensimmäisellä rokotteella ja toisella 1 071.

THL:n mukaan Suomessa todettiin kaksi uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Suomessa on pandemian aikana rekisteröity kaikkiaan 933 tautiiin liittyvää kuolemaa.

Suomessa todettiin maanantaina 144 uutta koronatartuntaa. Tartuntojen yhteismäärä oli THL:n mukaan 90 249. Kahden viime viikon aikana Suomessa on todettu 2 791 tartuntaa, mikä on 284 vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Koronaviruksen kahden viikon ilmaantuvuus on Suomessa noin 50, kun se edellisellä kahden viikon jaksolla oli päälle 55. Suurin ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä, jossa se on yli 115 ja Päijät-Hämeessä, jossa se on 114. Iitin kunta kuuluu Päijät-Hämeen sairaanhoitopiiriin.

Lisätty rokotetiedot ja kuolemantapaukset kello 13.43.

Lisätty turvallisuuspäällikkön ja johtaylilääkärin kommentit 14.04.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka