Kokoontumisrajoitukset Kymenlaaksossa jatkunevat kesäkuun puoliväliin asti – Koronatilanne on mennyt huonompaan suuntaan

Lähestyvät jalkapallon EM-kisat Pietarissa aiheuttavat myös paljon suunnittelutyötä, sillä rajojen avaamiselle on paineita.

Koronatartuntojen määrä Kymenlaaksossa on noussut viimeisen kahden viikon aikana. Johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaan mukaan valheellinen turvallisuudentunne on todennäköisesti vaikuttanut huonontuneeseen tilanteeseen. Katja Juurikko

Kalle Sipiläinen

Koronatilanne on kehittynyt viimeisen viikon aikana Kymenlaaksossa huonompaan suuntaan, Kymsote kertoo tiedotteessaan.

Koronakoordinaatioryhmä antoi tänään Etelä-Suomen aluehallintovirastolle suosituksen jatkaa päätöstä 20 hengen kokoontumisrajoituksesta kesäkuun puoliväliin saakka.

Lisäksi koordinaatioryhmä suosittelee Kymenlaaksoon tartuntatautilain 58 d -pykälän käyttöönottoa seuraavan kuukauden ajaksi mahdollisimman pikaisesti.

Pykälässä säädetään velvollisuudesta yleisölle avoimien tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitettujen tilojen käytön järjestämisestä siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa.

Muihin suosituksiin tai rajoituksiin ei tehty muutoksia, vaan niitä jatketaan aikaisemmin sovitun mukaisesti.

Tartuntojen määrä noussut

Koronatartuntojen määrä Kymenlaaksossa on noussut viimeisen kahden viikon aikana. Kymsoten tilastojen mukaan uusia tartuntoja on yhteensä 77, josta ilmaantuvuusluvuksi tulee kahden viimeisen viikon aikana 46,8 tapausta / 100 000 asukasta.

Jos me kaikki toimimme nyt oikein ja tilanne saadaan rauhoitettua, voisimme viettää heinäkuuta jo aika normaaleissa tunnelmissa.

Marja-Liisa Mäntymaa

Viimeisen viikon aikana on todettu 50 uutta koronatartuntaa. Positiivisten näytteiden osuus on 1,85 prosenttia, kun parhaimmillaan luku kävi jo alle 1 prosentin.

Myös sairaalahoidossa olevien määrä on kasvanut. Sairaalahoidossa on nyt viisi koronaviruspotilasta. Muuntovirusten eli niin sanotun brittivariantin osuus uusissa tapauksissa on merkittävä.

– Nykyinen tilanne vaati kaikilta kymenlaaksolaisilta tarkkuutta: on huolehdittava käsi- ja yskimishygieniasta, turvaväleistä ja pidettävä maskit päällä eikä kokoonnuta yhteen. Myös brittivariantti tottelee samoja keinoja, vaikka tarttuukin herkemmin. Jos me kaikki toimimme nyt oikein ja tilanne saadaan rauhoitettua, voisimme viettää heinäkuuta jo aika normaaleissa tunnelmissa, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kertoo tiedotteessa.

Valheellinen turvallisuudentunne taustalla?

Mäntymaan mukaan huonontuneeseen tilanteeseen on todennäköisesti vaikuttanut valheellinen turvallisuudentunne. Ihmiset ovat luottaneet parempaan tilanteeseen, mikä on kesän siivittämänä johtanut vapaampaan käyttäytymiseen.

Myös rokotuksen saaminen on aiheuttanut osalla sitä, että suosituksia ei ole enää noudatettu. Kymenlaaksossa on joutunut myös sairaalahoitoon henkilöitä, jotka ovat saaneet rokotuksen. Toinen rokoteannoskaan ei anna täyttä suojaa koronavirustartunnalta, mutta ehkäisee vakavia tautimuotoja.

Lähestyvät EM-kisat tuovat paineita

Koronakoordinaatioryhmässä keskusteltiin myös rajaturvallisuudesta. Jalkapallon EM-kisat Pietarissa lähestyvät, mikä aiheuttaa paineita rajojen avaamisen ja matkustamisen kasvun suhteen.

Koordinaatioryhmän mukaan tulee varautua siihen, että Suomen pelipäiviä seuraavina öinä Vaalimaan ja Nuijamaan rajanylityspaikoille odotetaan kisaturisteja ja ruuhkautumista niinkin paljon, että rajanylityspaikat on tarve pitää auki henkilöliikenteelle kyseisinä päivinä ympäri vuorokauden.

Mäntymaa kehottaa jalkapallon ystäviä olemaan matkustamatta kisoihin ulkomaille ja katsomaan pelit televisiosta.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka