Jouni Tikkanen tutki Lauma-kirjassaan susilaumaa, joka tappoi 140 vuotta sitten 22 lasta Turun seudulla. Matti Tieaho

Saappaat jalassa: Jouni Tikkasen mukaan EU teki sudesta olkinuken – Susikannan koko on suomalaisten sietokyvyn varassa

Tikkanen tutki kirjassaan susilaumaa, joka tappoi 22 lasta 140 vuotta sitten.

Matti Tieaho

Kirjailija-kustannustoimittaja Jouni Tikkasen mielestä Suomessa ei ole liikaa susia. Metsästystä itsekin harrastava biologi ei kannata Metsästäjäliiton ajamaa susien kannanhoidollista metsästystä, vaikka ymmärtääkin huolestumisen metsästyskoirien vuoksi.

– Evoluutiobiologi minussa ajattelee, että 250 sutta on liian vähän.

Kevään viimeisessä Saappaat jalassa -podcastissä vieraileva Tikkanen julkaisi pari vuotta sitten kirjan Lauma – 1880-luvun lastensurmat ja susiviha Suomessa.

Suden reviirillä koirat kärsivät

Tikkanen muistuttaa, että susi ja koira ovat samaa Canis lupus -lajia. Reviirieläimenä susi yleensä tappaa reviirilleen tulleen saman lajin edustajan. Korien surmatilanteista otettuja videoita on tallentunut suomalaismetsästäjien koirakameroihin useita.

Tikkanen on nähnyt myös huhtikuussa taltioidun videon, jossa Haminan esikaupunkialueella jolkotellut susi kävi parin metrin päässä koiraansa taluttavasta miehestä.

Ekologiset olosuhteet ovat nyt hirvittävän erilaiset kuin 1800-luvun lopulla.

Jouni Tikkanen

– Se oli aika poikkeuksellinen tilanne, koska siinä oli myös ihminen paikalla ja susi tuli Suomessa noin lähelle.

Suden jälki Sippolassa syyskuussa 2019. Katja Juurikko

Vitkuttelun vuoksi 22 lasta sai surmansa

Lauma-kirjassaan Tikkanen tutki Turun seudulla vuosina 1880–81 tihutöitä tehneitä susia. Hänen selvityksensä mukaan alueella vaikutti kahden vuoden ajan lauma, jossa oli vain muutama susi.

Susiparin laumaa yritettiin surmata ensin paikallisin voimin. Venäläisiin ammattimetsästäjiin ei haluttu turvautua, koska 1880-luvulla kansallisen heräämisen liike oli vahvassa nousussa Suomessa. Suomalaisongelmasta uskottiin selviävän suomalaisvoimin.

Ennen kuin venäläiset ammattimetsästäjät saivat tilanteen haltuun, Turun seudun sudet ehtivät tappaa 22 suomalaislasta.

Suden suojeluun herättiin Suomessa myöhään. Vasta 1970-luvulla susi suojeltiin osassa maata. Vuonna 1995 suden asema parani entisestään, kun Suomi liittyi Euroopan unioniin. Ismo Pekkarinen

Sudesta tuli olkinukke

Suomalaisen suden suojelu tapahtui Tikkasen mukaan myöhään. Osissa maata susi suojeltiin vasta 1970-luvulla. Eu:n myötä susien suojelu parani entisestään, ja susi alettiin nähdä "valtion koirana", mikä Tikkasen mukaan saattoi vain lisätä susivastaisuutta.

– Siitä tuli olkinukke, jossa nähtiin EU:n vääränlainen hallinta ja ymmärtämättömyys maaseutua kohtaan.

Tikkasen mukaan susiin liittyy kulttuurillista ja historiallista taakkaa pitkältä ajalta.

– Kun susista puhutaan, voidaan puhua myös monista muista asioista, jotka eivät suoranaisesti kosketa sutta biologisena olentona.

Toissa talvena kouvolalaiset huolestuivat tästä sudesta, josta tehtiin eri puolilla Kouvolaa useita havaintoja. Sini Sipari

Sietokyky rajoittaa susien määrää

Tikkasen mukaan tilastollisesti on mahdollista, että jonakin päivänä susi kävisi ihmisen kimppuun, mutta tilanne Suomessa on aivan erilainen kuin 140 vuotta sitten.

1880-luvulla Suomessa luonnonriista oli käynyt niin vähiin, että Varsinais-Suomeen pesiytyneen susilauman piti hakeutua ihmisasutuksen pariin. Nykyisin susilla on Tikkasen mukaan paljon enemmän luonnonriistaa kuin 1880-luvulla. Hirvieläimiä on Varsinais-Suomessakin riesaksi asti.

– Ekologiset olosuhteet ovat nyt hirvittävän erilaiset kuin 1800-luvun lopulla.

Tikkanen muistuttaa, että tällä hetkellä susipopulaation kokoa Suomessa ei rajoita ekologinen kantokyky vaan ihmisten sietokyky.

Seuraava Saappaat jalassa ilmestyy kuunneltavaksi syyskuussa. Kaikki 45 jo ilmestynyttä jaksoa voi kuunnella Soundcloud-palvelun lisäksi myös seuraavista linkeistä:

Kuuntele ja tilaa Saappaat jalassa Applen podcast -sovelluksessa

Kuuntele ja tilaa Saappaat jalassa Spotifyssa

Kuuntele ja tilaa Saappaat jalassa Google podcastseissä

Etusivulla nyt