Länsi-Kymen kulttuuritieyhdistys valitsi Verlan koskialueen vuoden kulttuurimaisemaksi – "Ihmisen jälki näkyy Verlassa jopa tuhansien vuosien takaa"

Yhdistys nimesi vuoden kulttuurimaiseman, erikoiskohteen ja tapahtuman kulttuuritien varrelta neljättä kertaa.

Vuoden 2021 kulttuurimaisema. Verlassa sijaitsevat entinen puuhiomo ja pahvitehdas sekä työväen asuinalue ja Verlankoski voimalaitoksineen. Verlan tehdasmuseo

Pinja Viitasaari, Eija Kosonen

Iitissä toimiva Länsi-Kymen kulttuuritieyhdistys on valinnut vuoden 2021 kulttuurimaisemaksi Verlan koskialueen. Unescon maailmanperintökohteeksi hyväksytty Verla sijaitsee noin 30 kilometriä Kouvolan keskustasta pohjoiseen.

Yhdistyksen sihteerin Pekka Hyvärisen mukaan ihmisen jälki näkyy Verlassa jopa tuhansien vuosien takaa. Pysäköintipaikan vastarannan kalliossa oleva kalliomaalaus on uhmannut Pohjolan säitä kenties jo noin 7000 vuotta, Hyvärinen kertoo tiedotteessa.

– Yhdistys haluaa valinnallaan kiinnittää huomiota Kymijoen vesistössä kulkevan Mäntyharjun järvireitin ja muiden Pohjois-Kymenlaakson varhaisten vesiväylien merkitykseen. Ne ovat olleet tärkeitä kulkuväyliä pyyntitaloutta harjoittaneille ihmisille jo 10 000 vuotta sitten.

Verlankoski lähialueineen saa yhdistykseltä kiitosta myös retkeilymahdollisuuksistaan. Kohteessa on opastettu metsäpolku, joka johdattaa kävelijät kosken yläpuolisen järvimaiseman rantaan.

Loviisan Kappeli on vuoden erikoiskohde

Vuoden erikoiskohteeksi valittiin vuonna 1864 valmistunut Loviisan Kappeli-ravintola.

Perusteluina Hyvärinen mainitsee muun muassa sen, että vuonna 1865 valmistunut rakennus on restauroitu entiseen loistoonsa. Suuren työn teki vuosien 2008–2013 aikana paikan omistaja Airi Kallio.

Tunnustuksesta ilahtunut Kallio toteaa, että hän on uskonut Kappeliin aina ja toivoo myös kaupungin ja kaupunkilaistenkin uskovan nykyistä enemmän.

– Uskoa tarvitaan myös yrittäjyyteen.

Hän ottaa esille tulossa olevat asuntomessut, jotka parhaimmillaan tuovat elinvoimaa kaupunkiin. Messujen ympärille tarvitaan monenlaisia palveluita.

Kallio mainitsee, että viime kesä oli vahva kotimaan matkailukesä.

– Nytkin odotamme, että juhannuksesta eteenpäin matkailijoita riittää. Yhteydet Loviisaan ovat hyvät ja meidän asiakkaistamme suuri osa tulee tunnin ajomatkan päästä.

Länsi-Kymen kulttuuritien erikoiskohde valittiin nyt neljännen kerran.

Vuoden tapahtuma jäi nimeämättä

Keväästä 2018 alkaen yhdistys on erikoiskohteen ja kulttuurimaiseman lisäksi nimennyt myös vuoden tapahtuman. Sen valinnasta kerrotaan tänä vuonna lisää vasta kesäkuun lopulla, sillä kesän tapahtumia on jouduttu perumaan ja siirtämään koronapandemian vuoksi.

Pekka Hyvärisen mukaan vuoden valinnoissa voidaan nostaa esiin esimerkiksi paikkoja ja kohteita, joiden perustamisesta tulee tasavuosia täyteen.

– Sopivia ehdokkaita katsotaan etenpäin kaksi tai kolme vuotta. Haluamme tuoda vuosittain näkyvyyttä tasapuolisesti eri kuntien kohteille. Niitä on niin paljon, että valittavaa riittää onneksi vielä vuosiksi eteenpäin, Hyvärinen sanoo.

Reilut 100 kilometriä pitkä kulttuurireitti sijoittuu Loviisan, Kouvolan ja Iitin alueille. Kulttuuritien varrella on maaseudun nähtävyyksiä, suojeltuja rakennuksia, tapahtumia ja luontokohteita.

Reitin varrella on 24 Museoviraston luettelemaa valtakunnallisesti merkittävää kulttuuriympäristöä. Kouvolan alueella näitä ovat esimerkiksi Verlan teollisuusympäristö ja Anjalan kartanon alue.

Mikä tie?

Länsi-Kymen kulttuuritie

Länsi-Kymen kulttuuritie on makailureitti, johon kuuluu kohteita Kymijoen rannalla ja sen lähialueilla.

Tie kulkee Loviisassa, Ruotsinpyhtäällä, Elimäellä, Etelä- ja Pohjois-Iitissä sekä Kimolassa, Verlassa, Oravalassa, Kuusankoskella, Kaunisnurmella, Korialla ja Anjalassa.

Kulttuuritien reittialue Loviisasta Iitin ja Kouvolan pohjoisosiin on 75 kilometrin pituinen ja enimmillään 35 kilometrin levyinen.

Kulttuuritien taustalla toimiva Länsi-Kymen kulttuuritieyhdistys ry on perustettu vuonna 2014.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka