Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuolleita | Ola Tynnilä 1928–2021: Kansakoulunopettaja ja monipuolinen musiikkimies

Kansakouunopettaja ja monipuolinen musiikkimies Ola Allan Tynnilä nukkui pitkän hoiva-ajan jälkeen rauhallisesti ikiuneen 30.05.2021.

Ola syntyi Sippolan Viialassa 11.6.1928. Isän Valto Tynnilän työt kuljettivat perhettä Helsinkiin, Tampereelle ja takaisin Helsinkiin. Myllykoski oli kuitenkin varsinkin kesäisin perheen kiintopisteenä.

Ylioppilaaksi Ola Tynnilä kirjoitti Myllykoskella asuessaan Inkeroisten yhteiskoulussa 1948.

Musiikki veti nuorta miestä vomakkaasti. Hän suoritti ensin viuluopintoja, ja myöhemmin saksofonista tuli Olan pääsoitin. Opintojen myötä myös piano ja sittemmin muotisoittimeksi tullut vibrafoni taipuivat Olan käsittelyssä erinomaisesti.

Kehitykselle merkittäväksi muodostui pesti Tauno Heinosen suurorkesteriin 1940-luvun lopulla. Orkesteri lopetti toimintansa 1953. Laakereita leikattiin, muun muassa epävirallisen SM-arvon bändi ehti napata ansiolistalleen.

Monien kokoonpanojen jälkeen merkittävä etappi oli kiinnitys Heikki Rosendahlin ”unelmasekstettiin”. Tämän kokonpanon toiminta loppui 1962.

Ola jatkoi enemmän satunnaisten kokoonpanojen kanssa. Soittonälkä ei ollut vielä loppunut.

Anjalankosken Opiston yhteyteen perustettiin Anjalankoski-oktetti. Siinä luontevana johtajana ja vetäjänä Ola toimi useamman vuoden. Oktetista kehittyi puolestaan

Anjalankoski Big Band. Se muutti lopulta muotoaan ja nimeään Kouvola Big Bandiksi, jossa soittajia on ympäri kaupunkia. Näissä kokoonpasnoissa Ola toimi sekä baritonisaksofonistina, johtajana että sovittajana.

Big Band -ansioista Ola Tynnilälle myönnettiin Big Bandin ensimmäisen kunniajäsenen titteli.

Olan rakkas harrastus oli keilaus. Myös sieniasiantuntijana hän oli omaa luokkaansa.

Hienostuneena herrasmiehenä hänen hersyvä huumorinsa loi lämpöä ja iloa yhteisöön.

Muusikkona Ola oli spesialisti sointujen käsittelyssä. Hän jaksoi käännellä ja väännellä jatkuvasti sointujen rakenteita, joita sitten pohdittiin pianon ääressä: ”...mutta jos ottaisikin bassoon tämän äänen...”

Nämä pohdinnat jäivät ikuisesti mieleeni.

Kun Ola ilmoitti luopuvansa soittohommista, teki hän senkin tyylilleen sopivasti: ”Lopetan soittohommat, tai saat hankkia kolme ukkoa, yksi kantaa bartoinia, kaksi minua...”

Soittajaystävät kiittävät Olaa. Toivomme hänelle hyvää matkaa Railinsa luo!

Risto Pellava

Olan ystävä ja muusikkotoveri

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.