Kuolleita | Rauno Kiviranta 1938–2021 – Monen kouvolalaisen rakennustyömailta tuntema kova lentopallomies

Monen kouvolalaisen tuntema Rauno Kiviranta, Rauski, kuoli 8. maaliskuuta 2021 vaikean sairauden uuvuttamana 82-vuotiaana. Paikkakunnalla mies oli monesta tuttu, niin rakennustyömailta kuin lentopallokentiltä ja -katsomoistakin.

Tekevästä miehestä on moneksi. Rauno oli puoliso, isä, appi ja pappa – varsinkin pappa, ainakin hän itse nimesi papaksi tulonsa arvonimilisäykseksi. Moni tunsi hänet sähkömiehenä, yrittäjänä, Lapin-kävijänä ja lentopallomiehenä, ja varsinkin lentopallomiehenä, sen verran pitkään hän palloja iski Tornionmäen koulun salin lattiaan ja oli tuttu näky katsomoissa.

Rauno Kiviranta syntyi 15. syyskuuta 1938 Valkealan Tornionmäessä, kuten vihki-Raamattuun on kirjattu, mutta kuntarajan siirto teki hänestä kouvolalaisen. Kouvolassa hän asui koko ikänsä: syntymäkoti oli Tornionmäessä nykyisellä Korpitiellä, oman perheen perustettuaan hän asui Käpylässä Hallituskadulla ja sitten vuodesta 1972 omin käsin rakentamassaan kodissa Kajotiellä.

Sähkömiehen taival alkoi 1954 Kouvolan Sähköhuolto Oy:ssä. Sitä seurasi 16 vuoden työura Kymi Oy:ssä, josta Rauno siirtyi sähköyliasentajana vuonna 1973 sähköurakoitsijaksi omaan yritykseensä Sähkö-Kivirantaan. Tässä roolissa monet hänet muistavat; tutuiksi tulivat niin seutukunnan omakoti- ja rivitalojen kuin monien yritystenkin työmaat.

Perheensä esikoinen ja sittemmin neljän siskon isoveli perheellistyi vuonna 1961, jolloin hän avioitui Sirpa Kivirannan (o.s. Vaija) kanssa. Poika Jari syntyi vuonna 1963. Myöhemmin pöytää on pidennetty joukon kasvaessa: kahdeksankymmenvuotispäivillä pitkän pöydän ääressä hänen ympärillään istuivat vaimo, poika, miniä, kolme pojantytärtä ja kaksi näiden sukuun tuomaa avopuolisoa.

Raunon mielenmaisemia ovat olleet sekä Lappalanjärven ranta että Äkäslompolo pohjoisessa. Lapin-reissuja ehti kertyä melkoinen määrä. Kiinnostuksesta uusiin asioihin kertovat myös siskon luo tehdyt Australian-matkat ja kertaalleen kierretty maapallo.

Urheilu sekä kentän reunalta seurattuna että itse kentällä olivat tärkeitä; vielä joitain vuosia sitten lentopallo liikkui ikämiesten porukassa säännöllisesti. Lentopallo olikin Raunon tärkein ja pitkäaikaisin harrastus, mutta 1960- ja 1970-luvuilla myös autourheilu kuului aktiivisen miehen kiinnostuksenkohteisiin. Hän oli perustamassa Kouvolan Autourheilukerhoa ja oli mukana sekä toimitsijana että kartturina autosuunnistuskilpailuissa ja ralleissa. Lions-toiminnassa Rauno oli mukana vuosikymmenten ajan.

Kirjahyllyn kirjarivi oli pitkä, ja sudokut ja ristikot ratkesivat. Luonto ja erityisesti linnut olivat lähellä sydäntä: Rauno rakensi ja huolsi pesimäpöntöt ja piti talvisin huolta ruokinnasta. Pojantytärten kanssa papalta hoituivat niin perunanpesut kuin aidanmaalaamisetkin – toisinaan apureiden iän ja innokkuuden vuoksi maalaus tehtiin vedellä. Käsistään kätevä Pappa nikkaroi mökille kioskin, jota piti aika ajoin laajentaa ja muunnella aina kulloisiinkin leikkeihin sopivaksi.

Niin työssä, harrastuksissa kuin perheen ja ystävien keskuudessa Raunon vakaus, luotettavuus ja harkitsevaisuus tulivat tunnetuiksi. Ensin suunniteltiin ja tuumattiin, sitten tehtiin. Vaikka sairaus nujersi viimeisinä kuukausina kehon, kirkasta ajatusta ja huumorintajua ei sekään pystynyt viemään.

Kaipaamaan jäävät perhe, sukulaiset ja laaja ystäväpiiri.

Muistokirjoituksen ovat koonneet yhdessä Rauno Kivirannan läheiset

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka