Pääkirjoitus | 9.6.2021: Reilulla pelillä reilu vaalitulos

Matti Tieaho

Kuntavaalit on suomalaisen demokratian olympialaiset, jossa henkiset, taloudelliset ja sosiaaliset arvot pannaan järjestykseen neljän vuoden välein.

Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä tiedämme, ketkä käyttävät seuraavat neljä vuotta ylintä päätäntävaltaa Kouvolassa. Ehdokkaiden vaalitaistelu on kalkkiviivoilla. Tähän mennessä ehdokkaiden kampanjointi on ollut pääosin korrektia.

Koronan vuoksi kampanjointi on painottunut tiedotusvälineisiin ja sosiaalisen median viestintäsovelluksiin. Katujen ja teiden varsilla on ollut entiseen tyyliin mainoksia.

Kouvolassa rikotut ja hävitetyt vaalimainokset muistuttavat kuitenkin, että poliittinen peli ei ole niin puhdasta kuin annetaan ymmärtää. Vaaliviestintään liittyvä vandalismi on demokratiaa kyseenalaistava rikos, joka ei kuulu länsimaisen sivistysvaltion arkeen.

Uutiset kertovat myös, että kuntavaaliehdokkaita on koeteltu sosiaalisessa mediassa. Panettelu ja muunnellun totuuden levittäminen on yhtä tuomittavaa kuntavaaleissa Kouvolassa kuin Yhdysvaltain presidentinvaaleissa.

Loukkaavia virkkeitä on helppo rustailla näyttöruuduilla. On kuitenkin syytä muistaa, että kuntavaaleissa valtuustopaikka on kiinni muutaman sadan tai jopa kymmenien ihmisen vaaliratkaisuista. Tässä mittakaavassa yksikin somekanavissa leviävä törkeys voi ratkaista pelin puhumattakaan mielipahasta, jota se ehdokkaalle ja tämän kannattajille aiheuttaa.

Suomessa on vahva mielipiteen vapaus, mutta jätetään ottelutulos ehdokkaiden väliseen arvokamppailuun. Ei yritetä kepulikonsteja kentän laidalta.

Koronarajoitusten hellittäessä ehdokkaita nähdään loppuviikon aikana varmasti myös toreilla kampanjoimassa. Sielläkin on hyvä muistaa turvavälit ja reilun pelin periaatteet.

Kun ehdokkaatkin pysyttelevät poissa toisten varaamilta paikoilta, poliittista arvokeskustelua on vaalien jälkeen helpompi käydä valtuustosalissa.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka