Yli puolet kymenlaaksolaisista on saanut ensimmäisen koronarokotteen – Kymsote toivoo kesäloman suunnittelua niin, että on rokotetta varten oikealla paikkakunnalla

Kymsote antaa parhaillaan sekä ensimmäisiä että toisia rokoteannoksia. Rokotustoiminta pyörii kesän ajan normaaliin tapaan.

Koronarokotuksia annetaan tällä hetkellä noin 7 000 annoksen viikkotahtia. Anu Kiljunen

Aaro Immonen

Yli puolet kymenlaaksolaisista on saanut koronarokotteen ensimmäisen annoksen. Kymsote kertoi keskiviikkona, että 53,0 prosenttia on saanut ensimmäisen ja 11,3 prosenttia toisen annoksen rokotetta.

Koska rokotteita on annettu ikäjärjestyksessä, suurin rokotuskattavuus on vanhimmissa ikäryhmissä. Yli 70-vuotiaista ensimmäisen annoksen on saanut yli 90 prosenttia. Rokotuskattavuus 60–60-vuotiailla on 85 prosenttia, 50–59-vuotiailla 78 prosenttia ja 40–40-vuotiailla 55 prosenttia.

Koronarokotuksia annetaan Kymenlaaksossa tällä hetkellä noin 7 000 rokotteen viikkotahdilla. Kymenlaaksossa on annettu yhteensä yli 105 000 koronarokotusta.

Nuorimman ikäryhmän eli 16–29-vuotiaiden ajanvaraus rokotuksiin avattiin tämän viikon tiistaina.

Alle 16-vuotiaita ei vielä rokoteta, sillä käytössä olevat koronarokotteet ovat saaneet myyntiluvan vain 16 tai 18 vuotta täyttäneiden rokottamiseen. Tutkimuksia lasten rokottamisesta tehdään parhaillaan.

Kakkosannokset täyttävät kalenteria

Nyt annettavat ensimmäiset annokset jakautuvat pidemmälle ajanjaksolle kuin aiemmin rokotetuilla ikääntyneillä, koska tällä hetkellä annetaan myös kakkosannoksia.

Rokotteiden määrät vaihtelevat rokotuspisteittäin ja toisinaan lyhyellä aikavälillä. Uusia rokotusaikoja saattaa ilmaantua nopeastikin lisää.

– Kannattaa katsoa useampaan otteeseen, löytyisikö sopiva aika. Tavoitteena on, että kaikki vapaat ajat saadaan täyteen, Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo.

Kymsote suosittelee sähköisen ajanvarauksen käyttöä, mutta 16–17-vuotiaat voivat varata ajan rokotukseen vain puhelimitse.

Sähköisen asioinnin käyttökatko sulkee koronarokotusten sähköisen ajanvarauksen 11.6.

klo 21 – 14.6. klo 8.

Kymsoten rokotustoiminta pyörii kesän ajan normaaliin tapaan.

Rokotusta ei saa kesämökkikunnassa

Koronarokotteen voi ottaa oman sairaanhoitopiirin ulkopuolella vain poikkeustapauksessa. Kesämökki- tai kesätyökunnassa rokottaminen ei siten ole lähtökohtaisesti mahdollista.

– Toivottavasti ihmiset suunnittelevat lomansa niin, että voivat ottaa rokotteen omassa sairaanhoitopiirissään, Kymsoten koronarokotuskoordinaattori Tanja Metsola sanoo.

Kymenlaaksolaiset voivat kotikunnasta riippumatta varata ajan mihin tahansa Kymsoten

rokotuspisteeseen. Vain Pyhtään piste palvelee ainoastaan pyhtääläisiä.

Täysi suoja vasta kahdesta annoksesta

Suomessa otettiin toukokuussa käyttöön kansallinen todistus koronarokotuksista. Todistukset tulevat näkyviin Omakanta-palveluun vaiheittain, joten niiden päivittyminen sinne voi viedä jonkin aikaa.

– Pyyntömme on, että tietojen kirjautumista odotettaisiin maltillisesti, jos todistukselle ei ole välttämätöntä tarvetta, Metsola sanoo.

Yhden annoksen saaneilla on todettu koronatartuntoja myös Kymenlaaksossa, mutta heillä havaitut tautimuodot eivät ole olleet kovin vakavia. Täyden suojan saa vasta kahdesta annoksesta.

– Jos on saanut yhden annoksen, pysyvät samat toimintaohjeet kuin täysin rokottamattomillakin, Marja-Liisa Mäntymaa sanoo.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka