Sirkus valtaa Kouvolan Taiteiden yön – mukana Talentin voittanut sirkus Bravuuri

Tänä vuonna taide-esitykset ovat keskittyneet Kouvola-talolle ja sen läheisyyteen.

Esitys Taiteiden yössä vuonna 2019. Arkistokuva. Noora Vilamaa

Hanna Hottola

30-vuotisjuhliaan viettävän Kouvolan Taiteiden yön ohjelmisto on aiempaa runsaampi. Kouvolan Ydinkeskusta ry:n toimitusjohtaja Kati Klaavuniemen mukaan paikallisuus näkyy ohjelmassa. Tapahtuma järjestetään 20.elokuuta.

– Esiintyjistä esimerkiksi räppäri Aste on lähtöisin Voikkaalta. Lisäksi haluamme antaa paikallisille osaajille mahdollisuuden näyttää taitojaan. Paikallisissa harrastajissa on erittäin taitavia ihmisiä. Talentin voittanut sirkus Bravuuri on esimerkki tästä.

Klaavuniemen mukaan juhlavuosi näkyy esimerkiksi siinä, että tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) on tulossa paikalle. Kulttuuri-ja tapahtuma-ala on kärsinyt paljon koronapandemian vuoksi ja alan toimijat ovat kritisoineet hallituksen tapahtumia koskevia rajoituksia.

– On kiinnostavaa kuulla hänen ajatuksiaan siitä, miten kulttuurikenttä kehittyy ja miten kulttuurialaa tuetaan ja rajoituksia puretaan.

Harrastajien ja seurojen lisäksi tapahtuman esiintyjinä on oman alansa ammattilaisia, kuten Kouvolan teatterin näyttelijät ja Putous-hahmo Urmas Viilunkia esittävä Mikko Töyssy.

Tämän vuoden ohjelmassa on myös paljon sirkusesityksiä. Ohjelmassa esiintyvät esimerkiksi Circus Strada ja HD Circus. Klaavuniemen mukaan sirkus on suosittua Kouvolassa ja samalla helppo yleisölaji.

Tapahtuman taide-esitykset järjestetään Kouvola-talolla ja sen läheisyydessä.

Korona ei ole vaikuttanut tapahtuman ohjelmaan.

– Tapahtuman järjestäjät ovat mukana suurella sydämellä ja pystyvät järjestämään tapahtuman koronaturvallisesti, Klaavuniemi sanoo.

Tanssiesitys Taiteiden yöstä vuodelta 2014. Arkistokuva. Lukas Pearsall

Aiempaa suurempi budjetti

Klaavuniemen mukaan yhteistyö yrittäjien ja seurojen kanssa on mahdollistanut sen, että tapahtuman järjestämiseen on käytettävissä rahaa enemmän kuin aikaisemmin.

– Saimme Kouvolan kaupungilta apurahaa 8 000 euroa.

Manskin tapahtuman kokonaiskustannukset ovat tällä hetkellä noin 25 000 euroa.

– Arviolta kustannukset tulevat nousemaan sinne reiluun 50 000 euroon. Manskin tapahtuma ei olisi mahdollinen ilman yhteistyötä Kouvolan Yrittäjien, Kymen Yrittäjien, Kymenlaakson liikunnan ja Kouvolan urheiluakatemian kanssa.

Mukana olevat tapahtumapaikat, kuten ravintolat, huolehtivat omista kustannuksistaan. Klaavuniemi sanoo, että tapahtuman markkinointiin satsataan tänä vuonna noin 4 000 euroa.

On mahdollista, että jatkossakin Taiteiden yössä on Yrittäjien yö ja Seurojen yö.

– Se riippuu siitä, miten yleisö ottaa ohjelman vastaan ja pystyvätkö yhteistyökumppanit hyödyntämään satsauksellaan saamaa näkyvyyttä.

Vuonna 2011 Taideiden yössä esiintyi muun muassa Kotkan afrikkalainen rumpuryhmä. Arkistokuva. KATJA JUURIKKO

Kaikki ohjelma yhtenä päivänä

Tänä vuonna Lasten taiteiden yötä ei järjestetä erikseen seuraavana päivänä, vaan kaikki ohjelma on yhden päivän aikana. Lapsille on ohjelmaa kello 12 alkaen Manskilla. Lapsia viihdyttävät Pressan Katti ja Adalmiinan Helmi -esitys.

Taiteiden yön ohjelmassa on tarjolla erilaisia musiikkiesityksiä. Kouvolan keskuskirkossa kuullaan muun muassa Final Fantasy VII pianokonsertti. Jaakonpuistossa on blues- ja rapfest.

Lisäksi Kouvolan teatteri järjestää syyskauden avajaiset teatterin suurella näyttämöllä. Kouvola-talon ulkolavalla ohjelmassa on musiikkia, sirkusta ja tulishow. Kouvola-talon puistoalueella nähdään tanssia ja akrobatiaa. Esiintyjinä ovat muun muassa HD Circus, Orkestar Stradan naamiohahmot sekä Tanssia Aallon jäljillä -esitys. Kouvola-talon Pohjois-Kymen Musiikiopiston parkkialueen viereisellä nurmikolla on Tykkimäen sirkuskoulun toimintapiste. Kouvola-talon Simelius-salissa ohjelmassa on musiikkia, tanssia ja taikuutta.

Vuonna 2015 Taiteiden yön ohjelmistossa oli musiikkia. Arkistokuva. Lukas Pearsall

Kaupungin keskustaa halutaan elävöittää

Taiteiden yössä on Manskin tapahtumien lisäksi Kouvola Innovationin ja Kymen Yrittäjien yhteistilaisuus, Yrittäjien yö ja Seurojen yö. Tapahtuma toteutetaan yhteistyössä Kouvolan Ydinkeskustan, Kouvolan Yrittäjien, Kymen Yrittäjien, Kouvola Innovationin ja Kymenlaakson liikunnan ja Kouvolan urheiluakatemian kanssa.

Kouvolan Taiteiden yöllä halutaan elävöittää koronan hiljentämää kaupungin keskustaa ja tukea kivijalkaliikkeitä.

– Aina, kun ihmiset lähtevät esimerkiksi katsomaan peliä, he käyttävät rahaa muihinkin asioihin, Klaavuniemi sanoo.

Osana taiteiden yötä järjestetään Kinnon ja Kymen Yrittäjien yhteistilaisuus Upseerikerholla. Tilaisuudessa puhuvat muun muassa tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen ja kansanedustaja ja yrittäjä Hjallis Harkimo (liik.).

Yrittäjien yö järjestetään Manskilla kello 17–19. Haastateltavina muun muassa tiede-ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen ja kansanedustajat Ville Kaunisto (kok), Paula Werning (sd) ja Sheikki Laakso (ps).

Osana Yrittäjien yön ja Seurojen yön ohjelmaa järjestetään hyväntekeväisyyshuutokauppa, jossa urheiluakatemia muiden järjestäjien ja Mika Saukkosen avustuksella kauppaa urheiluun liittyviä esineitä, esimerkiksi edesmenneen hiihtäjän Mona-Liisa Nousiaisen edustustakin Sotšin olympialaisista vuodelta 2014. Huutokaupan tuotot käytetään paikallisen nuorisoliikunnan ja -urheilun hyväksi.

Kello 19–22 Manskilla on Seurojen yö, joka on osa Fresh Start liikunta-ja urheilutapahtumaa. Fresh Start järjestetään 20.–21. elokuuta. Mukana on 15 eri seuraa kymmenestä eri lajista.

Ohjelmassa on muun muassa urheiluakatemian urheilijoiden ja valmentajien haastatteluja. Lisäksi lavalla esiintyy räppäri Aste ja Kakkospesä-yhtye.

Fresh Startin toisena päivänä 21.8. Kouvolan urheilukeskuksessa on muun muassa seurojen lajikokeilupisteitä, pomppulinnoja ja kuplafutista.

Taiteiden yön ohjelma riippuu vallitsevasta koronatilanteesta, joten virallinen ohjelma julkistetaan heinäkuun lopussa.

Manski täyttyi katsojista vuonna 2016. Arkistokuva. Lumikki Haaja

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka