Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Iitin Urajärvellä on havaittu runsaasti sinilevää – Uimista ei suositella

Kouvolassa sinilevää on havaittu toistaiseksi vain vähän. Vesien lämmetessä levähavainnot tulevat lisääntymään.

Iitin Urajärven uimarannalla havaittiin 22. kesäkuuta runsaasti sinilevää.

– Laitoimme rannalle tiedotteen, jossa on suositus, että järvessä ei uitaisi, sanoo Iitin ympäristönsuojelutarkastaja Anniina Jäntti.

Hänen mukaansa on hankala arvioida, koska uimaan taas pääsee. Tuulen suunnalla on suuri vaikutus.

– Tiistaina tuuli työnsi sinilevän Urajärven rantaan. Sitten kun tuulen suunta muuttuu, levä voi hävitä siitä nopeastikin.

Kouvolan sinilevätilanne on toistaiseksi hyvä

Kouvolan yleisiltä uimarannoilta ei ole tullut kuntalaisten sinilevähavaintoja, kertoo Kouvolan kaupungin terveystarkastaja Mari Järvinen. Kaupunki tarkastaa rantojensa sinilevätilanteen noin kuukauden välein.

Edellinen tarkastus suoritettiin 15. kesäkuuta. Tuolloin tehtiin vähäisiä sinilevähavaintoja Sompasen ja Jokelan uimarannoilla sekä Lappalanjärven Valkealan kirkonkylän ja Särkkien uimarannoilla.

Lämpimät kelit luovat sinilevälle hyvät olosuhteet.

– Usein kukinnat röyhähtävät näillä keleillä kun vesi lämpenee. Sinileväilmoituksia alkaa varmasti tulla, Järvinen sanoo.

Kouvolalla on käytössä neliportainen sinileväluokitus, jota käytetään rannoille laitettavissa tiedotteissa.

Nollatasolla sinilevää ei ole lainkaan. Ykköstasolla levää on pieniä, usein huomaamattomia määriä siellä täällä. Kakkostasolla sinilevää on jo kertynyt rantaan lautoiksi, ja levän huomaa jo selvemmin.

– Kolmosluokassa ranta on aivan vihreää puuroa. Kun sinilevää on selkeinä lauttoina ja paljon, niin meillä lukee tiedotteessa, että uimista ei todellakaan suositella.

Oireet ovat yksilöllisiä

Sinilevän aiheuttamista oireista yleisimmät ovat allergiset iho-oireet, vatsavaivat ja nuha. Järvisen mukaan on hyvin yksilöllistä, miten sinilevä vaikuttaa ihmisiin. Jotkut saavat oireita jo hyvin pienestä levämäärästä.

Järvinen kehottaa, että etenkin pienten lasten ja lemmikkien tulisi kokonaan välttää uimista sinilevän aikaan, sillä vettä menee herkästi suuhun. Yleisille uimarannoille ei saa viedä eläimiä.

– Nyrkkisääntö on se, että jos on sinilevää, niin ei suositella uimista. Jos menee uimaan, niin kotona kannattaa käydä suihkussa.

Rannalla tulee kiinnittää huomiota hygieniaan

Kuumat kelit tuovat muitakin riskejä uimarannoille. Mikrobit lisääntyvät Järvisen mukaan herkästi lämpimissä olosuhteissa. Hän muistuttaa, että vessa-asiat tulisi hoitaa niin, ettei veteen pääse leviämään bakteereja. Sairaana tai vatsatautioireisena ei tule lähteä uimaan.

Hygieniasta huolehtiminen rannalla voi olla hankalaa, sillä vesivessa löytyy vain Käyrälammen rannalta.

– Kannattaa varata omaa paperia ja käsidesiä mukaan, kun lähtee pitkäksi ajaksi rannalle päivää viettämään, Järvinen vinkkaa.