Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kymenlaakson koronatilanne on tasaantunut ja tartunnanjäljitys helpottunut viime viikosta – Kiihtymisvaihe jatkuu silti

"Kymenlaaksolaiset ovat ottaneet viestin huonontuneesta tilanteesta hyvin vastaan ja toimineet sen mukaisesti esimerkiksi hakeutumalla koronatesteihin."

Kymenlaakso pysyy edelleen koronavirusepidemian kiihtymisvaiheessa. Alueellinen koronakoordinaatioryhmä päätti asiasta keskiviikkona.

Kymenlaakso siirtyi kiihtymisvaiheeseen perjantaina 2.7. huonontuneen koronatilanteen vuoksi. Tämän jälkeen koronatartuntojen määrä on pysynyt suhteellisen tasaisena, mutta tartuntoja on edelleen enemmän kuin ennen juhannusta.

– Koronatilanteen pelättiin jatkavan kiihtymistään edelleen huonompaan suuntaan. Nyt näyttää siltä, että tilanne olisi tasaantumassa, hallintoylilääkäri Kari Kristeri sanoo Kymsoten tiedotteessa.

– Kymenlaaksolaiset ovat ottaneet viestin huonontuneesta tilanteesta hyvin vastaan ja toimineet sen mukaisesti esimerkiksi hakeutumalla testeihin. Edelleen on tärkeää noudattaa ohjeita huolellisesti, hän jatkaa.

Näytteenoton ruuhkat on saatu purettua

Viime viikonloppuna Kymsoten koronanäytteenotto ruuhkautui muun muassa sen takia, että ihmisiä kehotettiin hakeutumaan koronatestiin Kouvolan ravintola-altistumisten takia.

Kesäviikonloput ovat näytteenotoissa olleet rauhallisia ja näytteenoton resursseja oli siksi vastikään vähennetty, Kymsote kertoo. Näytteenottoaikoja saatiin lisättyä heti alkuviikosta, ja näytteenotto toimii nyt ilman ruuhkia. Kymsote on myös tarkastellut kesäajan näytteenoton resursseja uudelleen.

Kymenlaaksossa todettiin keskiviikkona 11 uutta koronavirustartuntaa, sairaalahoidossa on neljä koronaviruspotilasta.

Viimeisen kahden viikon aikana 22.6.–6.7. alueella on Kymsoten tilastojen mukaan todettu 118 uutta koronatartuntaa. Näytteitä on otettu 5 070. Positiivisten näytteiden osuus on näin ollut 2,3 prosenttia.

Tartunnanjäljitys on nopeutunut

Tartunnanjäljitys on edelleen noin 75 prosenttia. Tartunnanjäljityksen viime viikon ruuhkautuminen on kuitenkin helpottunut ja tällä hetkellä positiivisen näytteen antaneet on saatu kontaktoitua saman päivän aikana ja suuremmissa ryppäissäkin viimeistään seuraavana päivänä.

Tartunnanlähde on noin 24 prosentissa saatu samassa taloudessa asuvalta tai muusta lähipiiristä. Ulkomailta tartunnoista on peräisin noin 16 prosenttia, baareista, ravintoloista ja yökerhoista 14,4 prosenttia, yksityistilaisuuksista 13,6 prosenttia ja työpaikalta 9 prosenttia.

– On tärkeä ymmärtää, että koronavirusta on Kymenlaaksossa, ja tartunta on mahdollista saada erilaisista paikoista, Kristeri muistuttaa tiedotteessa.

Suomen kolmanneksi huonoin koronatilanne

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastojen mukaan Kymenlaakson ilmaantuvuusluku viimeisen 14 vuorokauden aikana on 58,8 kun se edellisellä tarkastelujaksolla oli 11,6. Ilmaantuvuusluvun perusteella Kymenlaaksossa on Suomen kolmanneksi huonoin koronatilanne Päijät-Hämeen ja HUS-alueen jälkeen.

Kymsoteen tulee tällä hetkellä erittäin paljon yhteydenottoja tapahtumanjärjestäjiltä.

Kymsotella ei ole resursseja tapaamisiin ja mahdollisuutta laatia suunnitelmia yhdessä yksittäisten tapahtumajärjestäjien kanssa.

Tämän hetken suositusten mukaisesti yleisötilaisuuksien ja tapahtumien osallistujamäärää ei rajoiteta. Yksityistilaisuuksien järjestäjiä koskee suositus noudattaa yleisötilaisuuksia koskevia vastaavia rajoituksia.

Kymsote ei suosittele suurtapahtumien järjestämistä

Osallistujien ja seurueiden on vältettävä lähikontaktia toisiinsa, kun sisätiloissa on yli 10 ja rajatuissa ulkotiloissa yli 50 henkilöä.

Yleisötilaisuuden järjestäjän on noudatettava lain hygieniavaatimuksia, kuten asiakkaille tarjottavaa mahdollisuutta käsien puhdistamiseen. Lisäksi pintojen puhdistamisesta pitää huolta.

Tapahtumanjärjestäjiä suositellaan noudattamaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeita koronavirustartuntojen estämiseksi yleisissä kokoontumisissa.

– Tämän hetken koronatilanteessa emme voi kuitenkaan terveysnäkökulmasta suositella suurten, jopa tuhansien ihmisten yleisötilaisuuksien, järjestämistä tai niihin osallistumista Kymenlaaksossa, Kristeri sanoo.

– Samoin kehotamme edelleen muistamaan perusohjeet ja välttämään kaikkea tarpeetonta matkustamista ulkomaille.