Koronarajoituksiin ei ole tulossa kiristyksiä Kymenlaaksossa – Tautitilanne on Suomen kolmanneksi huonoin, mutta suunta on hyvin vienosti parempaan päin

Ilmaantuvuusluku on Kymenlaaksoa suurempi vain Päijät-Hämeessä ja Uudellamaalla. Tartuntojen määrän kasvu on kuitenkin pysähtynyt. Deltavarianttia tuli Kymenlaaksoon Venäjältä jo ennen jalkapallon EM-kilpailuja.

Tartuntaryppäät saivat Kouvolassa vauhtia siitä, että pari EM-kisaturistia lähti Suomeen paluunsa jälkeen kierrokselle ravintoloihin. Johanna Erjonsalo

Tapani Olkku

Kymenlaakso pysyy koronaepidemian kakkostasolla eli kiihtymisvaiheessa. Asiasta päätti keskiviikkona kokoontunut koronakoordinaatioryhmä. Hyvä uutinen on se, että uusien koronatapausten määrä ei enää kasva Kymenlaaksossa.

Sen sijaan tartuntojen määrä on tasoittunut.

Hallintoylilääkäri Kari Kristeri kommentoi tilannetta varovaisin sanankääntein.

– Meillä on ihan pieni suuntaus parempaan päin. Olemme toki Uudenmaan ja Päijät-Hämeen jälkeen huonoin maakunta tässä tilanteessa, ja tartuntoja on, mutta ne on pystytty aika hyvin jäljittämään.

Kuluneella viikolla Kymsote totesi 53 uutta tartuntaa. Edellisviikolla niitä oli 67.

Ilmaantuvuusluku on maakunnassa 75,3. Luku kuvaa tartuntojen määrää kahden viikon aikana 100 000 asukasta kohti. Ilmaantuvuusluvulla mitaten Kymenlaaksossa on Suomen kolmanneksi pahin koronatilanne Päijät-Hämeen ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin eli HUS-alueen jälkeen.

Hyvä uutinen on se, että sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä suhteessa tartuntoihin jatkaa laskuaan. Kymenlaaksossa oli keskiviikkona sairaalassa kolme koronapotilasta.

Tällä hetkellä ei Kristerin mukaan ole näköpiirissä sellaista tilannetta, että rajoituksia pitäisi Kymenlaaksossa kiristää.

Kouvolan tilanne seurannassa

Suurin osa Kymenlaaksossa viime aikoina varmistuneista tartunnoista on todettu Kouvolassa. Tilanteeseen on vaikuttanut Kymsoten mukaan huomattavasti parin jalkapallon EM-kilpailuista Pietarista palanneen kisaturistin liikkuminen alueen ravintoloissa.

Kisaturistien aloittamat tartuntaketjut ovat kuitenkin rauhoittumassa.

Suuri osa nyt todettavista tartunnoista liittyy edelleen ulkomaanmatkailuun. Tartuntoja tulee Kymenlaaksoon etenkin Venäjältä, mutta myös muista maista. Tartunnanjäljityksen ruuhkat on Kymsoten mukaan saatu purettua.

Koordinaatioryhmä ei päättänyt keskiviikkona uusista rajoituksista. Se on valmistautunut tekemään tarvittaessa Kouvolan osalta erillispäätöksiä epidemiatilanteesta ja siihen liittyvistä suosituksista ja rajoituksista.

Kristeri ei pidä Kouvolankaan osalta rajoitusten kiristymistä todennäköisenä.

– Viime viikon kokouksessa harkittiin tätä asiaa enemmän kuin tässä kokouksessa.

Kristeri kertoo, että valtakunnan tasolla ravintolarajoitusten mahdollinen kiristäminen on pohdinnassa tulevana perjantaina.

– Katsotaan ne päätökset ensin.

Deltavariantit varmistuivat

Deltavariantin leviäminen Kymenlaaksoon on varmistunut. Maakunnassa on varmistunut parikymmentä koronaviruksen deltamuunnosta. Kymsoten mukaan todellinen määrä on todennäköisesti tätä suurempi.

Muunnosta tuli Kymenlaaksoon Venäjän-matkaajien mukana jo ennen jalkapallon EM-kilpailuja.

Tartuntatilanteen kehitys alueella riippuu nyt Kristerin mukaan pitkälti siitä, miten asukkaat alueella käyttäytyvät.

– Tilanne on oikeasti sellainen, että vieraisiin ihmisiin pitäisi pitää parin metrin väli ja käyttää kasvomaskia. Suuriin joukkotilaisuuksiin ei ole syytä mennä. Näillä keinoilla tilanne pysyy tällaisessa vaiheessa kuin se on nyt.

Juttua muokattu kello 15.15: lisätty Kari Kristerin kommentit.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka