Kymsote on pulassa, kun ihmiset haluavat nyt muuttaa rokotusaikaansa – "Varatun ajan siirtäminen lykkää koko väestön paluuta normaaliin"

Jo varattuja aikoja pyritään siirtämään erityisesti lomamatkojen takia, Kymsote kertoo.

Varattujen koronarokotusaikojen perumiset kuormittavat Kymsoten puhelinlinjoja, yhtymä tiedotti torstaina.

Kuormitusta syntyy erityisesti toisen annoksen aikojen siirtämis- ja peruutuspyynnöistä. Sovittua toisen rokotusannoksen rokotusaikaa ei voi aikaistaa kuin lääketieteellisin perustein, Kymsote sanoo tiedotteessaan.

Aikaa voi siirtää myöhemmäksi, jolloin ajan voi perua ja varata uudelleen. Ajanvarauksen muutokset on kuitenkin syytä tehdä ainoastaan painavista syistä. Tällä hetkellä aikoja pyritään siirtämään erityisesti lomamatkojen takia.

– Juuri nyt on joka viikolle varattuna keskimäärin 4 000 aikaa toiselle rokotusannokselle. Jos näistä edes joka kymmenes tahtoo muuttaa varattua aikaansa, tulee puhelimeemme 400 soittoa viikoittain. Kymmenen viikon ajanjaksolla se tarkoittaisi 4 000 puhelua ajanvaraukseemme. Tämä kaikki on muusta terveydenhuollon toiminnastamme pois, hallintoylilääkäri Kari Kristeri sanoo tiedotteessa.

– On heinäkuu, ja hoitohenkilöstömme jäsenet viettävät hyvin ansaittuja vuosilomiaan. Tämän lisäksi koronatestaus- ja rokottaminen vievät runsaasti resurssejamme. Monet ovat myös tietoisia valtakunnanlaajuisesta hoitajapulasta, jota koronapandemia ainoastaan vauhditti. Toivonkin kovasti, että annettuihin toisiin annoksiin saavutaan sovitusti, ja että aikoja ei enää siirrettäisi kuin pakosta. Soitot kuormittavat Kymsoten henkilöstöä ja viivästyttävät myös muuta toimintaamme, Kristeri jatkaa.

Koronarokotteen molempien annosten ottaminen on tärkeää, sillä se antaa tehokkaimman suojan virusta vastaan. Jo ensimmäisestä annoksesta on hyötyä, mutta laumasuojaa ei saavuteta ilman, että suurin osa väestöstä on kahdesti rokotettuja.

– Lyhyesti sanottuna: Varatun ajan siirtäminen muusta kuin pakottavasta syystä lykkää koko väestön paluuta normaaliin. Rokotuksen hakemisessa menee vain hetki, joten toivomme kaikkien järjestävän kesän aikataulunsa niin, että sovituista ajoista voidaan myös pitää kiinni, Kristeri sanoo.

Kymsotessa jo varatun toisen annoksen ajankohtaa on mahdollista siirtää vain puhelimitse, jotta voidaan varmistaa, että tehosteannos annetaan määritellyssä aikataulussa. Kaikki koronarokotuksiin liittyvä asiointi, myös peruutukset, tehdään keskitetyn puhelinpalvelun 05 220 2000 koronarokotusten ajanvarauksen linjalla.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka