Riikka säästi Kouvolan seudun pahoilta tuhoilta – Salama iski muuntajaan Elimäentiellä

Sunnuntai oli 31. perättäinen hellepäivä Kouvolassa. Alkuviikosta sää viilenee. Metsäpalovaroitus on yhä voimassa Kymenlaaksossa.

Anjalan sääasemalla mitattiin hellelukemat 31 päivää putkeen. Veera Konsti

STT , Joonas Heinonen

Sunnuntaina Suomen yli pyyhkäissyt Riikka-rajuilma ei juuri Kouvolaa riepotellut hetkittäistä rankkasadetta lukuun ottamatta.

KSS Energian alueella Pohjois-Valkealassa oli iltapäivällä noin sata asiakasta ilman sähköä.

Kymenlaakson Sähköverkon alueella Etelä-Kouvolassa sähköittä oli enimmillään reilut 800 asiakasta. Sähkökatko johtui Elimäentiellä muuntajaan iskeneestä salamasta. Maastopaloa salamanisku ei kuitenkaan aiheuttanut, päivystävä palomestari Mika Ruokolainen Kymenlaakson pelastuslaitokselta kertoi.

Lisäksi Anjalassa pihakoivu kaatui hieman ennen kello 17:ää sähkölinjaa vasten.

Riikka pyyhki Suomea nauhamaisena ukkosrintamana, joka ulottui Varsinais-Suomesta itärajalle. Illaksi ukkoskuurot siirtyivät Venäjän puolelle.

Salamasaldo Suomen maa-alueilla oli kello 14:ään mennessä 5 000. Ilmatieteen laitos ennakoi, että sunnuntain loppuun mennessä Suomessa saattaa iskeä 10 000 salamaa.

Kouvolan ennätyksellinen helleputki jää 31 päivään

Riikka-rajuilma päätti pitkään kestäneen kuivan jakson Kouvolassa. Ruokolainen muistuttaa, että nopea kuuro ei välttämättä ehtinyt kastella maastoa joka paikasta. Kymenlaaksossa on metsäpalovaroitus voimassa myös ensi viikolla.

Helleraja rikkoutui Kouvolassa sunnuntaina 31. perättäisenä päivänä. Anjalan mittauspisteellä lämpötila oli iltapäivällä enimmillään 27,8 astetta, kertoo Ilmatieteen laitos.

Anjalan 31 päivän putki jää myös historiaan Suomen pisimpänä yhden mittauspisteen ennätyksenä. Aiempi oli 26 perättäistä hellepäivää vuodelta 2014. Silloinkin Anjala oli toinen mittauspisteistä. 2014 myös Helsingin Kumpulassa yllettiin 26 perättäiseen hellepäivään.

Helteet kuitenkin loppuvat sunnuntaihin. Maanantaista perjantaihin Ilmatieteen laitos ennustaa korkeimmillaan 22 asteen lämpötiloja. Ukkoskuurot ovat mahdollisia ainakin tiistaina. Ensi viikonloppuna sää lämpenee ja helleraja voi taas rikkoutua Kouvolassa.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka