Suomen punkpiireissä tapahtunut ahdistelu, raiskaukset ja väkivalta nousivat julkisuuteen sosiaalisessa mediassa – Pää Kii -punkbändin keikat on peruttu

Instagramin Punkstoo-tilillä alettiin julkaista viikonloppuna ahdistelua ja väkivaltaa kokeneiden kertomuksia.

Laulaja-kitaristi Teemu Bergman on vuodesta 2012 toimineen Pää kii -yhtyeen perustajajäsen. Pää Kii nousi suuren yleisön tietoisuuteen, kun sen esikoisalbumi voitti vuoden 2013 Emma-gaalassa kriitikoiden valinta -palkinnon. Arkistokuva. Sanna Käsmä

Niklas Pelkonen, Tapani Olkku

Punkbändi Pää Kiin tulevat keikat on peruttu. Taustalla on viikonloppuna alkanut keskustelu Suomen punk-piirien tapahtumista.

Sosiaalisessa mediassa on tullut julki syytöksiä ja kokemuksia muun muassa misogyniasta, seksuaalisesta ahdistelusta, raiskauksista ja väkivallasta. Bändin kouvolalaislähtöinen keulakuva Teemu Bergman on yhdistetty osaan julkaisuista.

Kertomuksia on julkaistu etenkin Instagramissa Punkstoo -tilillä. Kokemuksia on lähes sata.

Kokemuksista ja niitä koskevista kommenteista käy ilmi, että kyse on on ollut laajalti tiedossa olevasta asiasta.

Bergman on julkaissut bändin Facebook-sivulla viestin, jossa hän pahoittelee käytöstään.

– Pahoittelen kaikille loukkaamilleni ihmisille huonoa ja välinpitämätöntä käytöstäni, Bergman kirjoittaa lyhyessä viestissä.

– Törkeät minua vastaan esitetyt rikossyytteet kiistän. Asianajajani Hannu Kaitaluoma kommentoi asioita tästä eteenpäin kunhan saa perehdyttyä materiaaliin, Bergman kirjoittaa Facebookissa.

Instagramin @punkstoo-tilillä julkaistut kirjoitukset ovat saaneet Bergmanin harkitsemaan oikeustoimia. Asiasta kertoo MTV Uutiset, jolle asiaa on kommentoinut asianajaja Kaitaluoma.

Kaitaluoma kertoo pohtivansa asiakkaansa kanssa, onko @punkstoo-tilillä julkaistuissa, oletettavasti Bergmaniin kohdistuvissa kirjoituksissa syytä epäillä törkeää kunnianloukkausta.

– On absurdia, että asioita esitetään ja kommentoidaan totuuksina sosiaalisessa mediassa, Kaitaluoma kommentoi MTV:lle.

Kaitaluoma kertoo MTV:lle, että hänen käsityksensä perusteella sosiaalisessa mediassa esitettyihin syytöksiin liittyvät tapaukset eivät "lähellekään täytä minkään rikoksen tunnusmerkistöä". Kaitaluoman mukaan hänen edustamaansa artistia kohtaan ei ole tällä hetkellä käynnissä @punkstoo-kirjoituksiin liittyvää rikostutkintaa.

Kirjoituksissa ei ole julkaistu henkilöiden nimiä, mutta useissa teksteissä viitataan henkilöön, josta käytetään nimimerkkiä "T". Kaitaluoma kommentoi MTV:lle, että nimettömyydestä huolimatta on riittävästi tunnusmerkkejä siitä, että julkaisuissa on kyse hänen päämiehestään.

Toimittaja ja sisällöntuottaja Hanna Räty nosti punk-piireissä ilmeneviä ikäviä asioita esille jo vuonna 2018 kolumnissaan . Instagram-tilin nimi #punkstoo on lainattu kolumnin otsikosta.

MTV Uutisten mukaan tilin takana ovat kuitenkin eri toimijat. Räty kertoi MTV Uutisille, ettei voi kiistää, etteivätkö aiheet kuulostaisi tutuilta.

Lappeenrannassa elokuussa järjestettävä LPRHC Fest -festivaali ilmoitti maanantaina erikseen peruneensa Pää Kiin esiintymisen tapahtumassa.

– Punkstoo-Instagram-tilillä viime päivinä esiin tulleet syytökset ovat olleet surullinen ja karu muistutus siitä, miten paljon punkskenessäkin on tasa-arvon suhteen vielä parannettavaa... Viikonlopun aikana esille tulleiden vakavien syytösten takia katsomme parhaaksi, ettei Pää Kii -yhtye esiinny LPRHC Festeilla, järjestäjät kertoivat Facebookissa.

Maanantaina myös ainakin Helsingissä ja Tampereella vaikuttava alun perin Rovaniemellä perustettu punkbändi Lapinpolthajat ilmoitti, että sen toiminta keskeytyy.

Kyseessä ei ole ensimmäinen suomalaisiin vaihtoehtomusiikkipiireihin tänä kesänä kohdistunut kohu. Kesäkuussa Moshimoshi-yhtye tiedotti erottavansa rumpalinsa Janne Ahtiaisen yhtyeen muiden jäsenten tietoon tulleiden, seksuaaliseen väkivaltaan liittyvien paljastusten takia. Ahtiainen tunnetaan parhaiten Henrik!-punkyhtyeen keulakuvana ja Versace Henrik -nimellä tehdystä rapmusiikista.

Juttua päivitetty 16:14. Lisätty kello 19.20 asianajaja Hannu Kaitaluoman kommentit.

Mainos: Kouvolan Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Palvelut

Ruokapaikka