Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukivaikeuksiin keskittynyt yhdistys uhkaa lopettaa toimintansa Kouvolassa – "Nykyisillä tekijöillä alkaa veto loppua"

Kouvolan seudun erilaiset oppijat on lahjoittanut vuosien varrella kouvolalaisille kouluille oppimisvälineitä. Nykyisin yhdistyksellä on vain tusinan verran jäseniä.

Lukemisen ja kirjoittamisen vaikeuksista kärsiville on Kouvolassa ainakin toistaiseksi oma yhdistyksensä.

Kouvolan seudun erilaiset oppijat -yhdistyksen eli Kseon sihteeri Henna Hännikäinen julkaisi jokin aika sitten Facebookin Positiivisten ihmisten Kouvolassa -ryhmässä tekstin, jolla hän houkuttelee yhdistyksen pariin uusia tekijöitä.

Hännikäisen mukaan yhdistyksen toiminta loppuu, jos uusia tekijöitä ei saada mukaan.

– Nykyisillä tekijöillä alkaa veto loppua kesken.

Yhdistys sai alkunsa lamasta

Kseon tavoitteena on tukea sekä lukivaikeuksista että muista oppimisvaikeuksista kärsiviä.

Kouvolan yhteislyseon erityisopettaja Irma Kärkkäinen on ollut mukana yhdistyksen toiminnassa sen alusta alkaen.

– Yhdistys perustettiin 90-luvun alun lama-aikana, koska osa-aikaisen erityisopetuksen resurssit romahtivat. Aluksi sen nimi oli Luki-Tuki ry. Mukana oli huolestuneita vanhempia, opettajia ja aikuisia erilaisia oppijoita, Kärkkäinen kertoo.

Yhdistys on tarjonnut asiantuntijaluentoja, lukileirejä ja neuvontaa.

Mukaan halutaan kouluissa työskenteleviä

Nykyään yhdistyksellä on vain tusinan verran jäseniä. Henna Hännikäinen ja Irma Kärkkäinen kuitenkin näkevät, että yhdistyksellä olisi paljon potentiaalia. Yhdistys voisi heidän mielestään tehdä entistä enemmän yhteistyötä koulujen kanssa.

– Jos mukaan saataisiin kouluissa työskenteleviä ihmisiä, yhdistyksessä tiedettäisiin, mitä tarpeita kouluilla on, Hännikäinen sanoo.

Kseo on lahjoittanut vuosien varrella Sippolan ja Utin kouluille esimerkiksi sanapelejä sekä lukikalvoja, joiden läpi tekstiä on helpompi lukea. Lisäksi yhdistys on jakanut kouluille keskittymistä helpottavia istuintyynyjä sekä kuulokkeita.

Kärkkäinen toivoo, että yhdistys voisi järjestää vielä joskus vertaisryhmiä ja tapahtumia eri-ikäisille.

– Joskus on puhuttu myös siitä, että yhdistys järjestäisi opettajille jonkinlaisen hyvinvointipäivän, Hännikäinen maalailee.

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.