Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: | Työvoimapula jarruttaa kasvuhakuisten yritysten menoa

Kouvolalainen konepaja Asfaltti-System on yksi niistä yrityksistä, joilla on tällä hetkellä uusien työntekijöiden jatkuva haku päällä.

Toimitusjohtaja Roni Kettunen sanoo tämän päivän Kouvolan Sanomissa, että jos alan ammattilainen kävelee ovesta sisään, on hänelle hyvin todennäköisesti töitä tarjolla.

Työ- ja elinkeinoministeriö julkisti tällä viikolla analyysin työvoiman hankinnasta vuonna 2020.

Selvityksen mukaan eniten rekrytointiongelmia on sosiaali- ja terveysaloilla, jossa reilusti yli puolella työvoimaa hakeneista toimipaikoista oli ongelmia löytää tarvitsemaansa työvoimaa.

Korona-ajasta huolimatta rekrytointiongelmien suuruus on ministeriön selvityksessä mittaushistorian kolmanneksi korkein.

Kokonaan tai osittain ilman sopivaa työvoimaa jääneiden toimipaikkojen osuus oli kaikilla toimialoilla yhteensä 19 prosenttia. Toimipaikoissa jäi työllistämättä yhteensä 58 000 työntekijää.

Rekrytointiongelmien yleisimmät syyt liittyivät osaamisen puutteisiin.

Myös kouvolalaisen Asfaltti-Systemin toimitusjohtaja Roni Kettunen sanoo, että metallialan ammattilaisia ei ole tarpeeksi. Sama ongelma on hänen arvionsa mukaan kaikilla kasvavilla konepajoilla.

Ongelman ytimeen on nostettu usein koulutuspaikkojen vähyys. Kettunen muistuttaa myös alan houkuttelevuudesta. Hänen mielestään metallialasta pitäisi saada keinolla jos toisellakin nykyistä houkuttelevampi vaihtoehto.

Työvoimapula jarruttaa kasvuhakuisen ja -haluisen yrityksen suunnitelmia. Jos tarjouskilpailuihin osallistuessa päällimmäisenä huolena on työvoiman riittävyys, on vaikea miettiä kasvua.

Työvoiman kysyntään ja tarjontaan tuo omat vaikeutensa usean alan kausiluonteisuus. Töiden määrä vaihtelee voimakkaasti vuodenaikojen mukaan.

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.