Alle 25-vuotiaiden ehkäisy muuttuu maksuttomaksi Kymenlaaksossa – "Toivomme, että kierukkaa ja kapseleita saataisiin nuorille enemmän"

Apteekista hankittavat ehkäisyvalmisteet ovat edelleen maksullisia.

Alle 25-vuotiaiden ehkäisy muuttuu maksuttomaksi Kymenlaaksossa. Kymsote alkaa tarjota maksutonta ehkäisyä nuorille 1. syyskuuta alkaen.

Ehkäisyvalmisteita jaetaan ilmaiseksi kouluissa, oppilaitoksissa ja neuvoloissa. Apteekista hankittavat ehkäisyvalmisteet ovat edelleen maksullisia.

Kymsote neuvoo tiedotteessa koululaisia ja opiskelijoita ottamaan yhteyttä oman oppilaitoksensa terveydenhoitajaan. Muut kuin koululaiset ja opiskelijat saavat ilmaisen ehkäisyn neuvolasta.

Merkki saattaa vaihtua

Nuorille jaetaan ilmaiseksi kondomeja sekä ehkäisypillereitä, -laastareita, -renkaita, -kierukoita ja -kapseleita. Jaossa on vain sellaisia tuotteita, jotka kuuluvat HUS-apteekin valikoimaan.

– Joillekin nuorille tämä voi tarkoittaa esimerkiksi ehkäisypillerin vaihtamista toiseen merkkiin. Valmisteen vaihto tehdään terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa, Kymsoten ylilääkäri Eija Puhalainen sanoo Kymsoten tiedotteessa.

Kuntien lasku kasvaa

Kymsoten hallitus teki päätöksen nuorten maksuttomasta ehkäisystä viime vuonna. Eija Puhalainen kertoo, että aihe on ollut tapetilla jo muutamia vuosia. Esimerkiksi kaupunginvaltuutetut ovat jättäneet aiheesta aloitteita.

Uudistus näkyy kuntien laskutuksessa. Kymsoten mukaan kuntien maksut nousevat ehkäisyvalmisteiden hinnan verran.

Puhalainen ei osaa arvioida muutoksen aiheuttamien lisäkustannusten suuruutta.

– Meillä ei ole tietoa siitä, kuinka paljon palveluiden piiriin tulee asiakkaita. Sitä seurataan aktiivisesti, kun maksuttomuus alkaa. Vasta ensi vuosi näyttää tilanteen.

Muutosta varten ei ole varattu lisää henkilöstöresursseja.

Nuoret halutaan asiakkaiksi

Maksuttoman ehkäisyn toivotaan tuottavan ajan mittaan säästöjä.

– Maksuton ehkäisy lisää nuorten hyvinvointia, parantaa tasa-arvoa ja säästää terveydenhoitokustannuksissa. Kun ehkäisy on nuorelle maksutonta, ehkäisyyn ei tule taukoja esimerkiksi sen vuoksi, että nuorella ei ole rahaa ostaa ehkäisyvalmisteita.

Puhalainen katsoo, että maksuttoman ehkäisyn ansiosta erikoissairaanhoidon kustannukset vähenevät, kun nuoret saadaan palvelun piiriin.

– Seulomme täällä sukupuolitauteja sekä seuraamme esimerkiksi verenpainetta ja mielialaa.

Pillerit ovat suosittuja

Puhalainen toivoo, että maksuttomuuden ansiosta yhä useampi nuori voi valita parhaan mahdollisen ehkäisymenetelmän.

Tällä hetkellä ehkäisypillereiden käyttö on suosituin ehkäisytapa.

– Toivomme, että kierukkaa ja kapseleita saataisiin nuorille enemmän. Ne ovat luotettavia, pysyviä ratkaisuja, joissa ei ole unohtamisen riskiä ja jotka tulevat lopulta pillereitä halvemmaksi.

Puhalaisen mukaan ehkäisypillerit maksavat vuodessa 50 –120 euroa. Hormonikierukka maksaa puolestaan noin 150 euroa. Hormonikierukkaa voi kuitenkin käyttää kolmesta viiteen vuotta.

– Kierukat ja kapselit tulevat vuosikustannuksiltaan pillereitä halvemmaksi, mutta kerralla maksettuna summa on nuorelle iso.

Juttua muokattu 24.8. kello 15.55. Lisätty Eija Puhalaisen kommentteja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka