Saappaat jalassa: Eläinlääkäri Suvi Kapiaisen mielestä metsästyskoira on huippu-urheilija - Maastossa koira kohtaa monenlaisia vaaratilanteita

Hirven potku metsässä voi olla koiralle kohtalokas. Myös maasto voi aiheuttaa koiralle hankaluuksia.

Suomenajokoira Sissi on yksi eläinlääkäri Suvi Kapiaisen omista metsästyskoirista. Matti Tieaho

Matti Tieaho

Kouvolalainen eläinlääkäri Suvi Kapiainen on metsästänyt suomenajokoirilla teini-iästä saakka. Hän vertaa metsästyskoiraa huippu-urheilijaan, jonka fysiikka on metsästyskaudella kovalla koetuksella.

Kapiainen muistuttaa, että metsästyskoira vaatii myös lepoa. Viikonlopun aikana, kahdessa päivässä, koira voi juosta metsässä lähes sata kilometriä. Tällaiset suoritukset vaativat paljon, eikä koiraa pidä viedä metsästyskauden alussa maastoon puolikuntoisena.

– Tässä vaiheessa elo-syyskuussa ei minkään koiran pidä olla paksussa kunnossa, Kapiainen toteaa Saappaat

Metsässä on vaaroja

Metsässä koiraa uhkaavat paitsi eläimet myös maasto itsessään. Kova alusta voi rikkoa koiran anturat heti alkusyksystä puhumattakaan korppalumesta, jossa lumen päälle syntyy kova jääkalvo.

Koira voi juosta metsässä myös oksaan, joka voi tunkeutua suun kautta syvälle. Joskus koiraan osuneesta oksasta voi jäädä koiraa pala, joka tulehtuu lopulta.

Niin ikään toiset eläimet voivat aiheuttaa harmia. Liian lähelle hirveä uskaltautuva koira voi saada kuolettava iskun hirven sorkasta. Villisika voi puhkaista koiralta keuhkon.

"Suomenajokoira on paras"

Suomalaisia metsästyskoiria Kapiainen pitää rotuominaisuuksiltaan hyvinä ja terveinä. Niitä ei ole jalostettu pilalle. Metsästyskoiran hankkijan kannattaa kuitenkin tutustua koiran taustoihin kunnolla ennen ostopäätöstä. Kapiaisen oma valinta on suomenajokoira.

– Se on maailman paras ajava koira.

Saappaat jalassa -podcastin seuraaja jakso ilmestyy 23. syyskuuta. Silloin heinolalainen teurastaja Juho Oikarinen puhuu riistan käsittelystä metsässä ja lahtivajalla.

Kouvolan Sanomien Saappaat jalassa löytyy muun muassa Soundcloud- ja Spotify-palveluista. Kaikki 47 jaksoa ovat kuunneltavissa Applen podcast -sovelluksessa, Spotify-palvelussa ja Google podcasteissä.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka