Kuusankoski oli 20 vuotta Pohjoismaiden ainoa paikka, jossa oli paperitaiteelle pyhitetty galleria – Eero Niinikoski kävi läpi kaikki galleriasta kirjoitetut lehtiartikkelit ja koosti niistä kirjan

Paperitaiteen tuhkimotarina -teos kertoo pohjoismaiden ensimmäisestä ja ainoasta paperitaiteeseen keskittyneestä galleriasta.

Amanda Kareenkoski, Heleena Niinikoski ja Eero Niinikoski entisissä Suomen paperitaidegallerian tiloissa. Nykyään paikalla on Pentik-galleria. Jussi Lopperi

Heli Soini

Paperitaiteen tuhkimotarina -teos kertoo Suomen paperitaidegallerian synnystä, sen näyttelyistä ja sen sulkemisesta. Kuusankoskella toiminut galleria oli kahdenkymmenen vuoden ajan Pohjoismaiden ainoa paperitaiteeseen keskittynyt näyttelytila. Vuosina 1989–2009 galleria esitteli toistasataa taiteilijaa yhdeksässäkymmenessä näyttelyssä.

Historiikin on kirjoittanut kulttuurineuvos Eero Niinikoski, joka on myös Suomen paperitaidegalleriayhdistyksen puheenjohtaja. Teosta painettiin 500 kappaletta alkusyksystä, mutta myyntiin asti se ei ole vielä ehtinyt.

– Etsimme sille parhaillamme sopivia myyntipisteitä, Niinikoski kertoo.

Kirjan on taittanut kuusankoskelainen graafinen suunnittelija Amanda Kareenkoski.

Eero Niinikoski paperitaidegalleriassa Luonnollisesti-näyttelyn keskellä vuonna 2007. Arkistokuva. Kati Välimäki kval
Paperitaiteen tuhkimotarina -muistojulkaisu kertoo paperitaidegallerian vaiheista. Jussi Lopperi

Lehtiartikkeleita ja muistoja

Niinikoski kertoo, että paperitaidegallerian historia on pitänyt koota yksiin kansiin jo jonkin aikaa. Koronan pysäyttämä maailma tarjosi kulttuurineuvokselle sopivan ajan paneutua kirjan tekoon.

– Voisi sanoa, että aineiston läpikäyminen oli melko työlästä, hän toteaa.

Kirjaa varten Niinikoski otti esille galleriasta ja sen näyttelyistä kirjoitetut lehtiartikkelit. Teoksessa on otsikoita ja katkelmia eri lehdistä.

– Ne antavat kirjaan monipuolisesti ääniä ja näkemyksiä silloisista näyttelyistä.

Eero Niinikoski kertoo, että hänen puolisonsa Heleena Niinikoski on ollut suuri apu aineiston tutkimisessa. Heleena toimi paperitaidegallerian gallerianhoitajana vuosina 1991–2005.

– Galleria oli lähes elämäntapa. Me esimerkiksi majoitimme useita taiteilijoita ja olin mukana kokoamassa mitä mielenkiintoisimpia näyttelyitä, Heleena Niinikoski muistelee.

Näyttely paperitaidegalleriassa vuonna 2007. Arkistokuva. Kati Välimäki kval
Kuva Anna Sepon Kosketuksen päässä -näyttelystä vuodelta 2004. Heli Soini

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka