Modernalla ei rokoteta alle 30-vuotiaita miehiä Kymsoten alueella – THL antoi ohjeen

Kymsotessa jokainen rokotettava voi halutessaan valita Pfizerin Comirnatyn, jos ei halua Modernan Spikevax-rokotetta.

Koko Suomessa tehtiin uusi päiväkohtainen ennätys uusien koronatapausten osalta. Agata Anttonen

Tiina Knaappila

Modernan koronarokotteen käyttöön on tullut muutoksia Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän Kymsoten alueella. Modernaa ei anneta alle 30-vuotiaille miehille, vaan Kymsote kertoo tiedotteessa tarjoavansa heille Comirnaty-koronarokotetta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ohjeistaa tarjoamaan alle 30-vuotiaille miehille ja pojille toistaiseksi ainoastaan Biontech-Pfizerin Comirnaty-koronarokotetta. Kymsotessa suositus otetaan tiedotteen mukaan käyttöön heti.

Modernan Spikevaxia voidaan edelleen tarjota kaikille 30 vuotta täyttäneille sekä alle 30-vuotiaille naisille. Pfizeria voidaan puolestaan tarjota entiseen tapaan kaikille rokotettaville ikäryhmille.

Jos alle 30-vuotias mies on saanut ensimmäisenä koronarokoteannoksenaan Modernan rokotetta, toisena annoksena hänelle tarjotaan Kymsotessa ainoastaan Pfizeria.

Kymsotessa jokainen rokotettava voi halutessaan valita Pfizerin, jos ei halua Modernan rokotetta.

Ohjeistuksen syynä on pohjoismainen seurantatutkimus, jonka mukaan sydänlihastulehduksia ilmenee suhteellisesti enemmän Modernan Spikevax-rokotteen kuin Biontech-Pfizerin Comirnatyn saaneilla.

Riski saada sydänlihastulehdus rokotuksen jälkeen on erityisesti nuorilla miehillä suurempi kuin naisilla. Tutkimuksen mukaan koronarokotettujen sydänlihastulehdukset ovat harvinaisia, ja niitä ilmenee erilaisten infektioiden takia myös rokottamattomilla.

Kommentoi

Mainos: Kouvolan Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Mainos: Pihlajalinna

Ranne-potilaan matka

Palvelut

Ruokapaikka