Kouvola purkaa koulujen ja päiväkotien koronarajoituksia – Maskien käyttö niissä on maanantaista lähtien harkinnanvaraista

Maskin käyttöä suositellaan yhä heille, keillä ei ole kahta koronavirusrokotusta.

Kouvolan kaupungin perusopetuksen, 2. asteen ja varhaiskasvatuksen työntekijöiltä ei enää maanantaista lähtien edellytetä maskin käyttöä työssään. Työntekijät, oppilaat ja tiloissa vierailevat voivat jatkaa maskin käyttöä harkintansa mukaan.

Erityisesti maskin käyttöä suositellaan niille yli 12-vuotiaille, ketkä eivät ole saaneet kahta koronavirusrokotetta.

Kouvolan kaupunki ei suosittele järjestettävän koko koulun tai päiväkodin yhteisiä tilaisuuksia sisätiloissa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on luokitellut koulut ja päiväkodit vähäisen riskin tiloiksi koronaviruksen leviämisen osalta.

Kouluissa ja päiväkodeissa koronaviruksen tartuntaketjuja ei ole todettu Kouvolassa syksyn 2021 aikana. Koko pandemian aikana Kouvolassa on todettu noin 1 500 henkilön altistuneen koronavirukselle koulussa tai päiväkodissa. Näistä 12 henkilöä eli alle prosentti on saanut jatkotartunnan.

Maskisuositus nyt: Rokotetut harkinnan mukaan

Kaupungin muissa toiminnossa maskisuositus muuttui jo alkuviikosta. Kaupungin tiloissa nyrkkisääntönä on, että maskien käyttöä suositellaan, jos tiloihin tulee ruuhkaa.

Esimerkiksi kirjastot, museot ja uimahallit on luokiteltu matalan riskin kohteiksi, joissa maskia ei ole välttämätöntä käyttää.

– Pääosin kaupungin palveluissa on hyvin tilaa asioida turvallisesti, Kouvolan turvallisuuspäällikkö Johanna Franzén totesi tiedotteessa.

Suositus koskee niin tiloissa asioivia kuin työntekijöitäkin.

Vähäisen tartuntariskin palveluiden lista on pitkä

THL on luokitellut tartuntariskit erilaisissa palveluissa ja tilaisuuksissa. Lista on suuntaa antava.

Vähäisen tartuntariskin paikkoja ovat muun muassa kaupat, kauppakeskukset, henkilökohtaista palvelua tarjoavat yritykset, kuten parturi-kampaamot, kosmetologit ja hierontapalvelut, torit, markkinat, harrastajateatterityyppiset tilat, huvipuistot, sisäleikkipuistot, eläintarhat, museot, kirjastot, ruoka- ja henkilöstöravintolat, uimahallit, yksilöurheilun ja -liikunnan harjoittelutilat.

Sisätiloissa järjestettävät yleisötapahtumat ovat vähäisen riskin paikkoja, jos istumapaikat on määritelty. Tähän kuuluvat esimerkiksi elokuvateatterit, konsertit, teatteri ja urheilutapahtumat.

Ulkotiloissa järjestettävät hengelliset tapahtumat ovat vähäisen riskin tilaisuuksia.

Toimistotyyppiset työpaikat sekä työpaikkojen sosiaalitilat ovat vähäisen riskin paikkoja.

Vähäisen riskin tiloissa ja tilanteissa ei ole voimassaolevaa maskisuositusta paitsi kouluissa ja varhaiskasvatuksessa. Rokottamattomille suositellaan kasvomaskin käyttöä myös matalamman riskin tilanteissa.

Kohtalaisen ja merkittävän riskin tilanteita on yhä

Kohtalaisen riskin paikoiksi THL luokittelee yhä messut, kuorolaulutoiminnan, ryhmä- ja joukkueliikunnan sisätiloissa, kontaktilajit, hengelliset kokoontumiset ja yöpymistä sisältävät leirit.

Samoin kohtalaisen tartuntariskin sisältävät ulkona järjestettävät massatapahtumat, joissa ei ole omia istumapaikkoja ja ulkoilmassa olevat anniskeluterassit. Kaukoliikenteen junat ja linja-autot sisältävät kohtalaisen tartuntariskin.

Näissä THL suosittaa kasvomaskin käyttöä harkittavaksi yhtenä keinona vähentää riskiä.

Merkittäväksi tartuntariskipaikaksi THL luokittelee sellaiset yleisötilaisuudet tai katsomojen osat, joissa jokaisella ei ole omaa istumapaikkaa. Näin ollen sisätiloissa järjestettävät massakonsertit, urheilutapahtumat ja baarien, pubien ja yökerhojen sisätilat ovat merkittävän riskin paikkoja. Samoin yhteislaulutilaisuudet ja tiivis yhteismajoitus kuuluvat tähän joukkoon.

Sisätiloissa merkittävän riskin tilanteissa maskin käyttöä olisi THL:n mukaan hyvä edellyttää toistaiseksi kaikilta osallistujilta.

THL suosittelee maskin käyttämistä julkisissa sisätiloissa tilanteissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan. Maskin käyttöä ei suositella ulkotiloissa, ellei tiloissa synny pitkäkestoisia ruuhkia.

THL:n maskisuositus koskee 12 vuotta täyttäneitä. Uusi suositus ei koske terveyden- ja sosiaalihuollon, opetuksen tai varhaiskasvatuksen toimialoja eikä muita työyhteisöjä, joita varten on erilliset suositukset.

Työnantajilla on velvollisuus arvioida, onko työntekijöiden käytettävä työssään henkilönsuojaimia tai kasvomaskeja.

Mainos: Punos Mobile

Mainos: Punos Mobile

Koodarin koti on Kouvolassa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka