Kymsoten alueella riskiryhmiä rokotetaan influenssaa vastaan marraskuun lopulla – Lue tästä, ketkä saavat ilmaisen rokotteen ja ketkä ovat erityisen alttiita vakavalle influenssalle

Kymsote aikoo tiedottaa rokotuspaikoista ja -ajoista tarkemmin marraskuun alkupuolella.

Oikeus maksuttomaan influenssarokotteeseen arvioidaan tiukkojen kriteerien mukaan. Arkistokuva. Linda Varoma

Janne Kettunen

Riskiryhmien maksuttomat influenssarokotukset alkavat Kymenlaaksossa marraskuun loppupuolella, kertoo Kymsote tiedotteessaan.

Maksuttomaan rokotteeseen ovat oikeutettuja he, joiden terveyttä influenssa oleellisesti uhkaa tai joiden terveyttä rokotus merkittävästi hyödyttää.

Lisäksi maksuttoman rokotteen saavat vakavalle influenssalle erittäin alttiiden henkilöiden läheiset, sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö ja esimerkiksi vastaanottokeskusten sekä vankiloiden asukkaat.

– Kausi-influenssarokotteen teho hiipuu vähitellen kuukausien kuluessa, joten paras hyöty rokotteesta saadaan ajoittamalla rokotteen otto marras–joulukuuksi. Tämä on tärkeää erityisesti henkilöille, joilla on influenssalle altistavia perussairauksia, sanoo tartuntatautien ylilääkäri Risto Pietikäinen tiedotteessa.

Kymsote ilmoittaa tiedottavansa rokotuspaikoista ja -ajoista tarkemmin marraskuun alkupuolella.

Asumispalveluyksiköt ja kotihoito tiedottavat omia asiakkaitaan. Koululaisten ja opiskelijoiden rokotuksista tiedottavat Kymenlaakson alueella oppilaitosten terveydenhoitajat esimerkiksi Wilma-viestintäkanavan kautta.

Rokotteiden riittävyys halutaan turvata

Maksuttomaan rokotteeseen oikeutetulla, vakavalle influenssalle erityisen alttiin ihmisen lähipiirillä tarkoitetaan henkilöitä, jotka asuvat samassa taloudessa tai ainakin ovat viikoittain tekemisissä suojattavan kanssa.

Maksuttomaan rokotteeseen on oikeus myös heillä, jotka ovat toistuvasti lähikontaktissa sellaiseen henkilöön, jota ei voida suojata influenssarokotteella.

Tiukoilla maksuttomuuskriteereillä halutaan Kymsoten tiedotteen mukaan turvata rokotteiden riittäminen vakavalle influenssalle alttiille henkilöille sekä sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle.

Influenssarokotus

Riskiryhmät ovat etusijalla

Maksuttomaan influenssarokotukseen ovat oikeutettuja:

Raskaana olevat.

Kaikki 65 vuotta täyttäneet.

Alle 7-vuotiaat lapset.

Sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmiin kuuluvat. Suurin vaara sairastua vaikeaan influenssaan on niillä, joilla on jokin perussairaus, kuten krooninen sydän- tai keuhkosairaus, diabetes tai munuaisen vajaatoiminta.

Varusmiespalveluksensa aloittavat miehet ja vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat naiset.

Vakavalle influenssalle erityisen alttiita ovat:

Voimakkaasti immuunipuutteiset.

Vakavasti sairaat.

Alttiit ihmiset, joille rokotetta ei voida antaa.

Perussairaat ja huonokuntoiset 65-vuotiaat ja sitä vanhemmat.

Alle 6 kuukauden ikäiset lapset.

Raskaana olevat.

Lähde: Kymsote

Lisätietoja: www.thl.fi

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka