Kouvolassa on todettu keskiviikkona 14 uutta koronavirustartuntaa – Kymsote: Kymenlaaksossa on rokottamattomien epidemia, mutta pikkujoulut eivät ole vaarassa

Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kehottaa juhlijoita miettimään toimenpiteitä, joilla pikkujoulut vietetään mahdollisimman turvallisesti.

Varotoimia tarvitaan Kymsoten mukaan vielä pitkään. Vasta noin 90 prosentin rokotuskattavuudella niistä voitaisiin luopua. Katja Juurikko

Krista Lihvonen-Hietakallio

Kouvolassa on todettu keskiviikkona 14 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Iitissä ei ole keskiviikkona todettu uusia tartuntoja.

Kymenlaaksossa on todettu 18 uutta tartuntaa keskiviikkona. Sairaalahoidossa on viisi koronaviruspotilasta, kertoo Kymenlaakson sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä Kymsote.

Kymsoten mukaan uusia tartuntoja on todettu eri puolilla Kymenlaaksoa eikä tässä vaiheessa ole tunnistettu yhtä yksittäistä rypästä.

Kouvolassa on todettu epidemian alusta saakka 1 285 tartuntaa.

Rokotuskattavuuden hidas nousu huolestuttaa Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaata.

Mäntymaa kertoo Kymsoten tiedotteessa, että uusista tartunnoista valtaosa on rokottamattomilla. Sairaalahoidossa kesästä lähtien ollut yksittäisiä rokotettuja. Heillä on usein ollut jokin riskitekijä, jolloin rokotuksen antama suoja ei ole samalla tasolla kuin henkilöllä, joilla riskitekijöitä ei ole.

– Tämä on meilläkin rokottamattomien epidemia.

Mäntymaan mukaan 80 prosentin rokotuskattavuus ei riitä siihen, että normaaliin elämään voitaisiin palata. Rokotekattavuuden tulisi nousta 90 prosenttiin, jottei varotoimenpiteitä tarvittaisi.

Kymenlaaksossa yli 12-vuotiaista ensimmäisen rokoteannoksen on saanut 85,5 prosenttia ja toisen annoksen 77,9 prosenttia asukkaista.

Keskiviikkona kokoontunut Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä totesi, että rokotuskattavuuden kasvun suhteen tarvittaisiin valtiolta uusia ratkaisuja.

Kymenlaakson nykyisessä epidemiatilanteessa koronapassilla ei ole vaikutusta. Koronakoordinaatioryhmän mukaan valtion laajempi ohjaus koronapassin käyttöönottoon voisi toimia kannustimena.

– Pitkälti näyttää siltä, että näillä nykyisillä toimenpiteillä on päästy tähän asti. Se ei kuitenkaan riitä ja lisää vipuvoimaa kyllä tarvittaisiin, että päästäisiin maaliin ja sitä kautta palaamaan vielä hieman kaukana olevaan normaaliin elämään, Mäntymaa toteaa tiedotteessa.

Pikkujoulukausi ei vielä vaikuta olevan Kymenlaaksossa uhattuna. Mäntymaan mukaan pikkujoulujen osalta tulisi miettiä toimenpiteitä niiden mahdollisimman turvalliseen viettämiseen..

– Tällä hetkellä pikkujoulut eivät siis olisi vaarassa, mutta turvallisuuteen tulee kyllä jokaisen panostaa, Mäntymaa sanoo tiedotteessa.

Mäntymaan mukaan matkustamista Venäjälle ja Baltian maihin tulee harkita tarkkaan. Epidemiatilanne niissä on erittäin huono.

Myös matkalta paluu olisi hyvä suunnitella niin, että ehtisi olla muutaman päivän kotona ilman kontakteja.

Kymsote aloittaa marraskuussa alkavat kolmansien annosten rokottamisen yli 60-vuotiaille ja sairaudellisiin riskiryhmiin kuuluville.

Suomessa uusia tartuntoja 739

Sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä on vähentynyt maanantaista yhdeksällä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Koronaviruksen vuoksi sairaalahoidossa on nyt yhteensä 206 potilasta, joista 33 on tehohoidossa. Tehohoitopotilaita on yksi vähemmän kuin maanantaina.

Uusia koronavirustartuntoja on raportoitu tänään 739. Tartuntojen kahden viikon ilmaantuvuus on hieman laskenut.

Kahden viime viikon aikana on raportoitu 7 369 tartuntaa, mikä on 463 tartuntaa vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. Koko epidemian aikana koronavirustartuntoja on todettu Suomessa yhteensä 156 286.

Eilisen jälkeen on raportoitu yksi uusi koronavirukseen liittyvä kuolemantapaus. Yhteensä koronakuolemia on todettu Suomessa 1 150.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka