Kymenlaakso on jälleen leviämisvaiheesssa – "Koronatilanne on pahin, mitä Kymenlaaksossa on koskaan aiemmin ollut", infektioylilääkäri sanoo

Sairaalahoidossa on tällä hetkellä seitsemän koronapotilasta, joista kaksi on tehohoidossa. Kymsote odottaa tällä viikolla valtioneuvoston päätöstä, asettaako se leviämisvaiheen alueille ravintolarajoituksia. Silloin käyttöön otetaan koronapassit.

Maskien suositus on edelleen voimassa Kymenlaaksossa ruuhkaisissa paikoissa. Arkistokuva. Katja Juurikko

Johanna Tenovirta

Kymenlaakso palaa koronaviruksen leviämisvaiheeseen voimakkaasti huonompaan suuntaan kääntyneen virustilanteen takia. Kymsoten koronaviruksen koordinaatioryhmä päätti asiasta keskiviikkona pitämässään ylimääräisessä kokouksessa. Tilanne on Kymenlaaksossa vakava, Kymsote kertoo tiedotteessaan.

– Kymenlaaksossa tilanne on tällä hetkellä pahin, mitä se on koskaan aiemmin ollut, Kymsoten infektioylilääkäri Risto Pietikäinen sanoo.

Kymsoten alueellinen koronakoordinaatioryhmä esittää sosiaali- ja terveysministeriölle, että Kymenlaakson alueelle asetetaan ravintoloihin kohdistuvia rajoituksia.

Koronatilanne on huonontunut Kymenlaaksossa nopeasti. Jos tilanne edelleen heikkenee, Kymenlaaksossa voidaan joutua ottamaan käyttöön uusia rajoituksia, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo Kymsoten tiedotteessa. Koordinaatioryhmä toivoo, että valtio tekisi kansallisia ratkaisuja koronapassin laajemmasta käytöstä.

Pahimmassa tapauksessa Kymenlaaksossa saatetaan joutua Pietikäisen mukaan turvautumaan ravintolarajoituksiin. Niistä voitaisiin hänen mukaansa välttyä käyttämällä koronapassia.

Kymsote odottaa päätöstä ravintolarajoituksista jo tällä viikolla. Jos valtioneuvosto päättää asettaa Kymenlaakson alueelle ravintolarajoituksia, tällöin myös koronapassi tulisi käyttöön.

Kymsoten alueella on Pietikäisen mukaan pattitilanne. Tilanne johtuu siitä, että alkusyksystä koronanäytteiden otto on pudonnut yhteen kolmasosaan aiemmasta. Samaan aikaan 20 prosenttia asukkaista on edelleen ottamatta rokotetta. Alkusyksyn leviämisvaiheessa virustartuntojen määrä oli viikoittain 100:n luokkaa. Nyt Kymsoten alue lähestyy samoja lukemia, mutta näyteenottomäärä on pienempi.

Kymenlaakson sairaaloissa on tällä hetkellä hoidettavana seitsemän koronaviruspotilasta. Heistä kaksi on tehohoidossa. Kaikki sairaalahoidossa olevat ovat rokottamattomia. Koronatartuntoja on todettu myös koronarokotuksen saaneilla.

Tartunnan saaneissa korostuvat keski-ikäiset, 40–50-vuotiaat, kun aiemmin tartuntoja oli enemmän nuorempien, 20–30-vuotiaiden, ikäryhmässä.

– Huolestuttavaa suuntauksessa on, että yleensä keski-ikäiset joutuvat sairaalahoitoon herkemmin kuin nuoremmat, Mäntymaa sanoo.

Vakavan koronatilanteen takia Mäntymaan mukaan kaikkien kymenlaaksolaisten tulee pitää huolta toimista epidemian leviämisen estämiseksi. Aina kun on koolla paljon ihmisiä, riski kasvaa, hän sanoo.

– Maskia on syytä käyttää ruuhkaisissa sisä- ja ulkotiloissa. Perusohjeet hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta pätevät niin rokotetuilla kuin rokottamattomillakin.

Samoin jos on infektioon sopivia oireita, pitää pysyä kotona ja hakeutua tarvittaessa koronatestiin.

Rokottamattomalla henkilöllä on Mäntymaan mukaan tällä hetkellä erittäin suuri riski saada koronatartunta Kymenlaaksossa erilaissa tilanteissa. Erityisesti rokottamattomien on syytä välttää tungosta ja yleisötapahtumia.

Kahden viime viikon aikana ajalla Kymenlaaksossa on todettu 165 uutta koronavirustartuntaa, Kymsote kertoo tiedotteessaan. Ilmaantuvuusluku 100 000 asukasta kohden on nyt 101. Kotkan ja Kouvolan ilmaantuvuusluvut ovat asukaslukuun suhteutettuina kummassakin yli 100. Koronanäytteistä positiivisten osuus on noussut ja on nyt 4,1 prosenttia.

– Vaikka rokotuskattavuus alkaa Kymenlaaksossa kahden rokotuksen osalta olla 80 prosenttia, niin nyt tiedetään, että se ei vielä riitä epidemian hillitsemiseen. Edelleen kehotan kaikkia hakeutumaan koronarokotuksiin ja huolehtimaan myös tehostereokotuksista, Mäntymaa sanoo.

Kymsoten tartunnanjäljitys on pystynyt jäljittämään tartunnanlähteitä lisääntyneistä määristä huolimatta vielä entisellä tasolla. Aivan viime päivinä tartunnanjäljitys on kuitenkin ruuhkautunut eikä kaikkia altistuneita saada kontaktoitua samana päivänä kuten aiemmin.

Yleisimmät tartunnanlähteet ovat sama talous ja muu lähipiiri sekä ulkomaat. Tartunnanlähteinä nousussa ovat yksityistilaisuudet.

Juttua muokattu kello 13.34. Lisätty ohjeita kymenlaaksolaisille.

Kommentoi

Mainos: Kouvolan Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Palvelut

Ruokapaikka