Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kymenlaaksoon ravintolarajoitukset perjantaista alkaen, myös koronapassi tulee heti käyttöön – MaRa kantelee päätöksestä oikeuskanslerille

Vaihtoehtona rajoituksille ravintolat voivat edellyttää asiakkailta koronapassia.

Kymenlaaksossa otetaan käyttöön leviämisvaiheen rajoitukset ravintoloille. Valtioneuvosto päätti asiasta torstaina. Kymenlaakso siirtyi keskiviikkona koronaviruksen leviämisvaiheeseen.

Asetuksen muutos tulee voimaan perjantaina 5. marraskuuta. Ravintoloiden anniskelu on sallittu kello 7–24 ja ne saavat olla avoinna kello 5–01.

Ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, sisätiloissa ja ulkotiloissa käytössä on vain puolet asiakaspaikoista. Muissa ravintoloissa on sisätiloissa käytössä vain 75 prosenttia asiakaspaikoista.

Ravitsemisliikkeen kaikilla asiakkailla tulee sisätiloissa olla oma istumapaikkansa pöydän tai sitä vastaavan tason ääressä.

Vaihtoehtona rajoituksille ravintola voi edellyttää asiakkailtaan koronapassin käyttöä.

MaRa tekee kantelun

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry tekee päätöksestä kantelun oikeuskanslerille, yhdistys tiedotti pian päätöksen jälkeen torstaina.

– Valtioneuvosto on päättänyt rajoitusten asettamisesta tilanteessa, jossa Kymenlaaksossa ollaan saavuttamassa 80 prosentin rokotekattavuus. Alueellinen koronakoordinaatioryhmä ei mainitse ravintoloita lainkaan listatessaan yleisimpiä tartunnanlähteitä, mutta tästä huolimatta rajoitukset kohdistetaan vain ravintoloihin. Sairaalahoidossa on seitsemän henkilöä, jotka ovat alueellisen koronakoordinaatioryhmän mukaan lähes ainoastaan rokottamattomia henkilöitä, yhdistys perustelee tiedotteessa.

– Ravintolayrittäjät ja -työntekijät kantavat ainoana elinkeinoelämän alana rokottamattomuudesta aiheutuvat kielteiset taloudelliset seuraukset. Ravintoloihin kohdistetut rajoitukset eivät ole oikeasuhtaisia ja välttämättömiä, kuten tartuntatautilaki edellyttää. Erityisen moitittavaa on rajoitusten kohdistaminen ruokaravintoloihin, jotka THL on luokitellut vähäisen riskin tiloiksi kuten päivittäistavarakaupat ja kampaamot. MaRa tekee päätöksestä kymenlaaksolaisten jäsenyritystensä puolesta kantelun oikeuskanslerille.

– On suorastaan pöyristyttävää, miten kevyesti valtioneuvosto voi rajoittaa yrittäjille perustuslaissa turvattua elinkeinovapautta, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi jatkaa tiedotteessa.

– Vaikuttaa siltä, että Kymenlaaksossa valtaenemmistö ravintola-asiakkaista on suojannut itsensä täydellä rokotussarjalla. Korona leviää nyt rokottamattoman väestön keskuudessa muun muassa perhepiirissä ja yksityisissä juhlissa. Ravintolarajoitukset siirtävät varmuudella juhlimista yksityisiin tiloihin, mutta tältä valtioneuvosto on sulkenut silmänsä koko koronakriisin ajan, hän jatkaa.