Kymsote: Koronatilanne on jo todella huono – Kouvolassa 19 uutta tartuntaa keskiviikkona

Sairaalahoidossa on yhdeksän koronaviruspotilasta Kymenlaaksossa. Kymsote pohtii jo kiireettömien hoitojen peruutuksia.

Koronavirusrokotukset jatkuvat edelleen Kymenlaaksossa. Arkistokuva. Vesa Vuorela

Johanna Tenovirta, STT , Joonas Heinonen

Kouvolassa varmistui 19 uutta koronavirustartuntaa keskiviikkona, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tilastoista. Pandemian alusta lähtien Kouvolassa on ollut 1 424 tartuntaa.

Iitissä varmistui keskiviikkona yksi uusi tartunta. Iitin tartuntojen kokonaismäärä oli 62.

Kymenlaaksossa varmistui 23 uutta koronatartuntaa keskiviikkona, Kymsote kertoi verkkosivuillaan. Kymsoten alueella on todettu yhteensä 3 017 koronavirustartuntaa.

Kymsoten ja THL:n ilmoittamissa tapausmäärissä on eroja. Eroavuuksien pääasiallinen syy on, että THL:n tilastoissa näkyy sellaisia tapauksia, jotka asuvat tai on muutoin hoidettu Kymsoten ulkopuolella, mutta ovat kirjoilla Kymenlaaksossa. Lisäksi THL:n tilastot päivittyvät viiveellä Kymsoteen verraten.

Tilastot nyt epidemia-ajan pahimpien joukossa

Kymsoten mukaan alueen epidemiatilanne on kehittynyt edelleen huonompaan suuntaan. Kymenlaaksossa on viimeisen kahden viikon aikana ajalla 26.10.–8.11. todettu 229 uutta koronatartuntaa.

Ilmaantuvuusluku on 140,5. Positiivisten osuus näytteistä on 4,96 prosenttia. Kaikki nämä luvut ovat koko epidemia-ajan pahimpien joukossa, Kymsote kertoo tiedotteessaan.

Koronatartuntoja tulee nyt Kymsoten mukaan monenlaisista lähteistä: omasta perheestä (samassa taloudessa 24,5 %) ja muusta lähipiiristä (12,7 %) yksityistilaisuuksista (10,5 %), ulkomaanmatkoilta (9,6 %) ja harrastuksista (6,6 %). Ravintolatartuntoja on todettu muutamia ja ne on yhdistetty kuuteen ravintolaan.

Kiireettömän hoidon peruuttamiset mahdollisia

Myös sairaalahoidon tarve on kasvanut. Tällä hetkellä sairaalahoidossa on yhdeksän koronaviruspotilasta.

Koronaviruspotilaiden kohdalla vaaditaan usein pitkiä sairaalahoitojaksoja, mikä kuormittaa terveydenhuoltoa. Tällä hetkellä ollaan jo lähellä rajaa, jolloin joudutaan pohtimaan kiireettömän hoidon peruuttamisia, Kymsote kertoo tiedotteessa.

Tartuntoja on edelleen eniten rokottamattomilla. Sairastuneiden joukossa on kuitenkin nyt myös rokotettuja yli 60-vuotiaita.

– Valitettavasti on todettu, että näillä ikääntyneillä, jotka ovat saaneet 2. rokoteannoksen kesäkuussa tai aiemmin, rokotuksen teho on hiipunut. Yli 60-vuotiaiden on erittäin tärkeä hakeutua 3. rokotukseen, kun 2. annoksesta on kulunut kuusi kuukautta, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo tiedotteessa.

Koronarokotuskattavuus on 12 vuotta täyttäneillä kymenlaaksolaisilla on nyt 81 prosenttia.

– On hienoa, että rokotuskattavuus on noussut, ja koronapassi on hieman lisännyt myös nuorempien ikäluokkien kuten 20–30-vuotiaiden hakeutumista koronarokotuksiin. Nykyinen rokotuskattavuus ei kuitenkaan ole vielä riittävä hillitsemään epidemiaa alueella, Mäntymaa sanoo.

Rokottamattomista lähtenyt isoja altistuksia

Mäntymaan mukaan Kymenlaaksossa on esimerkkejä tapauksista, joissa yksittäinen rokottamaton ja maskia käyttämätön henkilö on tartuttanut muita ja altistanut suuriakin määriä muita henkilöitä esimerkiksi kouluissa ja ikääntyneiden ihmisten joukossa. Tällaiset yksittäiset tapaukset voivat johtaa laajoihinkin karanteeneihin.

Kymsoten tartunnanjäljitys ruuhkautui viime viikonloppuna ja tämän vuoksi työntekijöitä on lisätty. Tartunnanjäljitys pystyy edelleen kontaktoimaan koronatartunnan saaneet saman päivän aikana, mutta altistuneiden kohdalla viive yhteydenottoon voi olla 2–3 päivää.

Kymenlaaksossa koronatartuntoja on erityisesti Kouvolassa ja Kotkassa, mutta koronavirustartuntoja esiintyy koko alueella.

Kouvolassa on voinut altistua viime viikonvaihteessa KooKoo–HIFK-ottelussa Kouvolan jäähallissa lauantaina kello 17–19.30. Viime lauantaina virukselle on voinut altistua myös Venom-elokuvan näytöksessä kauppakeskus Veturissa kello 17–19. Marraskuun 8. päivänä altistuminen on voinut tapahtua Ptv Gymissä Tommolankadulla kello 18–21.

Rajoitusten osalta odotetaan ministeriön ohjausta

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä keskusteli keskiviikkona alueen huonontuneesta koronatilanteesta. Varsinaisten uusien rajoitusten ja toimintaohjeiden osalta odotetaan valtakunnallista linjausta ja erityisesti sosiaali- ja terveysministeriön uutta ohjauskirjettä.

Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä ei asettanut uusia suosituksia, mutta se painottaa erityisesti seuraavien suositusten noudattamista. Maskin käyttöä suositellaan vahvasti erityisesti kaikille rokottamattomille, mutta myös rokotetuille erityisesti ruuhkaisissa sisä- tai ulkotiloissa liikkuville.

Yksityistilaisuuksissa tulee niin järjestäjien kuin osallistujienkin noudattaa hygieniaohjeita, varovaisuutta ja välttää suuria kokoontumisia. Vaikka valtakunnallinen etätyösuositus päättyi, etätyötä tulisi edelleen suosia sellaisilla työpaikoilla, joissa se on mahdollista.

Kymsote vetoaa jälleen myös alueen työnantajiin ja toivoo työnantajia muuttamaan sairauslomakäytäntöjään. Työnantajia kehotetaan tarvittaessa laajentamaan ”oma ilmoitus esimiehelle” -käytäntöä eli työnantajien tulisi mahdollisuuksien mukaan toimia siten, että työntekijä voi jäädä sairastamaan kotiin omalla ilmoituksella esimiehelle ilman lääkärintodistusta esimerkiksi 3–7 päiväksi. Tällä voidaan välttää terveyspalvelujen turhaa kuormittamista. Lisäksi odottelu terveydenhuollon vastaanotolla lisää tartuntavaaraa.

Huonontuneessa epidemiatilanteessa Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä on päättänyt kokoontua jatkossa viikoittain eli seuraavan kerran keskiviikkona 17. marraskuuta.

Uutinen päivitetty kauttaaltaan Kymsoten tiedotteen perusteella kello 14.51.

Kommentoi

Mainos: Kouvolan Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Palvelut

Ruokapaikka