Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuolleita | Jaakko Ekroth 1943–2021 – Pitkältä pankkiuralta Puuhamäen pehtooriksi

Pankinjohtaja Jaakko Ekroth kuoli vakavan sairauden murtamana 12.10.2021 kotonaan Jaalassa. Hän oli 78-vuotias ja syntynyt työläisperheeseen Kuusankoskella 31.1.1943.

Lapsuusvuosien elämä oli niukkaa ja Jaakko oppi jo varhain säästäväisyyden, työnteon ja koulutuksen merkityksen. Päästyään ylioppilaaksi ja valmistuttuaan merkonomiksi hän hakeutui kotipaikkakuntansa Yhdyspankkiin. Siitä muodostui elämän pituinen työura, joka kesti yli 40 vuotta.

Jaakko eteni urallaan nopeasti siirtyen paikkakunnalta toiselle. Ensimmäinen pankinjohtajan pesti oli Haminassa, minkä jälkeen hän työskenteli Heinolassa ja Porissa, kunnes palasi 1986 Kouvolan konttoriin johtotehtäviin. Eläkkeelle hän siirtyi 2003.

Työssään Jaakko, omaisilleen ja ystävilleen Jaska vaan, oli ahkera ja itseään säästämätön ja auttavainen. Työn ohella hän toimi aktiivisesti monissa yhdistyksissä, säätiöissä ja järjestöissä. HTM-tilintarkastajaksi hänet hyväksyttiin 1979.

RUK:n Oppilaskunnan Tukiyhdistyksen tilejä hän tarkasti lähes 40 vuotta. Jaakko oli luonteeltaan hyvin isänmaallinen tehden paljon vapaaehtoistyötä puolustusvoimien ja reserviläisjärjestöjen piirissä. Sotilasarvoltaan hän oli reservin majuri.

Isän roolissaan Jaska kantoi huolta kahdesta tyttärestään, jotka muuttivat jo nuorina ulkomaille. Päivistä tuli pianotaiteilija USA:ssa ja Kirsistä EU:n virkahenkilö Brysselissä. Jaska piti heihin säännöllisesti yhteyttä nykytekniikan keinoin.

Jaskalla oli periaatteita: hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, yhdet puheet, yhdet teot.

Jääräpäinenkin hän osasi olla: mitään vihreää ei syöty ja kun pölynimuri otettiin esiin, Jaskalle tuli kiire puuliiteriin puuhastelemaan.

Eläkkeelle jäätyään Jaskan elämä muuttui. Uuden elämänkumppanin Leenan kanssa muutettiin Jaalaan Puuhamäkeen, josta tuli hänelle loppuelämän koti.

Kynänpyörittelyn sijaan piti opetella muita kädentaitoja: nikkarointia, puidentekoa, lumenluontia ja nurmikoiden ajoa. Tuttavien keskuudessa Jaska saikin lempinimen Puuhamäen pehtoori. Itse hän sanoi: renki vaan.

Hyvän ruuan ystävänä Jaska perusti 1992 Kouvolassa asiakkaidensa ja kollegoidensa kanssa Läskisoosin Ystävät -nimisen herraseuran, jonka puheenjohtajana hän toimi vuoteen 2018

saakka. Veljespiirin mottona on vanhan kansan viisaus: läskisoosi miehen tiellä pitää – ja kotona. ”Läski-Jaskan” ohjeiden mukaan soossipöydässä ei pidä olla tarjolla vihreää, suolakurkkuja lukuun ottamatta.

Leena Soisalo ja Eero Niinikoski

Kirjoittajat ovat Jaakko Ekrothin puoliso ja soossiveli.