Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kouvolan teatteria vuodet 1988–1996 johtanut Lauri Väärä on kuollut

Kouvolan lisäksi Väärä johti teattereita Lappeenrannassa ja Kotkassa.

Teatterinjohtaja ja Kansallisteatterissakin näytellyt Lauri Väärä on kuollut. Väärä kuoli Mikkelin keskussairaalassa 4. marraskuuta.

Asian vahvisti viimeiset vuodet hänen edunvalvojanaan toiminut sisarentytär Liisa Jääskeläinen. Hän kertoo, että Väärä oli viimeisinä elinpäivinään hyvin poissaoleva. Hän sairasti Alzheimerin tautia.

Väärä asui pitkään kotitalossaan Suomenniemellä Suomenkylässä, mutta elämänsä viimeisen vuoden hän asui Ristiinassa ryhmäkoti Ikihyvässä tehostetun palveluasumisen piirissä. Viimeisen kuukauden aikana hän joutui sairaalahoitoon kolmesti.

Väärä täytti 85 vuotta 22. lokakuuta. Jääskeläinen kertoo, että Ikihyvän kanssa yhteistyössä omaiset järjestivät hänelle pienen syntymäpäiväjuhlan. Väärä oli juhlapäivänä läsnäolevampi.

– Hänen kummityttönsä oli koonnut Laurista kuvakirjan, jossa oli muun muassa uran kohokohtia. Se oli oikein hieno. Sen kirjan hän ehti saada, Jääskeläinen kertoo.

Väärä siunataan Suomenniemen kirkossa 27. marraskuuta kello 13.

– Suomenniemi ja kotikylä olivat Lauri Väärälle hyvin rakkaita, Jääskeläinen sanoo.

Kouvolaan 1988

Lauri Väärä toimi Kouvolan teatterin johtajana vuosina 1988–1996, minkä jälkeen hän jäi eläkkeelle.

Väärä työskenteli teatterinjohtajana myös Lappeenrannan kaupunginteatterissa (1971–1975) ja Kotkan kaupunginteatterissa (1975–1980).

Vuosina 1980–1988 hän oli kiinnitettynä Suomen Kansallisteatterin näyttelijäksi. Vuonna 1988 hän aloitti Kouvolan teatterin johtajana.

Väärä vaikutti lukuisissa näytelmissä, elokuvissa ja televisiotuotannoissa ohjaajan tai näyttelijän roolissa. Hän teki myös runsaasti sivurooleja pitkän uransa aikana, ohjasi harrastajateatteriryhmiä ja toimi opetustehtävissäkin.

Väärä oli naimisissa toimittaja Teija Sopasen kanssa vuodesta 1979, mutta liitto päättyi Sopasen kuolemaan 2011.

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.