Kymsoten terveydenhuolto on pahasti kuormittunut – "Useita kymmeniä henkilöitä on päivittäin kiinnitettynä pelkästään koronarokotuksiin, näytteenottoon, neuvontaan, jäljitykseen, kotiseurantaan ja rajaturvallisuuteen"

Avin päätöstä Kymenlaakson kokoontumisrajoituksista odotetaan viimeistään alkuviikosta.

Kymsote painottaa nyt kasvomaskisuosituksen noudattamista Kymenlaaksossa. Kuvituskuva. Iida Mulari

Joonas Heinonen

Koronatilanne Kymenlaaksossa on edelleen vaikea, ja tartuntamäärät ovat pysyneet korkeina. Tartunnanlähteet ovat hyvin moninaisia, ja tartuntoja esiintyy eri ikäluokissa, Kymsote tiedotti keskiviikkona.

Merkittävimpinä tartunnanlähteinä on samassa taloudessa asuva (26,5 %) tai muu lähipiiri (10,3 %). Muita yleisimpiä tartunnanlähteitä ovat työ (6,3 %), ulkomaanmatka (5,4 %), yleisötilaisuus (4,9 %) ja yksityistilaisuus (4,5 %).

Ulkomailta saatujen tartuntojen määrä on vähentynyt. Useampia tartuntoja on todettu muun muassa eläkeikäisten kokoontumisissa, kuten päivätansseissa.

Koronatilanne heijastuu koko terveydenhuoltoon

Sairaalahoidossa Kymenlaaksossa on tällä hetkellä yhdeksän koronaviruspotilasta. Viimeisen kahden viikon aikana erityisesti teho- tai valvontahoidossa olevien potilaiden määrä on ollut toimintojen kapasiteettiin nähden huomattava.

– Kymenlaakson koronatilanne kuormittaa koko terveydenhuoltoamme. Useita kymmeniä henkilöitä on päivittäin kiinnitettynä pelkästään koronarokotuksiin, näytteenottoon, neuvontaan, jäljitykseen, kotiseurantaan ja rajaturvallisuuteen, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo tiedotteessa.

– Henkilöstöä on jouduttu irrottamaan ajoittain muualta, mikä lisää hoitovelkaa eri puolilla.

Koronaviruksen lisäksi on uhkana, että muut virusepidemiat yleistyvät alueella.

– Viime vuonna sekä rs-virusta että influenssaa esiintyi vähäisesti. On mahdollista, että nyt nämä epidemiat tulevat vahvoina. Rs-virusta on jo alueella ja tilanne voi kehittyä siten, että se alkaa myös kuormittaa terveydenhoitoa. Influenssakausi ei ole vielä alkanut, Mäntymaa sanoo.

Kymenlaaksossa on voimassa vahva maskisuositus.

– Maskin käyttö on otettava tosissaan. Maski antaa suojaa koronan lisäksi myös muilta virusepidemioilta.

Aluehallintoviraston päätöstä kokoontumisrajoituksista odotetaan piakkoin

Koronakoordinaatioryhmä päätti viikko sitten esittää aluehallintovirastolle (avi) yleisötapahtumien kokoontumisrajoituksia Kymenlaaksoon.

Rajoitus tarkoittaisi, että Kymenlaaksossa ei voisi järjestää yli 50 hengen yleisötilaisuuksia, joissa on käytössä seisomakatsomo tai yleisöllä ei ole ennakkoon määritettyä yksilöityä istumapaikkaa.

Aville on toimitettu selvitys Kymenlaakson koronatilanteesta ja keskiviikkona lisätietoja erityisesti terveydenhuollon kuormittumisesta. Avi käsittelee koronakoordinaatioryhmän esitystä alueellisista yleisötapahtumien kokoontumisrajoituksista Kymenlaaksoon todennäköisesti tällä viikolla tai ensi viikon alkupuolella.

Etätyösuositus työpaikoille ja yhdistysten kokouksiin

Koronakoordinaatioryhmässä tärkeimpänä nähtiin, että alueella jo voimassa olevat suositukset otetaan kunnolla käyttöön koko Kymenlaaksossa. Lisäksi tehtiin muutamia täsmennyksiä ja kulttuuritilaisuuksia koskeva suositus.

Kymenlaaksossa on jo voimassa etätyösuositus kaikissa sellaisissa työtehtävissä, joissa se on mahdollista. Etämahdollisuutta on suosittava myös kokouksissa aina silloin, kun se on mahdollista. Tämä koskee niin työpaikkojen kuin yhdistystenkin kokouskäytäntöjä.

Lisäksi kulttuuritapahtumiin annettiin uusi suositus koskien väliaikoja, joissa voi syntyä ruuhkaisia tilanteita muun muassa väliaikatarjoilujen yhteydessä ilman maskia. Suosituksen mukaan sellaisissa kulttuuritapahtumissa, joissa ei ole käytössä riittävän väljiä väliaikatiloja, katsojien tulee viettää väliaika katsomotiloissa.

– Suositukset ja rajoitukset on nyt otettava tosissaan. Nykyistä epidemiatilannetta ei hallita pelkästään rokotuksilla, Mäntymaa sanoo.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka